Verpak je levensmiddelen? Dan moet je op het etiket de voedingswaarde vermelden, zoals de hoeveelheid vetten, eiwitten of koolhydraten. Lees hier wat er nog meer over de voedingswaarde op het etiket moet (of mag) en ook hoe het erop moet staan.
Informatie op etiket
De informatie die minimaal op het etiket moet staan, is vastgelegd in de Europese verordening Verstrekking voedselinformatie aan consumenten. Per product kan de hoeveelheid informatie die verplicht is verschillen. Op producten die in de fabriek worden voorverpakt moet bijvoorbeeld meer informatie staan dan op een brood dat de bakker op de hoek zelf verpakt.
Verse producten die op de markt voor de verkoop worden aangeboden zoals kaas, groente en vis hebben helemaal geen etiket.
Eisen informatie verpakkingen en etiketten
In de verordening is vastgesteld wát op een etiket van een levensmiddel moet staan, en hoe dat op het etiket moet komen. Bijvoorbeeld dat op de verpakking van levensmiddelen moet staan wat voor soort product het is (officiële benaming), welke ingrediënten zijn toegevoegd, wat de houdbaarheiddatum van het levensmiddel is en hoeveel van het levensmiddel in de verpakking zit. Daarnaast zijn eisen gesteld aan bijvoorbeeld de grootte van letters en het opvallend vermelden van aanwezige allergene ingrediënten.
Op een etiket kunnen zowel verplichte vermeldingen als vrijwillige vermeldingen staan. Of een vermelding verplicht is of niet, misleiden mag nooit.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Wat moet verplicht op het etiket?
Je moet verplicht de volgende bestanddelen op het etiket vermelden (in deze volgorde):
- energetische waarde
- vetten
- verzadigde vetzuren
- koolhydraten
- suikers
- eiwitten
- zout
Wat mag nog meer op het etiket?
Je mag de voedingswaarde aanvullen met:
- enkelvoudig onverzadigde vetzuren
- meervoudig onverzadigde vetzuren
- polyolen
- zetmeel
- vezels
Hoe moet de voedingswaarde op het etiket?
Je moet de voedingswaarde van een voorverpakt levensmiddel in de volgende vorm op het etiket vermelden:
- energetische waarde in kJ/kcal
- vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout in gram
- vitaminen en mineralen: kijk hiervoor in bijlage XIII van Verordening (EG) 1169/2011, deel A, punt 1 genoemde eenheden (mg of µg).
Hoe moet de hoeveelheid op het etiket?
Je moet de hoeveelheid per 100gr of 100ml vermelden op het etiket.
Is de portie of de consumptie-eenheid duidelijk gekwantificeerd op de verpakking en makkelijk te herkennen? Dan mag je naast de vermelding per 100gr of 100ml de hoeveelheid ook in porties of consumptie-eenheden uitdrukken.
De voedingswaarde moet in een tabel staan met de cijfers onder elkaar. Is er onvoldoende ruimte voor een tabel? Dan mag de voedingswaarde ook achter elkaar. Een ander formaat is toegestaan voor de levensmiddelen uit artikel 16 van Verordening (EU) 1169/2011 en bij niet-voorverpakte levensmiddelen.
De complete voedingswaardevermelding moet in één gezichtsveld staan én in aangegeven volgorde. De hoeveelheden moeten gaan over het product zoals het verkocht wordt, of bij bereide producten bij een nauwkeurig bereidvoorschrift.
Je kan de energetische waarde berekenen van een levensmiddel met de vastgestelde omrekeningsfactoren uit bijlage XIV van Verordening (EU) 1169/2011.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Herhalen van voedingswaarde op verpakking
De voedingswaarde staat meestal op de achterzijde van de verpakking. Je mag deze informatie ook herhalen op het hoofdgezichtsveld van de verpakking. Vermeld dan alleen de energetische waarde óf vermeld de energetische waarde, inclusief vetten, verzadigde vetzuren, suikers en zout. Gebruik hiervoor lettergrootte 1,2 mm. Tabelformaat is niet noodzakelijk.
Werken in de horecasector: 5 veelgestelde vragen
Werken in de horecasector is wereldwijd een dynamische en veelzijdige baan waarbij gastvrijheid, klantgerichtheid en flexibiliteit centraal staan. Horecamedewerkers hebben...
Dit is de top 8 van de hotelscholen in de wereld
Hotelscholen bieden niet alleen sterke academische programma’s, maar ook uitstekende netwerkmogelijkheden, stageplaatsen en connecties met toonaangevende bedrijven in de sector....
Culinaire termen: de 30 meest gebruikte in de keuken
Hier zijn de 30 meest gebruikte Franse culinaire termen in de keuken, inclusief een korte uitleg en een voorbeeld.
De 8 belangrijkste verwachtingen van consumenten in 2025
In 2025 worden de verwachtingen van consumenten bepaald door verschillende belangrijke trends die hun veranderende prioriteiten en waarden weerspiegelen. Enkele...
Pompoenen: soorten, weetjes en 3 unieke recepten
Pompoenen zijn nauw verbonden met verschillende culturele gebruiken waar ze een symbool zijn van de herfst en oogstfeesten zoals Thanksgiving...
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? Word Community Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Uitzondering verplicht vermelden voedingswaarde
Ambachtelijke bedrijven die kleine hoeveelheden voorverpakte levensmiddelen direct aan eindgebruikers leveren, hoeven de voedingswaarde niet verplicht te vermelden op het etiket. Denk hierbij aan exploitanten die hoofdzakelijk aan eindconsumenten leveren.
De uitzondering geldt ook voor 18 levensmiddelen, zoals zout, tafelzoetstoffen of kauwgom. De complete lijst met uitzonderingen staat in bijlage V van Verordening 1169/2011.
Waar staat dit in de wet?
De eisen voor het vermelden van de voedingswaarde op voorverpakte levensmiddelen staan in de volgende wetten:
- Producten met een voedingsclaim staan in Verordening (EG) 1924/2006
- Producten met een gezondheidsclaim staan ook in Verordening (EG) 1924/2006
- Producten met Vtoegevoegde vitaminen en mineralen staan in Verordening (EG) 1925/2006
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Meer over het etiket
Lees meer over informatie op het etiket op de website van het Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid.
Heb jij ook interessante informatie over wat er op een etiket moet, deel het dan in onze Facebookgroep.
Bron: Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid