Update 06/07/2023
Een horecazaak starten is een hele uitdaging. Doorloop de onderstaande checklist en start je horecazaak succesvol!
Een horecazaak starten
Als je een horecazaak wenst te starten, moet je veel zaken regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de financiering, het vinden van een bedrijfspand, verzekeringen en vergunningen regelen, je boekhouding bijhouden, personeel aannemen, apparatuur aanschaffen of leasen en nog veel meer.
In onderstaande checklist vind je overzichtelijk waar je allemaal aan moet denken bij het starten van een horecazaak.
1. Ondernemingsplan
Een ondernemingsplan en financieel plan hoort te allen tijde de eerste stap te zijn bij het willen starten van jouw eigen bedrijf. Je onderzoekt of jouw plannen haalbaar zijn, of er vraag is naar jouw aanbod, wie je doelgroep is en hoe je het financieel voor elkaar denkt te krijgen. Leer hier hoe je een financieel plan opmaakt in een viertal stappen.
2. Bedrijfspand zoeken
Een bedrijfspand zoeken is heel belangrijk bij het starten van jouw horecazaak. Locatie is immers alles! In jouw ondernemingsplan heb je onderzocht wat je exact gaat doen, dus weet je waar je naar moet zoeken. Wil je per se een terras? Is sfeer belangrijker dan ruimte? Is ruimte belangrijker dan de prijs? Is locatie belangrijker dan de prijs?
Zet voor jezelf op een rijtje wat je eisen en je wensen zijn en ga op zoek. Overigens heb je voor renovatie of verbouwing van een horecapand bijna altijd een vergunning nodig. Ook ben je afhankelijk van inrichtingseisen.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
3. Financiering regelen
Natuurlijk kan je pas echt beginnen als je financiering rond is. Er zijn diverse manieren waarop je financiering kan krijgen als horecaondernemer: zelf startkapitaal sparen, een financierder zoeken, een lening afsluiten bij de bank of een crowdfunding-actie opzetten.
4. Vergunningen aanvragen
Van een omgevingsvergunning tot een drank- en horecawetvergunning: in de horeca zijn vergunningen verplicht. Zorg dat je deze tijdig aanvraagt zodat de start van jouw bedrijf geen onnodige vertraging oploopt.
- Dit zijn de belangrijkste vergunningen die je nodig hebt om een horecazaak op te starten in België.
- Dit zijn de belangrijkste vergunningen die je nodig hebt om een horecazaak op te starten in Nederland.
Laat je zeker ook begeleiden door een beroepsfederatie zoals Horeca Vlaanderen of Koninklijke Horeca Nederland.
5. Verzekeringen afsluiten
Ongelukken kan je niet altijd voorkomen, maar je kunt de schade wel beperken. Het is van essentieel belang om de juiste verzekeringen af te sluiten. Wat als er brand uitbreekt, je aansprakelijk wordt gesteld, er een ongelukje gebeurt met je personeel of er wordt ingebroken?
Wacht niet tot je zaak opengaat om een verzekering af te sluiten. Ook tijdens de voorbereidende werken kunnen er ongelukjes gebeuren.
Dit zijn de 8 nieuwe Groene Michelinsterren in Nederland
De uitreiking van de Nederlandse Michelinsterren 2024 vond plaats op 7 oktober tijdens de horecavakbeurs BBB in het MECC in...
Horeca Webzine in 2025: meer synergie met en tussen de partners
Horeca Webzine zet in 2025 een ambitieuze stap naar de toekomst door meer synergie te creëren met en tussen de...
Serveer ook een eitje meer op vrijdag 11 oktober
Wereld Ei Dag of Wereldeidag, jaarlijks gevierd op de tweede vrijdag van oktober is een internationale dag die in het...
GUIDE Michelin kiest weer voor Antwerpen in 2025
Afgelopen week liet GUIDE Michelin weten dat de uitreiking van de Michelinsterren voor België en Luxemburg in 2025 plaatsvindt op...
Marokko wint WK Couscous 2024 in Sicilië
Marokko heeft de wereldtitel gewonnen tijdens het WK Couscous 2024, dat van 20 tot 29 september plaatsvond in San Vito...
6. Inschrijven
In je ondernemingsplan heb je al beschreven in welke rechtsvorm je gaat beginnen, maar een bedrijf is pas een bedrijf als het ingeschreven staat in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (Nederland) of ondernemersloket (België).
