Met de sluiting van de horeca bloeden ook de horecaleveranciers; allerlei leveranciers van producten en diensten waarvan het klantenbestand vooral bestaat uit horecazaken: cafés, restaurants, hotels, feestzalen en niet te vergeten de cateraars die al van halfweg maart zwaar getroffen worden door de coronamaatregelen.
Sluiting horeca
Het Overlegcomité besliste vrijdag 16 oktober 2020 over de verdere aanpak van de corona-epidemie. Die moesten duidelijk en eenvoudig zijn, zodat de handhaving ervan mogelijk is, zei premier Alexander De Croo, donderdagmiddag in de Kamer.
Nochtans kan de horeca mits het in acht houden van de maatregelen die in de afgelopen maanden goed werden opgevolgd veilig open. Hiervan zijn de duizenden Belgen en Nederlanders, consumenten, horecamedewerkers, uitbaters en horecaleveranciers die de petitie tekenden ook van overtuigd.

Horecaleveranciers even hard getroffen
“Ik ben net zo hard getroffen als de horeca zelf”, vertelde de West-Vlaamse boer Dries Delanote aan Chris Snick van het Nieuwsblad. Hij kweekt op zijn ‘Le Monde des Mille Couleurs’ diverse oergroenten, kruiden en bloemen voor restaurants en vooral veel sterrenzaken.
“Ik probeer kalm te blijven, na te denken. Een heel deel zal niet geplukt kunnen worden: kruiden, de bloemetjes,… Die raak ik niet kwijt. Voor mijn groenten probeer ik nog een uitweg te vinden, maar je vindt natuurlijk geen nieuwe afzetmarkt in een paar dagen tijd. En de tijd tikt want ik werk met levende wezens. Planten vraag je niet om even een maand niet te groeien. Want dat zou ik het liefst van al doen: een maand sluiten. Maar dat kan dus niet. Er moet op het veld gewerkt worden. Groenten zoals bieten en wortels zal ik gelukkig wel nog even kunnen bewaren. Zolang het niet vriest, blijven die goed in de grond. Maar voor sla, postelein, bloemkool, warmoes, … zie ik niet direct een oplossing.”
“En nog iets: ik val tussen alles. Ik behoor niet tot de horeca, maar ook niet tot de klassieke landbouw. Wie vraagt iets voor mij? Ik lees dat er mogelijk wel steun komt voor horecaleveranciers, maar er zal toch iets uit de bus moeten komen, hoor. Want in een paar maanden tijd is dit nu al de tweede dikke streep door mijn rekening.”
Maandelijks €90.000 omzetverlies
Romi Laundry Solutions in Wetteren is al dicht sinds de eerste lockdown, goed voor zo’n 45 mensen die technisch werkloos zijn.
Het bedrijf heropenen was geen optie, zegt CFO Reinhard De Muynck in het Nieuwsblad: “Omdat er afgelopen zomer te weinig werk was, veel restaurants werkten door corona plots met wegwerpservetten of -tafellakens in plaats van het gewone linnen dat wij voor hen wassen.”
Romi Laundry Solutions heeft drie wasserijen die bijna uitsluitend voor de horeca werken. Het werk kon aanvankelijk gecentraliseerd worden in Zedelgem. Net voor de tweede horeca-lockdown draaide deze horecaleverancier op 70 procent, maar nu zullen ze dus weer nieuwe klappen krijgen.
En zo zijn er nog wel heel wat andere toeleveranciers zoals Butcherssecret, Wijnhandel Van Den Bossche, OMJB, Biofase, Resengo, Tuinen Deblauwe, ,… en wijzelf die allemaal in de schaduw van de horeca afzien van de sluiting van de horeca.
Oproep voor steun aan horecaleveranciers
Werkgevers- en zelfstandigenfederaties roepen daarom op om naast alle horecazaken, ook de horecaleveranciers niet te vergeten.
Maakte de federale regering al 500 miljoen euro vrij om de zwaar geraakte zelfstandigen en ondernemingen te steunen, de zelfstandigenfederaties vrezen dat dit niet genoeg zal zijn.
Lees het volledige artikel.