Deze informatie moet op een etiket staan in 2022

etiket horeca webzine
5/5

Verpak je levensmiddelen? Dan moet je op het etiket de voedingswaarde vermelden, zoals de hoeveelheid vetten, eiwitten of koolhydraten. Lees hier wat er nog meer over de voedingswaarde op het etiket moet (of mag) en ook hoe het erop moet staan.

Informatie op etiket

De informatie die minimaal op het etiket moet staan, is vastgelegd in de Europese verordening Verstrekking voedselinformatie aan consumenten. Per product kan de hoeveelheid informatie die verplicht is verschillen. Op producten die in de fabriek worden voorverpakt moet bijvoorbeeld meer informatie staan dan op een brood dat de bakker op de hoek zelf verpakt.

Verse producten die op de markt voor de verkoop worden aangeboden zoals kaas, groente en vis hebben helemaal geen etiket.

Eisen informatie verpakkingen en etiketten

In de verordening is vastgesteld wát op een etiket van een levensmiddel moet staan, en hoe dat op het etiket moet komen. Bijvoorbeeld dat op de verpakking van levensmiddelen moet staan wat voor soort product het is (officiële benaming), welke ingrediënten zijn toegevoegd, wat de houdbaarheiddatum van het levensmiddel is en hoeveel van het levensmiddel in de verpakking zit. Daarnaast zijn eisen gesteld aan bijvoorbeeld de grootte van letters en het opvallend vermelden van aanwezige allergene ingrediënten.

Op een etiket kunnen zowel verplichte vermeldingen als vrijwillige vermeldingen staan. Of een vermelding verplicht is of niet, misleiden mag nooit.

Wat moet verplicht op het etiket?

Je moet verplicht de volgende bestanddelen op het etiket vermelden (in deze volgorde):

  • energetische waarde
  • vetten
  • verzadigde vetzuren
  • koolhydraten
  • suikers
  • eiwitten
  • zout

Wat mag nog meer op het etiket?

Je mag de voedingswaarde aanvullen met:

  • enkelvoudig onverzadigde vetzuren
  • meervoudig onverzadigde vetzuren
  • polyolen
  • zetmeel
  • vezels

Hoe moet de voedingswaarde op het etiket?

Je moet de voedingswaarde van een voorverpakt levensmiddel in de volgende vorm op het etiket vermelden:

  • energetische waarde in kJ/kcal
  • vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout in gram
  • vitaminen en mineralen: kijk hiervoor in bijlage XIII van Verordening (EG) 1169/2011, deel A, punt 1 genoemde eenheden (mg of µg).
Horeca Webzine Etiket

Hoe moet de hoeveelheid op het etiket?

Je moet de hoeveelheid per 100gr of 100ml vermelden op het etiket.

Is de portie of de consumptie-eenheid duidelijk gekwantificeerd op de verpakking en makkelijk te herkennen? Dan mag je naast de vermelding per 100gr of 100ml de hoeveelheid ook in porties of consumptie-eenheden uitdrukken.

De voedingswaarde moet in een tabel staan met de cijfers onder elkaar. Is er onvoldoende ruimte voor een tabel? Dan mag de voedingswaarde ook achter elkaar. Een ander formaat is toegestaan voor de levensmiddelen uit artikel 16 van Verordening (EU) 1169/2011 en bij niet-voorverpakte levensmiddelen.

De complete voedingswaardevermelding moet in één gezichtsveld staan én in aangegeven volgorde. De hoeveelheden moeten gaan over het product zoals het verkocht wordt, of bij bereide producten bij een nauwkeurig bereidvoorschrift.

Je kan de energetische waarde berekenen van een levensmiddel met de vastgestelde omrekeningsfactoren uit bijlage XIV van Verordening (EU) 1169/2011.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Herhalen van voedingswaarde op verpakking

De voedingswaarde staat meestal op de achterzijde van de verpakking. Je mag deze informatie ook herhalen op het hoofdgezichtsveld van de verpakking. Vermeld dan alleen de energetische waarde óf vermeld de energetische waarde, inclusief vetten, verzadigde vetzuren, suikers en zout. Gebruik hiervoor lettergrootte 1,2 mm. Tabelformaat is niet noodzakelijk.

Uitzondering verplicht vermelden voedingswaarde

Ambachtelijke bedrijven die kleine hoeveelheden voorverpakte levensmiddelen direct aan eindgebruikers leveren, hoeven de voedingswaarde niet verplicht te vermelden op het etiket. Denk hierbij aan exploitanten die hoofdzakelijk aan eindconsumenten leveren.

De uitzondering geldt ook voor 18 levensmiddelen, zoals zout, tafelzoetstoffen of kauwgom. De complete lijst met uitzonderingen staat in bijlage V van Verordening 1169/2011.

Waar staat dit in de wet?

De eisen voor het vermelden van de voedingswaarde op voorverpakte levensmiddelen staan in de volgende wetten:

Meer over het etiket

Lees meer over informatie op het etiket op de website van het Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid.

Heb jij ook interessante informatie over wat er op een etiket moet, deel het dan in onze Facebookgroep.  

Bron: Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights