Nederland snakt naar versoepelingen, maar de verruimingen zijn niet voldoende. Dat vindt een grote meerderheid van de Nederlanders. En al helemaal niet voor de horeca-ondernemers. In heel het land bloeden horeca-harten, zo ook die van Joep Kool. Hij kroop in zijn pen om het van zich af te schrijven. We delen hier integraal zijn pakkende getuigenis.
Horeca dicht in Nederland
Sinds zondag 19 december 2021 gelden er strengere coronaregels voor de horeca in Nederland. Alle eet- en drinkgelegenheden moet gesloten zijn.
Dat geldt voor alle gelegenheden zoals restaurants, cafés, terrassen, coffeeshops en kantines. Ook nachtclubs, discotheken en andere dansgelegenheden moeten gesloten zijn.
Tijdens de gewone openingstijden mag je gerechten laten afhalen of bezorgen, maar de klanten mogen niet eten bij de afhaallocatie. Ook moet de horeca-ondernemer ervoor zorgen dat er geen groepen mensen blijven staan (aan bv een foodtruck).
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Joep Kool
Hij is al geruime tijd werkzaam als zelfstandig werkend kok, souschef en als freelance kok. Joep Kool omschrijft zichzelf als een creatieve kok, een harde werker, professioneel en betrouwbaar.
Joep kan je inhuren als thuiskok voor een mooi diner geserveerd aan je eigen eettafel helemaal aangepast aan je wensen.
Daarnaast beschikt ‘Joep Bakt‘ want zo heet zijn bedrijf gevestigd in Millingen aan de Rijn (Gelderland), over een unieke handgemaakte, houtgestookte Smoker.
De mogelijkheden voor Joep zijn onbeperkt; van een simpele maar smakelijke hamburger van de houtskoolgril of warm gerookte vis tot een speenvarken aan het spit. Zie maar de foto’s op zijn Instagram en Facebook en je krijgt er onmiddellijk mee te doen.
Sinds twee jaar is het dus voor Joep heel lastig om rond te komen. Hieronder zijn pakkend verhaal.
Het is niet eerlijk!
Nu al 2 jaar is mijn inkomen onzeker. Al 2 jaar ben ik en mijn vrouw aan het worstelen om de maand weer rond te komen. De goede maanden geld opzij zetten voor die barre slechte maanden.
Als ZZP-er heb ik gemerkt dat ik tussen wal en schip val wat betreft steun vanuit de regering/gemeente.
Recht op een bijstandsuitkering had ik de eerste lockdown. Helaas was ik zo creatief om een ijsbakfiets te bouwen om daar wat geld mee te verdienen. Ik kon het allemaal weer inleveren omdat ik bijstand had gehad.
De bijstand was een kwart van mijn normale verdiensten. Een schijntje, maar als je niets hebt, kan het net het verschil maken. En als je niets hebt en je moet het dan terugbetalen?
Foodtruck met pasta en oesters
In het voorjaar mocht de horeca weer open, wat een feest. Ik kon weer wat schade inlopen, en met mijn ijsbakfiets op pad blijven gaan. Maar de schrik zat er wel in. Corona was nog niet weg.
De tweede lockdown kwam. Voor mij als ZZP-er was er geen sprake meer van bijstand, die kon ik vergeten omdat mijn vrouw ook een inkomen heeft. Met haar parttime baan moeten we het maar redden.
Dan maar alternatief werk zoeken. In een boomgaard, loodzwaar werk doen. Bomen rooien, sjouwen, verpotten in de kou en regen. Leuk voor een keer, maar niet voor 4 maanden in de winter. Niet omdat ik niet hard wil werken, maar niet geschikt voor mijn lijf.
Mijn ijsbakfiets heb ik omgebouwd tot pasta- en oesterbar. Zo kon ik als ‘foodtruck’ ook wat graantjes meepikken met wat andere ondernemers in Zeist.
Weilandshof
Hotel-Restaurant De Kommel
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? Word Community Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Ploeteren
De eerste lockdown waren we financieel nog niet helemaal te boven, en we moesten nog een flink bedrag aan de gemeente terugbetalen, dus dit was ploeteren. Met hulp van familie en vrienden, en geduld van schuldeisers konden we het hoofd net boven water houden.
Toen kwam het voorjaar, en de horeca mocht weer open. En wat een werk! Het kon niet op, de horeca heeft zo moeten inleveren. Er zijn amper nog (goede) koks over. En de vraag was zo groot. Iedereen geniet van het lekker kunnen zitten en borrelen op een terrasje. Even een hapje eten, want dat hebben we zo gemist. De horeca moet noodgedwongen tafels leeghouden, ze kunnen de drukte niet aan.
We konden thuis de schade redelijk inhalen, gelukkig hoeven we de belastingdienst nog niet te betalen, daar krijgen we uitstel voor.
