Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaf op 16 december 2020 het startsein van het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’. Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens dit bijzonder jaar in een serie van 52 artikels extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. En jij als abonnee maakt maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Vandaag zetten we de serie verder met veldsla dat een lekkere én voedzame groente is, al werd het een eeuw geleden nog als onkruid bestempeld.
Tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd 2021 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit’, afgekort IYFV2021.
De campagne is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid.
De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding.
Hij zei ook dat gedurende het IYFV2021 de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt.
“Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden”, zei Qu.
De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.
Frank Fol
Horeca Webzine wist ‘onze’ groentekok Frank Fol te ‘strikken’ om tijdens het gehele jaar in een serie van 52 artikels wekelijks een groente of fruit te bespreken en een origineel recept vrij te geven dat zowel de professionele als hobbykok zal inspireren.
Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.
Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.
Frank Fol heeft al wat boeken geschreven over groenten en fruit en tal van originele recepten gedeeld waaronder onlangs nog tien recepten met aardappelen.
Als abonnee van Horeca Webzine maak je maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ – waar Frank Fol ook aan meewerkte – te winnen.
Kooktechnieken
Alvorens we de groente bespreken is het belangrijk te weten dat je groenten op bijzonder veel manieren kan verwerken en bereiden.
Deze kooktechnieken geven de verschillende mogelijkheden.
Ieder week lichten we de kooktechnieken toe die het beste passen bij de groente van de week. Zie verder in het artikel.
Veldsla
Veldsla wordt tegenwoordig veel gegeten, maar vroeger werd het als onkruid bestempeld.
Zijn naam verklapt het al, veldsla komt oorspronkelijk van de wilde soort en werd aangetroffen in velden en langs weilanden.
De dichter Ronsard maakte in de 16de eeuw voor het eerst melding van dit kleine natuurkind, dat door de tuinbouwselectie werd omgevormd tot de heerlijke, iets slijmhoudende salade.
Alphonse de Candolle, een botanicus uit de 19de eeuw die veel onderzoek deed naar de herkomst van planten, ontdekte dat veldsla verwant afkomstig is van de echte valeriaan.
Teelt
De plant komt nog steeds in het wild voor al wordt de veldsla die we nu op tafel zetten wel geteeld.
Vooral in Duitsland en Frankrijk is de teelt goed ontwikkeld, maar ook in België zijn er telers zoals Johan Vanackere-Degryse in het West-Vlaamse Westrozebeke die op een areaal van 1,6 hectare veldsla onder glas teelt.
In Nederland vindt men zowel vollegrond- als kastelers in Zuid-Holland rond Barendrecht, in Limburg en in Zeeland.
Ideale wintersalade
Voor ons klimaat is veldsla een ideale salade om te telen omdat die ook lichte vorst verdraagt en dus kan geteeld worden in niet-verwarmde kassen. Een echte meevaller want dit maakt deze salade nog ’s extra duurzaam.
Veldsla heeft kleine, donkergroene smalle blaadjes en een heerlijke, nootachtige smaak. Deze wintergroente wordt vaak met andere slasoorten gecombineerd, door pastasalades en warm bereid in vlees- en visgerechten. Door zijn uiterlijke is veldsla ook een fraaie decoratie op het bord.
Ook wordt veldsla steeds meer als hoofdingrediënt van de maaltijd gewaardeerd en zijn er zelfs hele websites aan deze groente gewijd.
Gezondheid
Van alle rauwkost wordt veldsla het beste door gevoelige magen verdragen. De rijkdom aan pro-vitamine A maakt deze wintergroente tot een zeer aantrekkelijk middel voor de regulering van de groei, de huidverzorging en de genezing van wonden.
Want vitamine C, ijzer en bètacaroteen vormen een groep van drie voedingsstoffen die samen het immuunsysteem in topvorm brengen.
Dus wie in de winter veel veldsla eet, zorgt goed voor zijn gezondheid. Er zit veel vier maal meer vitamine in dan in gewone kropsla, en ook vitamines van B-complex. Ideaal dus voor de winter als griep door het land trekt.
Veldsla is ook rijk aan pro-vitamine A en aan chlorofyl, heeft een uitzonderlijk hoog ijzergehalte.
Recept van Frank Fol
Veldsla met appel, geraspte raap en aardappelschijven met shiraz-zeezout
Deel dit artikel
Vind je dit artikel interessant, deel het in je netwerk op sociale media en becommentarieer het via onze groep.