7. Inrichting regelen
De inrichting van je horecazaak is een belangrijke factor voor jouw succes. De inrichting moet passen bij jouw concept. Als jij een informele sfeer wilt, kun je beter geen chique inrichting regelen.
Andersom past bij een elegant en formeler restaurant geen snel bij elkaar gezocht interieur. Het belangrijkste is dat jouw doelgroep er zich thuis en welkom voelt.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
8. Apparatuur
Los van je inrichting heb je uiteraard apparatuur nodig. Van koelsystemen tot kachels, van vaatwassers tot ovens – dit dien je allemaal aan te schaffen. Houd hier ook rekening mee bij je financiering. Ook kan je apparatuur leasen.
Bovendien moet je een kassa, betaalsysteem en best ook een pinautomaat hebben. Bij aanschaf van een pinautomaat hoort vaak een servicecontract. De kosten per pintransactie hangen af van de bank. Ook moet je het contant geld dat je ontvangt afstorten bij je bank – ook hieraan zijn kosten verbonden.
9. Leveranciers zoeken
Bier, wijn, frisdrank, ingrediënten voor jouw gerechten: je moet het ergens vandaan halen. Zoek een leverancier waarbij je een goed gevoel krijgt.
Hecht je veel waarde aan duurzaamheid? Wellicht kun je ambachtelijke producten uit jouw regio in jouw zaak gebruiken. Wees zorgvuldig met het uitzoeken van je leveranciers; zij zijn een groot onderdeel van de beleving van jouw gasten!
Pompoenen: soorten, weetjes en 3 unieke recepten
Pompoenen zijn nauw verbonden met verschillende culturele gebruiken waar ze een symbool zijn van de herfst en oogstfeesten zoals Thanksgiving...
Een uitdagende quiz voor wijnkenners met 14 vragen
Hier is een uitdagende quiz voor wijnkenners met 14 vragen die verder gaat dan de basiskennis en verschillende aspecten van...
Starten van een restaurant in de 27 EU-landen
Het starten van een restaurant in een van de EU-landen vereist dat je rekening houdt met verschillende nationale vereisten en...
Een selectie van de 10 meest opvallende restaurantconcepten
Hier is een selectie van de 10 meest unieke en de meest opvallende restaurantconcepten wereldwijd, samen met een korte uitleg...
Negatieve recensies op platforms indammen met deze 10 tips
Negatieve recensies op platforms zoals Google of TripAdvisor kunnen een aanzienlijke impact hebben op de reputatie van een restaurant. Het...
10. Boekhouding
Om goed overzicht te houden over jouw inkomsten en uitgaven is een ordelijke administratie een must. Daarom hebben horeca-uitbaters een boekhouder of accountant. Een boekhoudprofessional kan alles voor je uit handen nemen, van jouw inkoop- en verkoopadministratie, loonadministratie en meer.
Ook weet een boekhouder exact welke regelingen voor jou gelden en wanneer je je btw- en inkomstenbelastingaangifte moet doen. Zo kan jij je bezighouden met het draaiende houden en laten groeien van jouw horecazaak!
11. Personeel aannemen
Een horecazaak in je eentje runnen? Als je een foodtruck hebt, zou het wellicht kunnen. Begin je echter een restaurant, café, brasserie of ander horecabedrijf, dan heb je personeel nodig. Plaats je vacature in deze community.
12. Meer potentiële klanten bereiken
Hoe zorg je ervoor dat je meer bekendheid krijgt als horeca-eigenaar? Door meer van jezelf te laten zien en horen – zowel offline als online met een website en via sociale media.
Paddenstoelen: van champignon tot cantharel
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Jonge ui, dé smaakmaker van je lentegerechten
Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine extra aandacht aan de basis van onze voeding...
Pastinaak, voor ons geen ‘vergeten groente’ meer
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Bonustip
Durf om hulp te vragen. Loop je vast met de administratie van je nieuwe horeczaak? Wil je een professionele website, maar heb je geen kaas gegeten van computers? Wil je een uniek logo maar ken je niemand die dit voor je kan doen? Heb je hulp nodig bij het ondernemen zelf?
Vraag hulp van andere professionals: een coach, boekhouder, webdesigner, social mediaspecialist of vormgever zorgt voor een stukje extra professionaliteit. En het betaalt je zeker terug!
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!