Vakanties hebben we niet kunnen vieren, we hebben gewerkt en gespaard. Rekeningen betaald en plannen bedacht. Vaccineren? Het moet, anders heb je geen werk.
Persconferentie
De coronacijfers hebben we met angst en beven in de gaten gehouden, hand op de knip, want stel je voor dat…
En ja toen kwam hij weer, de eerste persconferentie. Een softe lockdown. Nog geen opdrachten kwijt, wel minder uren en meer werkdruk. Iedereen wil nog uit eten, nu het nog kan. Maar de tent moet wel leeg voor 20u.
Wat normaal over een hele avond uitgesmeerd kan worden, moet nu in korte tijd uit de keuken komen. Stress, want stel dat de horeca weer dicht moet… het zal toch niet? Ja hoor, de volgende maatregel. De horeca dicht om 17u.
Daar gingen mijn opdrachten. Ik was zo blij met mijn volle agenda. Als sneeuw voor de zon verdwenen de afspraken. En toen de harde lockdown. “Sorry Joep, we moeten afzeggen”. En nu een lege agenda, niks meer.
Verdriet, woede, verslagenheid en onmacht. Ook dit keer geen bijstand. TVL – de tegemoetkoming in de vaste lasten? “Jammer meneer Kool, u heeft er net geen recht op.”
Culinaire termen: de 30 meest gebruikte in de keuken
Hier zijn de 30 meest gebruikte Franse culinaire termen in de keuken, inclusief een korte uitleg en een voorbeeld.
De 8 belangrijkste verwachtingen van consumenten in 2025
In 2025 worden de verwachtingen van consumenten bepaald door verschillende belangrijke trends die hun veranderende prioriteiten en waarden weerspiegelen. Enkele...
Pompoenen: soorten, weetjes en 3 unieke recepten
Pompoenen zijn nauw verbonden met verschillende culturele gebruiken waar ze een symbool zijn van de herfst en oogstfeesten zoals Thanksgiving...
Foodtruck
Wederom herpakken we onszelf, en blijven we opties zoeken. We houden de moed er in, ook al zit die inmiddels al echt in de schoenen.
Met mijn vader en hulp van een vriend heb ik een paardentrailer kunnen ombouwen tot een foodtruck, want ja creatief ben ik wel, en hard werken wil ik ook.
Met mijn mooie keuken kan ik zo nog wat centen verdienen om niet weer onderuit te hoeven gaan. Maar de spaarpot is inmiddels leeg, en zo goed is de omzet helaas nog niet.
Mijn horeca-hart bloedt
En wat dan? Versoepelingen? Ja, ze komen er aan, maar weer niet voor de horeca, die vallen overal buiten.
De horeca doet zo zijn best om volgens de veiligheidsnorm te kunnen opereren. Er is voor kapitalen in geïnvesteerd. Iedere hardwerkende ondernemer wil niets anders dan zijn/haar zaak open hebben en aan het einde van de werkdag tevreden gasten naar huis zien gaan.
Het mag niet, weer niet, nog steeds niet. Radeloze berichten van collega-ondernemers zie ik overal voorbij komen. Mijn horecahart bloedt.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Verantwoordelijkheid van de regering
En natuurlijk gun ik iedereen, met of zonder corona, een ziekenhuisbed. Met vakkundig en uitgerust zorgpersoneel als die hard nodig is.
Maar is dat niet iets waar de regering voor verantwoordelijk is? Is dat ook niet iets waar de regering nu al 2 jaar lang de kans voor heeft gehad om aan te pakken?
Is het dan ook niet zo dat de regering al die ondernemers die de klappen hebben moeten opvangen goed moet ondersteunen? Schadeloos moet stellen? En niet cijfers uit eerdere boekjaren moet vergelijken? Het gaat om de afgelopen 2 jaar en om nu, wat je nu aan inkomen niet kan verdienen. Opgelegd de kans niet krijgen omdat de regering dat besluit.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Niet eens mijn hand ophouden
Ja ik ben ondernemer, daar zitten risico’s aan vast. Word ik ziek dan kan ik me verzekeren, wordt mijn foodtruck vernield, dan is deze verzekerd. Daar kan ik allemaal rekening mee houden, en dat doe ik ook.
Maar besluit de regering nu voor de derde keer dat ik niet meer het werk kan doen wat ik zo graag doe, en waar ik zo goed in ben? Waar ik mijn eerlijke boterham mee kan verdienen en mijn dromen mee kan waarmaken. Dan kan ik helemaal niks, ik kan niet eens mijn hand ophouden.
De belastingschuld die ik de afgelopen 2 jaar heb opgebouwd moet ook nog betaald worden. Tot zeker 2027 ben ik daar nog voor aan het werk. Ik vind het niet eerlijk.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron en foto’s: Joep Kool,