#IYFV2021: witte kool, één van de oudste kolen

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

IYFV 7 witte kool groenten en fruit frank fol

Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaf op 16 december 2020 het startsein van het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’. Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens dit bijzonder jaar in een serie van 52 artikels extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. En jij als abonnee maakt maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Vandaag zetten we de serie verder met witte kool, één van de oudste koolsoorten.

 IYFV2021

Tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd 2021 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit’, afgekort IYFV2021. 

De campagne is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid.

De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding. 

Hij zei ook dat gedurende het IYFV2021 de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt. 

“Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden”, zei Qu. 

De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.

groenten en fruit IYFV2021 Horeca Webzine

Frank Fol

Horeca Webzine wist ‘onze’ groentekok Frank Fol te ‘strikken’ om tijdens het gehele jaar in een serie van 52 artikels wekelijks een groente of fruit te bespreken en een origineel recept vrij te geven dat zowel de professionele als hobbykok zal inspireren. 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

frank-fol-groenterestaurants groenten en fruit

Frank Fol heeft al wat boeken geschreven over groenten en fruit en tal van originele recepten gedeeld waaronder onlangs nog tien recepten met aardappelen.

Als abonnee van Horeca Webzine maak je maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ – waar Frank Fol ook aan meewerkte – te winnen.

de groentebijbel (2) groente en fruit IYFV2021

Kooktechnieken

Alvorens we de groente bespreken is het belangrijk te weten dat je groenten op bijzonder veel manieren kan verwerken en bereiden.

Deze kooktechnieken geven de verschillende mogelijkheden. 

Ieder week lichten we de kooktechnieken toe die het beste passen bij de groente van de week. Zie verder in het artikel.

gastro marie bon facebook copy
Steun de leden van onze community mārie en koop een cadeaubon.

Witte kool

Witte kool, ook wel geschreven als wittekool is een gekweekte variëteit van de kool. Deze vorm wordt geteeld voor de verwerking tot zuurkool, maar ook voor de verse markt.

Het is een van de oudste koolsoorten. De teelt vindt vanouds voornamelijk plaats in West-Friesland, Noord-Holland, omdat daar geen aantasting door knolvoet optreedt. Dit is ook terug te vinden in de rasnamen, zoals in Langendijker Bewaar en Roem van Enkhuizen.

Ook vindt er nog teelt plaats in Limburg en Noord-Brabant, maar daar moet een ruime vruchtwisseling worden toegepast.

In Groningen, Drenthe, Overijssel en de Achterhoek heet de groente boeskool.

witte-kool-frank-fol-horeca-webzine

Teelt 

Er worden de volgende teeltwijzen onderscheiden:

  • Spitskoolteelt voor de vroegste teelt met oogst in juni en soms ook voor de zomerteelt
  • Zomerteelt met oogst in juli en augustus
  • Vroege herfstteelt met oogst in september en begin oktober
  • Late herfstteelt met oogst in oktober
  • Bewaarteelt met oogst in november

Ronde bal

Witte kool is een stevige, ronde bal met gesloten bladeren. Witte kool is heel smakelijk om te eten en makkelijk klaar te maken. Witte kool wordt ook gebruikt om zuurkool van te maken. 
 
Witte kool heeft een neutrale smaak. Je kunt er dus eindeloos mee variëren. Wat ook interessant is: het is nooit duur. Je kunt witte kool het beste in de koelkast bewaren.
witte-kool-gesneden-frank-fol-horeca-webzine

Aankoop en bewaring

Bij de aankoop van witte kool moet je kijken naar de buitenbladeren die stevig, fris van kleur en glanzend moeten zijn. Vermijd kolen met verwelkte buitenbladeren of met bruine vlekken.
 
Verse kool heeft knapperige bladeren die piepen als je ze tussen de vingers wrijft. Bovendien moet een kool zwaar wegen voor zijn grootte.
 
Witte kool bewaar je het best in zijn geheel en ongesneden op een koele plek of in de groentelade van de koelkast. Snij voor de bereiding alleen de hoeveelheid af die nodig is en bewaar de rest in de koelkast.

Bereiden

Net zoals bijna alle koolsoorten is witte kool ook geschikt om rauw te eten. Als je ze fijngesneden met wat kokend water overgiet, wordt die aangenamer om eten. 
 
De meeste voedingsstoffen blijven bewaard tijdens de bereiding als witte kool kort en snel gegaard wordt. De meest aangewezen manier om witte kolen te bereiden is fermenteren (choucroute), maar je kan die stomen, koken onder hoge druk of wokken.
 
Indien je witte kool wilt stoven, gebruik dan zo weinig mogelijk bereidingsvet. 
 
Bereid witte kool, net zoals alle andere kolen trouwens, tot ze beetgaar zijn, en zeker niet langer.
witte kool frank fol geraspt horeca webzine

Gezondheid

Witte kool is een ideale wintergroente die bovendien boordevol goede voedingsstoffen zit. 
 
Witte kool wordt, net als alle andere koolsoorten ten onrechte vaak geassocieerd met zwaar en calorierijk. Witte kool is, zoals de meeste andere groenten, nutriëntdense voedingsmiddelen. Dat betekent dat ze relatief veel essentiële voedingsstoffen voor weinig calorieën bevatten.
 
Een portie witte kool van 100 gram (rauw) bevat bijvoorbeeld nauwelijks 30 kcal. Veel is natuurlijk afhankelijk van de bereidingswijze.
 
Witte kool is rijk aan vitamines en mineralen. Net als de meeste kolen ook een goede bron van vitamine C, foliumzuur en vitamine K. Daarnaast ook een belangrijke bijdrager aan de inname van kalium, calcium, vitamine A, B1, B2 en B6.
 
Daarnaast bevatten ze ook bioactieve stoffen zoals aromatische indolen, isothiocyanaten en flavonoïden, die het lichaam kunnen beschermen tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen. 
 
Mogelijk beschermt regelmatige consumptie van kolen in beperkte mate tegen darmkanker. 

Reken 300 tot 400 gram gekookte kool per persoon. Voor salades reken je 75 tot 100 gram.

Recept van Frank Fol

Veldsla met appel, geraspte raap en aardappelschijven met shiraz-zeezout

groenten en fruit witte kool frank fol

Deel dit artikel

Vind je dit artikel interessant, deel het in je netwerk op sociale media en becommentarieer het via onze groep.

Bronnen: Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights