Overheid, vergeet de horecaleveranciers niet!

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.243 abonnees.

horecaleveranciers

Met de sluiting van de horeca bloeden ook de horecaleveranciers; allerlei leveranciers van producten en diensten waarvan het klantenbestand vooral bestaat uit horecazaken: cafés, restaurants, hotels, feestzalen en niet te vergeten de cateraars die al van halfweg maart zwaar getroffen worden door de coronamaatregelen.

Sluiting horeca

Het Overlegcomité besliste vrijdag 16 oktober 2020 over de verdere aanpak van de corona-epidemie. Die moesten duidelijk en eenvoudig zijn, zodat de handhaving ervan mogelijk is, zei premier Alexander De Croo, donderdagmiddag in de Kamer.

Over heel het land is de horeca al sinds maandag 19 oktober dicht en dat voor een maand lang. Na 14 dagen zal een evaluatie worden gemaakt. Dit is uiteraard een zware dobber voor de horeca, maar ook voor de horecaleveranciers.
Niet alleen de horeca-uitbaters en hun personeel worden getroffen met de sluiting, maar ook hun leveranciers, en daar zijn veel meer sectoren bij betrokken dan je denkt.

Nochtans kan de horeca mits het in acht houden van de maatregelen die in de afgelopen maanden goed werden opgevolgd veilig open. Hiervan zijn de duizenden Belgen en Nederlanders, consumenten, horecamedewerkers, uitbaters en horecaleveranciers die de petitie tekenden ook van overtuigd.

Overlegcomité-Horeca-Webzine-ober-horecaleveranciers

Horecaleveranciers even hard getroffen

“Ik ben net zo hard getroffen als de horeca zelf”, vertelde de West-Vlaamse boer Dries Delanote aan Chris Snick van het Nieuwsblad. Hij kweekt op zijn ‘Le Monde des Mille Couleurs’ diverse oergroenten, kruiden en bloemen voor restaurants en vooral veel sterrenzaken.

“Ik probeer kalm te blijven, na te denken. Een heel deel zal niet geplukt kunnen worden: kruiden, de bloemetjes,… Die raak ik niet kwijt. Voor mijn groenten probeer ik nog een uitweg te vinden, maar je vindt natuurlijk geen nieuwe afzetmarkt in een paar dagen tijd. En de tijd tikt want ik werk met levende wezens. Planten vraag je niet om even een maand niet te groeien. Want dat zou ik het liefst van al doen: een maand sluiten. Maar dat kan dus niet. Er moet op het veld gewerkt worden. Groenten zoals bieten en wortels zal ik gelukkig wel nog even kunnen bewaren. Zolang het niet vriest, blijven die goed in de grond. Maar voor sla, postelein, bloemkool, warmoes, … zie ik niet direct een oplossing.”

“En nog iets: ik val tussen alles. Ik behoor niet tot de horeca, maar ook niet tot de klassieke landbouw. Wie vraagt iets voor mij? Ik lees dat er mogelijk wel steun komt voor horecaleveranciers, maar er zal toch iets uit de bus moeten komen, hoor. Want in een paar maanden tijd is dit nu al de tweede dikke streep door mijn rekening.”

teken de petitie horecaleveranciers

Maandelijks €90.000 omzetverlies

Romi Laundry Solutions in Wetteren is al dicht sinds de eerste lockdown, goed voor zo’n 45 mensen die technisch werkloos zijn.

Het bedrijf heropenen was geen optie, zegt CFO Reinhard De Muynck in het Nieuwsblad“Omdat er afgelopen zomer te weinig werk was, veel restaurants werkten door corona plots met wegwerpservetten of -tafellakens in plaats van het gewone linnen dat wij voor hen wassen.”

Romi Laundry Solutions heeft drie wasserijen die bijna uitsluitend voor de horeca werken. Het werk kon aanvankelijk gecentraliseerd worden in Zedelgem. Net voor de tweede horeca-lockdown draaide deze horecaleverancier op 70 procent, maar nu zullen ze dus weer nieuwe klappen krijgen.

En zo zijn er nog wel heel wat andere toeleveranciers zoals Butcherssecret, Wijnhandel Van Den Bossche, OMJB, Biofase, Resengo, Tuinen Deblauwe, ,… en wijzelf die allemaal in de schaduw van de horeca afzien van de sluiting van de horeca.

gratis abonnement Horeca Webzine horecaleveranciers

Oproep voor steun aan horecaleveranciers

Werkgevers- en zelfstandigenfederaties roepen daarom op om naast alle horecazaken, ook de horecaleveranciers niet te vergeten.

Maakte de federale regering al 500 miljoen euro vrij om de zwaar geraakte zelfstandigen en ondernemingen te steunen, de zelfstandigenfederaties vrezen dat dit niet genoeg zal zijn.

Lees het volledige artikel.

 

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights