#IYFV2021: doperwten, lekkere lentegroente, maar eigenlijk fruit

IYFV 21 DOPERWTEN groenten en fruit frank fol
5/5

Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit 2021’ in een serie van 52 artikels extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. En jij als abonnee maakt maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Vandaag zetten we de serie verder met doperwten, een overheerlijke lentegroente, maar botanisch eigenlijk fruit.

IYFV2021

Tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd 2021 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit’, afgekort IYFV2021. 

De campagne is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid.

De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding. 

Hij zei ook dat gedurende het IYFV2021 de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt. 

“Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden”, zei Qu. 

De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.

groenten en fruit IYFV2021 Horeca Webzine

Frank Fol

Horeca Webzine wist ‘onze’ groentekok Frank Fol te ‘strikken’ om tijdens het gehele jaar in een serie van 52 artikels wekelijks een groente of fruit te bespreken en een origineel recept vrij te geven dat zowel de professionele als hobbykok zal inspireren. 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

smart world

Boeken 

Frank Fol heeft al wat boeken geschreven over groenten en fruit en tal van originele recepten gedeeld waaronder onlangs nog tien recepten met aardappelen.

Als abonnee van Horeca Webzine maak je maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ – waar Frank Fol ook aan meewerkte – te winnen.

De Grote Groentebijbel groenten en fruit Horeca Webzine

Kooktechnieken

Alvorens we de groente bespreken is het belangrijk te weten dat je groenten op bijzonder veel manieren kan verwerken en bereiden.

Deze kooktechnieken geven de verschillende mogelijkheden. 

Ieder week lichten we de kooktechnieken toe die het beste passen bij de groente van de week. Zie verder in het artikel.

#IYFV2021: doperwten, lekkere lentegroente, maar eigenlijk fruit 1

Doperwten

De erwt is het kleine bolvormige zaadje of de zaaddop van de peulvrucht Pisum sativum. Elke peul bevat verschillende erwten, die groen of geel kunnen zijn.

Erwten vinden hun oorsprong in het oostelijke Middellandse-Zeegebied, Iran, Afghanistan en Tibet, waar ze al duizenden jaren wordt verbouwd. Maar het duurde tot de 15de eeuw voor men in Frankrijk de onrijpe groene erwtjes begon te eten die bij ons bekendstaan als de doperwt.

Botanisch gezien zijn erwtenpeulen fruit, omdat ze zaden bevatten en zich ontwikkelen uit de eierstok van een bloem.

Verse doperwten worden onrijp geoogst waardoor ze lekker zoet smaken. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel. Je kan ze maar heel kort bij ons krijgen, van half mei tot eind juli. Snel zijn dus.

#IYFV2021: doperwten, lekkere lentegroente, maar eigenlijk fruit 2

Lekker klaarmaken

Om de erwtjes uit de peul te halen, druk je met beide duimen op de onderkant van de peul tot ze openspringt. Rits dan de beide peulhelften open.

Haal de erwtjes los, doe ze in een zeef en spoel ze af met koud water. Maak de doperwten zo kort mogelijk voor het bereiden schoon, anders kunnen ze melig worden. Als de erwtjes te hard koken springen ze open.

doperwten erwten peulvruchten frank fol horeca IYFV2021

Goed bewaren

Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in een geperforeerde plastic zak, weg van de zon en tocht. 

Bevochtig ze nooit, want van de waterdruppels krijgen ze bruine vlekken.

doperwten erwten frank fol horeca IYFV2021

Gezondheid

Erwten zijn rijk aan voedingsvezels en vitamine C. Daarnaast zijn ze een goede bron van kalium, vitamine B1, foliumzuur en niacine. 

Erwten leveren gemiddeld wat meer energie dan andere groenten. Wie op zijn lijn wil letten, eet ze daarom best met mate.

Recept van Frank Fol

Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen

#IYFV2021: doperwten, lekkere lentegroente, maar eigenlijk fruit 3

Deel dit artikel

Vind je dit artikel interessant, deel het in je netwerk op sociale media en becommentarieer het via onze groep.

Bronnen: Wikipedia, Lekker van bij ons, MijnTuin.org

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je van 14 januari tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights