#IYFV2021: andijvie, goede bron van vitamine A en foliumzuur

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

IYFV 14 andijvie groenten en fruit frank fol

Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaf op 16 december 2020 het startsein van het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’. Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens dit bijzonder jaar in een serie van 52 artikels extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. En jij als abonnee maakt maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Vandaag zetten we de serie verder met andijvie, een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is met witloof.

 IYFV2021

Tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd 2021 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit’, afgekort IYFV2021. 

De campagne is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid.

De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding. 

Hij zei ook dat gedurende het IYFV2021 de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt. 

“Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden”, zei Qu. 

De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.

groenten en fruit IYFV2021 Horeca Webzine

Frank Fol

Horeca Webzine wist ‘onze’ groentekok Frank Fol te ‘strikken’ om tijdens het gehele jaar in een serie van 52 artikels wekelijks een groente of fruit te bespreken en een origineel recept vrij te geven dat zowel de professionele als hobbykok zal inspireren. 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

frank-fol-groenterestaurants groenten en fruit

Frank Fol heeft al wat boeken geschreven over groenten en fruit en tal van originele recepten gedeeld waaronder onlangs nog tien recepten met aardappelen.

Als abonnee van Horeca Webzine maak je maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ – waar Frank Fol ook aan meewerkte – te winnen.

de groentebijbel (2) groente en fruit IYFV2021

Kooktechnieken

Alvorens we de groente bespreken is het belangrijk te weten dat je groenten op bijzonder veel manieren kan verwerken en bereiden.

Deze kooktechnieken geven de verschillende mogelijkheden. 

Ieder week lichten we de kooktechnieken toe die het beste passen bij de groente van de week. Zie verder in het artikel.

#IYFV2021: andijvie, goede bron van vitamine A en foliumzuur 1

Andijvie

Andijvie (Cichorium endivia) is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witloof.

De bladgroente is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar, maar in de wintermaanden en in het vroege voorjaar komt die uit de glastuinbouw. Deze andijviestruiken zijn veel kleiner en zachter dan die van de koude grond en hebben daardoor een kortere kooktijd.

Er zijn twee variëteiten: namelijk de heelbladige andijvie (Cichorium endivia var. latifolium) en de krulandijvie (Cichorium endivia var. crispum) of frisee.

Krul- of friseeandijvie heeft een vrij open gele krop, omringd door groen, krullerig, ver ingesneden, decoratief blad en is minder gevoelig voor schieten dan de heelbladige andijvie. De krulandijvie smaakt duidelijk bitterder dan de heelbladige andijvie.

andijvie frisée krulandijvie frank fol iyfv2021
Foto: Sohagrum

Kopen en bewaren

Koop andijvie als een frisgroene stevige krop. De bladeren mogen niet slap of beschadigd zijn. Als de onderkant van de stronk bruin of vochtig is, laat je hem beter liggen.

Reken ongeveer 400 gram per persoon als je die wil koken en 150 gram per persoon om te verwerken in een salade.

Andijvie bevat veel water en verlept dus snel. In de koelkast is een krop ongeveer drie dagen houdbaar. 

Heb je de andijvie toch wat te lang laten liggen? Dompel de bladeren onder in ijskoud water met ijsklontjes. Verwacht geen mirakels, maar deze techniek geeft net voor het serveren toch een frisse boost aan lichtjes slappe andijvie. Een techniek die ook toepasbaar is op sla.

Andijvie invriezen kan maar dan moet je die eerst blancheren.
frisée krulandijvie andijvie frank fol iyfv2021
Foto: Uthina

In de keuken

Andijvie kan gekookt of rauw gegeten kan worden, apart of als stamppotHet gele hart kan gebruikt worden in een salade. 

Snij de buitenste bladeren en de stronk weg. Vergeet niet om het zand goed weg te spoelen met koud water.

Wil je een lekker slaatje met andijvie maken dan verwijder je best de harde nerf. Voor warme bereidingen zijn reepjes andijvie ideaal.

andijvie mijnplog frank fol iyfv2021
Foto: MijnPlog

Gezondheid

Andijvie is rijk aan voedingsvezels en een goede bron van vitamine A en foliumzuur.

Recept van Frank Fol

Stoofpotje van andijvie met rode ui, gedroogde abrikozen, zwarte olijven en popcorn met bittere chocolade

groenten en fruit andijvie frank fol

Deel dit artikel

Vind je dit artikel interessant, deel het in je netwerk op sociale media en becommentarieer het via onze groep.

Bronnen: Lekker van bij ons, Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be

Foto’s: Pixabay, Sohagrum, Uthina, MijnPlog, Grote Groentebijbel

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights