The Guardian maakte een lijst met trends voor het nieuwe decennium. En naast cashless payments en paddestoelen was er nog 1 trend die de horeca aanbelangt. Hotter is Hot. Ik vertel je wat over mijn pepers.
Hot is het nieuwe Umami
Paprika’s kweek ik al langer thuis, maar vorig jaar mijn eerste mooie opbrengst gehad van een échte Carolina Reaper-plant. En ook hier in België is dat perfect mogelijk, dus…
Veel Reapers heb je ook niet nodig om over een mooie opbrengst te kunnen spreken. Het is inderdaad de peper die nog steeds in de Top 3 staat van ‘s werelds heetste pepers.
Was dan zéker ook je handen na verwerking of pluk van deze duiveltjes, geloof me! Wegwerphandschoenen zijn zeker geen luxe bij deze ‘katjes’.
De vermelding in de lijst is me dan ook geen verrassing. Na een grijs jaar zijn pepers dé manier om de smaakpapillen, lichaam en geest wakker te schudden.
Capsaïcine is de stof die Spaanse pepers een pikante kick geeft. Bij gewone pepers is dat piperine. En wist je dat piperine tegenwoordig in vele betere multi-vitaminen wordt toegevoegd omdat het de absorptie ervan verhoogd?
Net als kurkuma zorgt het ervoor dat mineralen en vitaminen beter worden opgenomen en de beschikbaarheid in het lichaam wordt vergroot.
Voordelen capsaïcine
In studies met licht-obese personen zou capsaicine de vetbranding ten goede komen, en dan vooral in de buikstreek! Het zou gaan over 6 mg per dag, en zoals je hier kan terug vinden is dat helemaal niet onoverkomelijk.
Capsaïcine bevat meer anti-oxidanten dan vele andere groenten en fruit. Sommigen onder hen vind je niet terug in lokale groenten en fruit en zoals met veel zaken in de voeding is ook op dat vlak een grotere diversiteit een pluspunt.
Last but not least, zeker met de zomer in zicht, het verlaagt je hongergevoel. Een beetje Jalapeño in de salade zorgt ervoor dat ook je vegetarische gast met een vol gevoel naar huis gaat.
Een peperplant zelf kweken
Kijk eerst uit naar planten die het goed kunnen doen in ons klimaat. Sommige soorten verwachten een langere zonperiode, een hogere luchtvochtigheid of temperatuur.
Veelal kan je ervan uitgaan dat je de annuum-variëteit makkelijk kan opkweken. Zoals de Hungarian Wax Pepper, zeer geliefd om te fermenteren. Tot 15.000 Scoville is dit een echte korte zomerpeper met een medium hitte smaakprofiel.
Een andere gekende peper die het ook vorige zomer weer goed deed was de Jalapeño. Naast gebruik op nacho’s of met gehakt en gesmolten kaas kan je natuurlijk ook met de ganse oogst eens een eigen hotsauce maken.
Woon je op een appartement met terras, overweeg het dan om een stoffen kweekzak aan te schaffen. Deze zakken passen in een bloempot, maar laten lucht en water door. Zo vermijdt je oa. dat de wortels beginnen te cirkelen of rotten. Er worden meer wortels aangemaakt en zo kan je met een kleine pot een grotere opbrengst bekomen.
Zet hem zeker in een pot op een baksteen, omgekeerd bord of andere valse bodem. Omdat de zak lucht – en dus zuurstof – doorlaat, droogt de potgrond makkelijker uit.
Leer online wel wat bij over het hoe en wanneer snoeien, of de plant zal al snel beginnen omvallen, ombuigen of de takken breken af door het gewicht van je volgende oogst!
Als je zelf pepers wil kweken kan je in december-januari zaadjes bestellen en rond februari binnen voorzaaien in kleine potjes. Elk zaadje afzonderlijk. Potgrond met perliet is zeker voor deze planten een aanrader. De perliet is een soort van lava-popcorn en slaat voedingstoffen en water op in zijn poreuze gaatjes. Maar ook lucht en dus zuurstof voor de wortels.
Het zorgt er ook nog eens voor dat de potgrond niet te snel te veel samen wordt gedrukt. Minder ompotten en weer tijd gespaard.
Voor de voeding kan je makkelijk tomatenvoeding gebruiken die je zo wat overal kan terug vinden in een tuincenter.
Wacht tot de ijsheiligen om de planten buiten te zetten en vind dan een plekje waar ze zoveel mogelijk zonuren per dag krijgen.
Na de oogst, kan je de plant gerust enkele jaren zonder verlies in opbrengst binnen laten overwinteren.
Hot Sauce
Met 6 planten van maximum 1 meter hoog (pot inclusief) heb je makkelijk een twee liter warmte en geluk.
Mag het iets minder pikant, blend er dan gerust wat verse mango of ananas door. En als je 100% lokaal wil werken, waarom geen aardbeien en peer?
Wil je de saus langer bewaren kan je wat appel cider azijn toevoegen. Of begin met fermenteren.
Voeg wat 2% pekelwater toe en zet op een schap uit direct zonlicht voor 7 tot 14 dagen.
Hierna bewaar je de saus best in de koelkast.