#IYFV2021: veldsla, van onkruid tot gezonde topper in ons bord

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.143 abonnees.

IYFV 6 veldsla groenten en fruit frank fol

Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaf op 16 december 2020 het startsein van het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’. Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens dit bijzonder jaar in een serie van 52 artikels extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. En jij als abonnee maakt maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Vandaag zetten we de serie verder met veldsla dat een lekkere én voedzame groente is, al werd het een eeuw geleden nog als onkruid bestempeld.

 IYFV2021

Tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd 2021 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit’, afgekort IYFV2021. 

De campagne is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid.

De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding. 

Hij zei ook dat gedurende het IYFV2021 de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt. 

“Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden”, zei Qu. 

De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.

groenten en fruit IYFV2021 Horeca Webzine

Frank Fol

Horeca Webzine wist ‘onze’ groentekok Frank Fol te ‘strikken’ om tijdens het gehele jaar in een serie van 52 artikels wekelijks een groente of fruit te bespreken en een origineel recept vrij te geven dat zowel de professionele als hobbykok zal inspireren. 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

frank-fol-groenterestaurants groenten en fruit

Frank Fol heeft al wat boeken geschreven over groenten en fruit en tal van originele recepten gedeeld waaronder onlangs nog tien recepten met aardappelen.

Als abonnee van Horeca Webzine maak je maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ – waar Frank Fol ook aan meewerkte – te winnen.

de groentebijbel (2) groente en fruit IYFV2021

Kooktechnieken

Alvorens we de groente bespreken is het belangrijk te weten dat je groenten op bijzonder veel manieren kan verwerken en bereiden.

Deze kooktechnieken geven de verschillende mogelijkheden. 

Ieder week lichten we de kooktechnieken toe die het beste passen bij de groente van de week. Zie verder in het artikel.

gastro marie bon facebook copy
Steun de leden van onze community mārie en koop een cadeaubon.

Veldsla

Veldsla wordt tegenwoordig veel gegeten, maar vroeger werd het als onkruid bestempeld. 

Zijn naam verklapt het al, veldsla komt oorspronkelijk van de wilde soort en werd aangetrof­fen in velden en langs weilanden. 

De dichter Ronsard maakte in de 16de eeuw voor het eerst melding van dit kleine natuurkind, dat door de tuinbouwselectie werd omgevormd tot de heerlijke, iets slijm­houdende salade. 

Alphonse de Candolle, een botanicus uit de 19de eeuw die veel onderzoek deed naar de herkomst van planten, ontdekte dat veldsla verwant afkomstig is van de echte valeriaan

veldsalade IYFV2021

Teelt 

De plant komt nog steeds in het wild voor al wordt de veldsla die we nu op tafel zetten wel geteeld.

Vooral in Duitsland en Frankrijk is de teelt goed ontwikkeld, maar ook in België zijn er telers zoals Johan Vanackere-Degryse in het West-Vlaamse Westrozebeke die op een areaal van 1,6 hectare veldsla onder glas teelt.

In Nederland vindt men zowel vollegrond- als kastelers in Zuid-Holland rond Barendrecht, in Limburg en in Zeeland.

#IYFV2021: veldsla, van onkruid tot gezonde topper in ons bord 1

Ideale wintersalade

Voor ons klimaat is veldsla een ideale salade om te telen omdat die ook lichte vorst verdraagt en dus kan geteeld worden in niet-verwarmde kassen. Een echte meevaller want dit maakt deze salade nog ’s extra duurzaam. 

Veldsla heeft kleine, donkergroene smalle blaadjes en een heerlijke, nootachtige smaak. Deze wintergroente wordt vaak met andere slasoorten gecombineerd, door pastasalades en warm bereid in vlees- en visgerechten. Door zijn uiterlijke is veldsla ook een fraaie decoratie op het bord.

Ook wordt veldsla steeds meer als hoofdingrediënt van de maaltijd gewaardeerd en zijn er zelfs hele websites aan deze groente gewijd.

IYFV2021 veldsla veldsla veldsla citaten

Gezondheid

Van alle rauwkost wordt veldsla het beste door gevoelige magen ver­dragen. De rijkdom aan pro-vitamine A maakt deze wintergroente tot een zeer aantrekkelijk middel voor de regulering van de groei, de huidverzorging en de genezing van wonden.

Want vitamine C, ijzer en bètacaroteen vormen een groep van drie voedingsstoffen die samen het immuunsysteem in topvorm brengen.

Dus wie in de winter veel veldsla eet, zorgt goed voor zijn gezondheid. Er zit veel vier maal meer vitamine in dan in gewone kropsla, en ook vitamines van B-complex. Ideaal dus voor de winter als griep door het land trekt.

Veldsla is ook rijk aan pro-vitamine A en aan chlorofyl, heeft een uitzonderlijk hoog ijzergehalte.

Recept van Frank Fol

Veldsla met appel, geraspte raap en aardappelschijven met shiraz-zeezout

groenten en fruit veldsla frank fol

Deel dit artikel

Vind je dit artikel interessant, deel het in je netwerk op sociale media en becommentarieer het via onze groep.

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights