VN roept 2021 uit als internationaal jaar van groenten en fruit

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.251 abonnees.

groenten en fruit IYFV2021 Horeca Webzine

Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, gaf op 16 december het startsein van het ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021’. Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens dit bijzonder jaar extra aandacht aan de basis van onze voeding. En jij als abonnee maakt maandelijks kans om een exemplaar van ‘De Grote Groentebijbel’ te winnen. Lees hieronder hoe.

Bewustzijn verhogen

Tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd 2021 uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Groenten en Fruit’. 

De campagne is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid. 

Het jaar werd door de Voedsel- en Landbouworganisaties, overige VN-organisaties en partners tijdens een virtueel internationaal evenement ingeluid. 

De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding. 

Hij zei ook dat gedurende het IYFV de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt. 

“Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden”, zei Qu. 

De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.

groenten en fruit Horeca Webzine

Groenten en fruit zijn gezond

Groenten en fruit zijn een goede bron van voedingsvezels, vitaminen, mineralen en heilzame fytonutriënten. De Voedsel- en Landbouworganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie bevelen aan dat volwassenen dagelijks minimaal 400 gram groenten en fruit consumeren om chronische ziekten, zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas te voorkomen en om tekorten aan micronutriënten tegen te gaan. 

Vanwege de Covid-19-pandemie is de noodzaak van een transformatie van de bestaande voedselproductie en -consumptie  alleen maar duidelijker geworden. 

voedselverspilling groenten en fruit instock.nl
Beeld: Instock.nl

Voedselverspilling tegengaan

De directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie benadrukte dat voedselverspilling in de groente- en fruitsector een groot probleem blijft maar dat innovatieve technologieën van cruciaal belang zijn omdat deze bij kunnen dragen aan het waarborgen van de veiligheid, kwaliteit en houdbaarheid van versproducten, waardoor deze hun voedingswaarde langer behouden. 

Het terugdringen van voedselverspilling komt de voedselzekerheid ten goede, vermindert de uitstoot van broeikasgassen, verlaagt de druk op natuurlijke hulpbronnen, zoals water, en draagt bij aan de productiviteit en economische groei. 

smart world
Frank Fol, The Vegetables Chef®

Frank Fol

Horeca Webzine volgde het evenement op de voet en wist ook ‘onze’ groentekok Frank Fol te ‘strikken’ om tijdens het internationale jaar van groenten en fruit vanaf 5 januari wekelijks in onze kolommen een groente of fruit te bespreken en een origineel recept vrij te geven dat zowel de professionele als hobbykok zal inspireren. 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Hij was gedurende 16 jaar topchef van zijn restaurant Sire Pynnock te Leuven. Iedereen in Vlaanderen leerde hem beter kennen via het tv-programma ‘MondFol’ op Eén.

Frank Fol is het creatieve smaakbrein achter de SMAAKBOM®, een gezonde snack, EXKI, de gezonde Fast-service restaurantketen, LEGUMAISE®, de gezonde groentesaus en het kleurrijke “Walking diner” concept FOLLADE®. Zijn ondersteuning als culinair begeleider van het Belgisch Olympisch Team in China en Londen, de astronauten en kosmonauten, en de zuidpoolreizigers Dixie Dansercour en Sam Delfour noemt hij zelf zijn hoogtepunten.

We’re Smart® World

Ondertussen krijgt zijn filosofie ‘Denk Groenten! Denk fruit!’ meer en meer voet aan de grond in de Benelux en ver daarbuiten. Hij reisde al heel de wereld af om zijn filosofie te promoten.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

‘De Week van Groenten en Fruit’ die dit jaar doorgaat van 10 tot 16 mei en de ‘Award voor Beste Groenterestaurant‘ zijn reeds meer dan 10 jaar sterke concepten bij mensen zoals onze lezers die op zoek gaan naar lekker en gezond eten. 

En ook dit jaar besteden we er uiteraard weer uitgebreid aandacht aan. Abonneer je gratis op Horeca Webzine, zo mis je zeker deze feestweek met tal van nieuws en leuke verrassingen.

VN roept 2021 uit als internationaal jaar van groenten en fruit 1

Een geheel jaar lang weetjes en recepten

Frank Fol heeft al wat boeken geschreven over groenten en fruit en tal van originele recepten gedeeld waaronder onlangs nog tien recepten met aardappelen.

Gedurende het gehele jaar 2021 zullen we hier wekelijks een groente of fruit seizoengewijs in de kijker zetten met weetjes, de 51 kooktechnieken met groenten, tips en ook een origineel recept van Frank Fol, The Vegetables Chef®. 

1GRONDWITLOOF
2KNOLSELDER
3PASTINAAK
4PADDENSTOEL
5RODE BIET
6VELDSLA
7WITTE KOOL
8SPRUITEN
9POMPOEN
10SCHORSENEER
11RODE KOOL
12WORTEL
13RADIJS
14ANDIJVIE
15RAAPSTELEN
16SPINAZIE
17AARDBEI
18ASPERGES
19JONGE UI
20DOPERWTJES
21PREI
22BLOEMKOOL
23SAVOOIKOOL
24BONEN
25TOMAAT
26AUBERGINE
27PAPRIKA
28WARMOES
29AUGURK
30COURGETTE
31KROPSLA
32KOMKOMMER
33ARTISJOK
34WATERMELOEN
35AARDAPPEL
36BOERENKOOL
37VENKEL
38ROMEINSE SLA
39KOOLRABI
40RAMMENAS
41BATAAT
42PATISSON
43UIEN
44BROCCOLI
45PETERSELIEWORTEL
46WATERKERS
47AARDPEER
48CRESSEN
49LINZEN
50WINTERPOSTELEIN
51KIEMEN
52RAAP
VN roept 2021 uit als internationaal jaar van groenten en fruit 2

Win iedere maand ‘De Grote Groentebijbel’

Je vindt er naast de recepten ook een antwoord op vragen als:

  • Welke groenten smaken het best in welk seizoen?
  • Welke kooktechnieken moet je zeker kennen om de smaken ten volle te benutten?
  • Van boer tot bord: welke weg volgen de groenten die je eet?

Je kan dit lijvig boek online bestellen, maar we mogen ook maandelijks een exemplaar van dit fantastisch referentiewerk verloten onder onze abonnees. 

Wil jij ook zomaar dit lijvig boek thuis in de bus ontvangen? Klik hier, abonneer je gratis op Horeca Webzine én hou je mailbox in de gaten. Meer moet je niet doen! 

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights