• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank

Deze informatie moet op een etiket staan in 2021

Horeca Webzine by Horeca Webzine
08/12/2020
in Kennisbank, Weetjes
0
etiket horeca webzine
21
SHARES
363
VIEWS

Lees ook:

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Verpak je levensmiddelen? Dan moet je op het etiket de voedingswaarde vermelden, zoals de hoeveelheid vetten, eiwitten of koolhydraten. Lees hier wat er nog meer over de voedingswaarde op het etiket moet (of mag) en ook hoe het erop moet staan.

Informatie op etiket

De informatie die minimaal op het etiket moet staan, is vastgelegd in de Europese verordening Verstrekking voedselinformatie aan consumenten. Per product kan de hoeveelheid informatie die verplicht is verschillen. Op producten die in de fabriek worden voorverpakt moet bijvoorbeeld meer informatie staan dan op een brood dat de bakker op de hoek zelf verpakt.

Verse producten die op de markt voor de verkoop worden aangeboden zoals kaas, groente en vis hebben helemaal geen etiket.

Eisen informatie verpakkingen en etiketten

In de verordening is vastgesteld wát op een etiket van een levensmiddel moet staan, en hoe dat op het etiket moet komen. Bijvoorbeeld dat op de verpakking van levensmiddelen moet staan wat voor soort product het is (officiële benaming), welke ingrediënten zijn toegevoegd, wat de houdbaarheiddatum van het levensmiddel is en hoeveel van het levensmiddel in de verpakking zit. Daarnaast zijn eisen gesteld aan bijvoorbeeld de grootte van letters en het opvallend vermelden van aanwezige allergene ingrediënten.

Op een etiket kunnen zowel verplichte vermeldingen als vrijwillige vermeldingen staan. Of een vermelding verplicht is of niet, misleiden mag nooit.

partner the holy spiritus (2)
- ADVERTENTIE -

Wat moet verplicht op het etiket?

Je moet verplicht de volgende bestanddelen op het etiket vermelden (in deze volgorde):

  • energetische waarde
  • vetten
  • verzadigde vetzuren
  • koolhydraten
  • suikers
  • eiwitten
  • zout

Wat mag nog meer op het etiket?

Je mag de voedingswaarde aanvullen met:

  • enkelvoudig onverzadigde vetzuren
  • meervoudig onverzadigde vetzuren
  • polyolen
  • zetmeel
  • vezels

Hoe moet de voedingswaarde op het etiket?

Je moet de voedingswaarde van een voorverpakt levensmiddel in de volgende vorm op het etiket vermelden:

  • energetische waarde in kJ/kcal
  • vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout in gram
  • vitaminen en mineralen: kijk hiervoor in bijlage XIII van Verordening (EG) 1169/2011, deel A, punt 1 genoemde eenheden (mg of µg).
Horeca Webzine Etiket

Hoe moet de hoeveelheid op het etiket?

Je moet de hoeveelheid per 100gr of 100ml vermelden op het etiket.

Is de portie of de consumptie-eenheid duidelijk gekwantificeerd op de verpakking en makkelijk te herkennen? Dan mag je naast de vermelding per 100gr of 100ml de hoeveelheid ook in porties of consumptie-eenheden uitdrukken.

De voedingswaarde moet in een tabel staan met de cijfers onder elkaar. Is er onvoldoende ruimte voor een tabel? Dan mag de voedingswaarde ook achter elkaar. Een ander formaat is toegestaan voor de levensmiddelen uit artikel 16 van Verordening (EU) 1169/2011 en bij niet-voorverpakte levensmiddelen.

De complete voedingswaardevermelding moet in één gezichtsveld staan én in aangegeven volgorde. De hoeveelheden moeten gaan over het product zoals het verkocht wordt, of bij bereide producten bij een nauwkeurig bereidvoorschrift.

Je kan de energetische waarde berekenen van een levensmiddel met de vastgestelde omrekeningsfactoren uit bijlage XIV van Verordening (EU) 1169/2011.

Herhalen van voedingswaarde op verpakking

De voedingswaarde staat meestal op de achterzijde van de verpakking. Je mag deze informatie ook herhalen op het hoofdgezichtsveld van de verpakking. Vermeld dan alleen de energetische waarde óf vermeld de energetische waarde, inclusief vetten, verzadigde vetzuren, suikers en zout. Gebruik hiervoor lettergrootte 1,2 mm. Tabelformaat is niet noodzakelijk.

  • Aanbieding! cantine dei châteaux vini Horeca Webzine

    Pakket 3×3 wijnen ‘Cantine Dei’

    €140,91 €126,80
    In winkelmand
  • Aanbieding! Spaanse wijnen LLEBRE AUZELLES VILOSELL copy

    Pakket 3×2 wijnen ‘Tomàs Cusiné’

    €82,00 €70,00
    In winkelmand
  • Aanbieding!

    Formule ‘Pro’

    €225,00 €175,00
    In winkelmand

Uitzondering verplicht vermelden voedingswaarde

Ambachtelijke bedrijven die kleine hoeveelheden voorverpakte levensmiddelen direct aan eindgebruikers leveren, hoeven de voedingswaarde niet verplicht te vermelden op het etiket. Denk hierbij aan exploitanten die hoofdzakelijk aan eindconsumenten leveren.

De uitzondering geldt ook voor 18 levensmiddelen, zoals zout, tafelzoetstoffen of kauwgom. De complete lijst met uitzonderingen staat in bijlage V van Verordening 1169/2011.

gratis abonnement Horeca Webzine (1)

Waar staat dit in de wet?

De eisen voor het vermelden van de voedingswaarde op voorverpakte levensmiddelen staan in de volgende wetten:

  • Producten met een voedingsclaim staan in Verordening (EG) 1924/2006
  • Producten met een gezondheidsclaim staan ook in Verordening (EG) 1924/2006
  • Producten met Vtoegevoegde vitaminen en mineralen  staan in Verordening (EG) 1925/2006

Lees meer over informatie op het etiket.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid

Tags: etiketetiketteringkennisbankweetjeswetgeving
Share21TweetShare
premium partner chef's food products (2)
premium partner pH-20
premium partner keurslager
miikitco partner horeca webzine (2)
premium partner pH-20
premium partner royal teas geluwe
premium partner weyn's honing
Previous Post

LEKKER VEGA: hét nieuwe vegetarische keurmerk

Next Post

Gelekte notitie: “Openen van restaurants zal coronabesmettingen doen dalen!”

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
notitie restaurant nederland horeca webzine uitbater

Gelekte notitie: "Openen van restaurants zal coronabesmettingen doen dalen!"

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

leveranciers-plan-Horeca-Webzine-

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

13/04/2021
Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

13/04/2021
Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

13/04/2021
kelners obers ober

Obers: deze 10 dingen mis je zeker in de lockdown

08/04/2021
horecaconcepten concept concepten

Consument kiest steeds meer voor eenvoudige horecaconcepten in 2021

06/04/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.