Verpak je levensmiddelen? Dan moet je op het etiket de voedingswaarde vermelden, zoals de hoeveelheid vetten, eiwitten of koolhydraten. Lees hier wat er nog meer over de voedingswaarde op het etiket moet (of mag) en ook hoe het erop moet staan.
Informatie op etiket
De informatie die minimaal op het etiket moet staan, is vastgelegd in de Europese verordening Verstrekking voedselinformatie aan consumenten. Per product kan de hoeveelheid informatie die verplicht is verschillen. Op producten die in de fabriek worden voorverpakt moet bijvoorbeeld meer informatie staan dan op een brood dat de bakker op de hoek zelf verpakt.
Verse producten die op de markt voor de verkoop worden aangeboden zoals kaas, groente en vis hebben helemaal geen etiket.
Eisen informatie verpakkingen en etiketten
In de verordening is vastgesteld wát op een etiket van een levensmiddel moet staan, en hoe dat op het etiket moet komen. Bijvoorbeeld dat op de verpakking van levensmiddelen moet staan wat voor soort product het is (officiële benaming), welke ingrediënten zijn toegevoegd, wat de houdbaarheiddatum van het levensmiddel is en hoeveel van het levensmiddel in de verpakking zit. Daarnaast zijn eisen gesteld aan bijvoorbeeld de grootte van letters en het opvallend vermelden van aanwezige allergene ingrediënten.
Op een etiket kunnen zowel verplichte vermeldingen als vrijwillige vermeldingen staan. Of een vermelding verplicht is of niet, misleiden mag nooit.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Wat moet verplicht op het etiket?
Je moet verplicht de volgende bestanddelen op het etiket vermelden (in deze volgorde):
- energetische waarde
- vetten
- verzadigde vetzuren
- koolhydraten
- suikers
- eiwitten
- zout
Wat mag nog meer op het etiket?
Je mag de voedingswaarde aanvullen met:
- enkelvoudig onverzadigde vetzuren
- meervoudig onverzadigde vetzuren
- polyolen
- zetmeel
- vezels
Hoe moet de voedingswaarde op het etiket?
Je moet de voedingswaarde van een voorverpakt levensmiddel in de volgende vorm op het etiket vermelden:
- energetische waarde in kJ/kcal
- vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout in gram
- vitaminen en mineralen: kijk hiervoor in bijlage XIII van Verordening (EG) 1169/2011, deel A, punt 1 genoemde eenheden (mg of µg).

Hoe moet de hoeveelheid op het etiket?
Je moet de hoeveelheid per 100gr of 100ml vermelden op het etiket.
Is de portie of de consumptie-eenheid duidelijk gekwantificeerd op de verpakking en makkelijk te herkennen? Dan mag je naast de vermelding per 100gr of 100ml de hoeveelheid ook in porties of consumptie-eenheden uitdrukken.
De voedingswaarde moet in een tabel staan met de cijfers onder elkaar. Is er onvoldoende ruimte voor een tabel? Dan mag de voedingswaarde ook achter elkaar. Een ander formaat is toegestaan voor de levensmiddelen uit artikel 16 van Verordening (EU) 1169/2011 en bij niet-voorverpakte levensmiddelen.
De complete voedingswaardevermelding moet in één gezichtsveld staan én in aangegeven volgorde. De hoeveelheden moeten gaan over het product zoals het verkocht wordt, of bij bereide producten bij een nauwkeurig bereidvoorschrift.
Je kan de energetische waarde berekenen van een levensmiddel met de vastgestelde omrekeningsfactoren uit bijlage XIV van Verordening (EU) 1169/2011.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Herhalen van voedingswaarde op verpakking
De voedingswaarde staat meestal op de achterzijde van de verpakking. Je mag deze informatie ook herhalen op het hoofdgezichtsveld van de verpakking. Vermeld dan alleen de energetische waarde óf vermeld de energetische waarde, inclusief vetten, verzadigde vetzuren, suikers en zout. Gebruik hiervoor lettergrootte 1,2 mm. Tabelformaat is niet noodzakelijk.
Rabarber giftig na 21 juni: waarheid of een fabeltje?
De langste dag van het jaar is inmiddels alweer voorbij en de dagen worden weer langzaam korter. Aan 21 juni...
Tafelschuimers en flessentrekkers: 20 tips hoe ze te herkennen en te vermijden.
Tafelschuimers zijn mensen die in je restaurant komen tafelen en vertrekken zonder de rekening te betalen. Hetzelfde fenomeen doet zich...
Waar haalde Abraham de mosterd ?
Waar mosterd in de eerste plaats natuurlijk een heerlijke smaak heeft, wordt het ook gebruikt vanwege de gezonde en zelfs...
Gastvrij NEE! zeggen doe je met deze 10 tips
Een NEE! is soms onvermijdelijk of gewoon noodzakelijk. Maar het duidelijk zeggen, zonder dat de klant het gevoel heeft dat...
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN EN CATERINGBEDRIJVEN.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Uitzondering verplicht vermelden voedingswaarde
Ambachtelijke bedrijven die kleine hoeveelheden voorverpakte levensmiddelen direct aan eindgebruikers leveren, hoeven de voedingswaarde niet verplicht te vermelden op het etiket. Denk hierbij aan exploitanten die hoofdzakelijk aan eindconsumenten leveren.
De uitzondering geldt ook voor 18 levensmiddelen, zoals zout, tafelzoetstoffen of kauwgom. De complete lijst met uitzonderingen staat in bijlage V van Verordening 1169/2011.

Waar staat dit in de wet?
De eisen voor het vermelden van de voedingswaarde op voorverpakte levensmiddelen staan in de volgende wetten:
- Producten met een voedingsclaim staan in Verordening (EG) 1924/2006
- Producten met een gezondheidsclaim staan ook in Verordening (EG) 1924/2006
- Producten met Vtoegevoegde vitaminen en mineralen staan in Verordening (EG) 1925/2006
Heek met gestoofde sla, zilveruitjes, erwten, tuinbonen en peterselieolie
Heek is zeer smakelijk, eerder zacht. Het visvlees valt makkelijk uit elkaar in verse toestand, maar wordt steviger tijdens de...
Zeewolf met asperges, raapstelen, spek en vadouvanmousseline
De beste zeewolf koop je van april tot september. Het visvlees is zeer vast van structuur en heeft een uitgesproken...
Jonge ui met salpicon van paddestoelen, prei, hazelnoten en gerookt zout
De bosui, lente-ui, sla-ui, pijpajuin en schalulleke zijn in Vlaanderen namen voor een jonge nog onvolgroeide geboste ui met loof. Er zijn...
Meer over het etiket
Lees meer over informatie op het etiket op de website van het Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid.
Heb jij ook interessante informatie over wat er op een etiket moet, deel het dan in onze Facebookgroep.
Bron: Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid