#IYFV2021: linzen, vleesvervangende energiebommetjes

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

IYFV 22 LINZEN groenten en fruit frank fol

Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaf op 16 december 2020 het startsein van het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’. Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens dit bijzonder jaar extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. En jij als abonnee maakt maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Vandaag zetten we de serie verder met linzen, echte vleesvervangende energiebommetjes.

 IYFV2021

Tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd 2021 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit’, afgekort IYFV2021. 

De campagne is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid.

De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding. 

Hij zei ook dat gedurende het IYFV2021 de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt. 

“Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden”, zei Qu. 

De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.

groenten en fruit IYFV2021 Horeca Webzine

Frank Fol

Horeca Webzine wist ‘onze’ groentekok Frank Fol te ‘strikken’ om tijdens het gehele jaar in een serie van 52 artikels wekelijks een groente of fruit te bespreken en een origineel recept vrij te geven dat zowel de professionele als hobbykok zal inspireren. 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend. 

frank fol were smart world

Frank Fol heeft al wat boeken geschreven over groenten en fruit en tal van originele recepten gedeeld waaronder onlangs nog tien recepten met aardappelen.

Als abonnee van Horeca Webzine maak je maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ – waar Frank Fol ook aan meewerkte – te winnen.

#IYFV2021: linzen, vleesvervangende energiebommetjes 1

Kooktechnieken

Alvorens we de groente van de week bespreken is het belangrijk te weten dat je groenten op bijzonder veel manieren kan verwerken en bereiden.

Deze kooktechnieken geven de verschillende mogelijkheden.

Linzen

Rode, gele, bruine en groene: er bestaan vele soorten linzen. Linzen zijn alleen gedroogd te koop en stonden heel lang bekend als voedsel voor de armen.

De bekendste en misschien wel de smakelijkste linzen zijn de groene linzen van Le Puy uit Frankrijk. Deze zijn klein, bol en donkergroen, met een iets blauwige schijn.

Linzen worden steeds populairder en overal ter wereld verwerkt in heerlijke en voedzame maaltijden.

Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Bron: Veggipedia / De Verse Verleiding

linzen diverse kleuren

Kopen en bewaren

Linzen kunnen net als alle gedroogde peulvruchten het beste koel, droog, donker en goed verpakt bewaard worden.

Linzen moeten onbeschadingd en onbeschimmeld zijn en niet muf ruiken.

Onder invloed van licht, vocht en warmte kunnen linzen kiemen of schimmelen. Het is dus niet omdat ze gedroogd zijn dat ze onbeperkt houdbaar zijn. Bron: De Verse Verleiding

linzen rode frank fol

In de keuken

In tegenstelling tot veel andere gedroogde peulvruchten is het niet noodzakelijk om linzen te weken alvorens je ze kookt. Let wel op dat je de linzen goed controleert op steentjes voor je ze bereidt.

De kooktijd hangt af van het soort linzen. Linzen zijn lekker in slaatjes, bij warme gerechten en in soep. Ze worden veel gebruikt in de Oosterse keuken.

linzen-groene-frank-fol

Gezondheid

Linzen bevatten veel gezonde koolhydraten en leveren dan ook volop energie. Bovendien zijn linzen een goede bron van plantaardige eiwitten. Ook vitamines, mineralen en vezels zijn ruimschoots aanwezig. Zo bevatten linzen goede hoeveelheden thiamine (vitamine B1) en vitamine B6 (pyridoxine), allebei belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling.

Daarnaast zijn de mineralen fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, seleen en zink allemaal in linzen te vinden. Deze mineralen hebben veel verschillende belangrijke functies in je lichaam. Zo draagt ijzer bij aan het normale transport van zuurstof door je lichaam en helpt magnesium je botten en spieren sterk te houden. Bron: De Verse Verleiding

Recept van Frank Fol

Slaatje van linzen, knoflook, prei, wortel en peterselie

frank fol linzen (2)

Deel dit artikel

Vind je dit artikel interessant, deel het dan in je netwerk. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale-knoppen. Dank je wel!

Foto’s: Pixabay, Grote Groentebijbel

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights