#IYFV2021: winterpostelein, belangrijke bron van vitamine C

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.249 abonnees.

IYFV 23 WINTERPOSTELEIN groenten en fruit frank fol

Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaf op 16 december 2020 het startsein van het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’. Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens dit bijzonder jaar extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. En jij als abonnee maakt maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Vandaag zetten we de serie verder met winterpostelein, een belangrijke bron van vitamine C. 

 IYFV2021

Tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd 2021 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit’, afgekort IYFV2021. 

De campagne is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid.

De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding. 

Hij zei ook dat gedurende het IYFV2021 de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt. 

“Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden”, zei Qu. 

De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.

groenten en fruit IYFV2021 Horeca Webzine

Frank Fol

Horeca Webzine wist ‘onze’ groentekok Frank Fol te ‘strikken’ om tijdens het gehele jaar in een serie van 52 artikels wekelijks een groente of fruit te bespreken en een origineel recept vrij te geven dat zowel de professionele als hobbykok zal inspireren. 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend. 

frank fol were smart world

Frank Fol heeft al wat boeken geschreven over groenten en fruit en tal van originele recepten gedeeld waaronder onlangs nog tien recepten met aardappelen.

Als abonnee van Horeca Webzine maak je maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ – waar Frank Fol ook aan meewerkte – te winnen.

#IYFV2021: winterpostelein, belangrijke bron van vitamine C 1

Kooktechnieken

Alvorens we de groente van de week bespreken is het belangrijk te weten dat je groenten op bijzonder veel manieren kan verwerken en bereiden.

Deze kooktechnieken geven de verschillende mogelijkheden.

Winterpostelein

De winterpostelein, witte winterpostelein of kleine winterpostelein (Claytonia perfoliata, synoniem: Montia perfoliata) is een eenjarige plant uit de familie Montiaceae. Vroeger was de soort opgenomen in de posteleinfamilie (Portulacaceae). 

Winterpostelein groeit van nature in Noord-Amerika. Via Cuba is de plant naar West-Europa gekomen en wordt wordt in Engeland, Frankrijk, België, Nederland en Duitsland verbouwd als winterharde postelein, maar komt in al deze landen ook verwilderd voor. 

Vanwege de route waarlangs de plant in Europa arriveerde, wordt de plant in Duitsland ‘Kuba Spinat’ genoemd. 

De botanische naam Claytonia komt van John Clayton, een botanicus uit de 17e eeuw. De soortaanduiding perfoliata (Latijn: per door + folium blad) is gebaseerd op het feit dat de stengel door twee tot een schotel aaneengegroeide bladeren groeit.

winterpostelein postelein

Vergeten groente

Winterpostelein heeft tere ruitvormige blaadjes, terwijl de ovale blaadjes van zomerpostelein wat steviger zijn. Net zoals koolraap en pastinaak is postelein een wat vergeten groente.

Kopen en bewaren

Winter- als zomerpostelein zijn los en in bosjes verkrijgbaar. Let erop dat de blaadjes een frisgroene kleur hebben.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

In de keuken

Postelein kan zowel rauw, gekookt als gestoofd gegeten worden. De groente hoeft niet lang gekookt te worden en heeft een verfijnde, scherpe en friszure smaak. Postelein is lekker in slaatjes, soepen of stamppot.

Gezondheid

Maximaal tweemaal per week eten, niet opnieuw opwarmen, enzovoort. Aan het gebruik van nitraatrijke groenten zoals postelein werden vroeger allerlei richtlijnen gekoppeld.

Die mag je bij het vuilnis zetten. Nitraatrijke groenten zijn simpelweg goed voor de gezondheid. En dat is wetenschappelijk aangetoond.

De plant is tegen vorst bestand en daardoor in het vroege voorjaar een belangrijke bron van vitamine C en mineralen als calcium, magnesium, en ijzer.

In Amerika werd de plant door zowel Indianen als de goudzoekers in Californië gewaardeerd. Voor deze laatsten was het een belangrijk bestrijdingsmiddel van scheurbuik in het vroege voorjaar, wanneer zij gebrek aan vitamine C hadden.

Diverse stammen waaronder de Zwartvoetindianen waardeerden overigens niet alleen de zachte blaadjes, maar ook de knollen, die ook eetbaar zijn evenals de wortels.

Recept van Frank Fol

Geplette aardappel met Griekse yoghurt, Italiaanse ham en postelein

winterpostelein frank fol groenten

Deel dit artikel

Vind je dit artikel interessant, deel het dan in je netwerk. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale-knoppen. Dank je wel!

Bronnen: Wikipedia, Lekker van bij ons

Foto’s: Pixabay, Grote Groentebijbel

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights