• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Nieuws

Horeca-woordenschat tijdens coronacrisis uitgebreid met deze 10 woorden

Horeca Webzine by Horeca Webzine
13/05/2020
in Nieuws
0
horeca café restaurant social distancing
12
SHARES
306
VIEWS

De genomen maatregelen rond COVID-19 laten hun sporen na in de horeca. Maar de crisis levert ons wel iets op: een uitbreiding van onze horeca-woordenschat. Met enige fantasie zijn deze 10 woorden van toepassing in de horeca.

Horeca-woordenschat

Bepaalde woorden kom je alleen in de horeca en de professionele keuken tegen. De wereld van de horeca is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. De horeca-woordenschat die zowel door de gasten als restauranthouders gebruikt is is gegroeid en veranderd. We hebben een klein woordenboek gemaakt met een aantal van de meest gebruikte termen in restaurant management.

Gastronomische influencers

Eén van die nieuwe woorden is gastronomische influencers. Dit zijn bekenden met veel posts op digitale kanalen die veel volgers hebben. Ze zijn gespecialiseerd in de horecawereld en kunnen een reclamekans zijn voor restaurants. Reizigers, journalisten, foodies, fotografen en culinaire experts die inhoud over deze thema’s plaatsen en door duizenden, of in sommige gevallen miljoenen, volgers bekeken worden. Daarom hebben sommige restaurants een overeenkomst met deze influencers om reclame te maken voor deze potentiële gasten.

COVID-19

Na de kredietcrisis en de klimaatcrisis hebben we nu de coronacrisis die ons de volgende tien woorden oplevert. Met enige fantasie zijn ze van toepassing in de horeca.

1. Buffetangst

Waar hotelgasten en bezoekers van feesten en partijen voorheen zonder enige schroom in een rij stonden voor het buffet, kan die aanblik menigeen vandaag de dag vervullen met afschuw. Sterker nog: het is niet gewenst en niet toegestaan om zo dicht op elkaar te staan. Heeft het buffet zijn langste tijd gehad en ontstaat er bij de horecagast ‘buffetangst’? Dit gaan we alvast in de gaten houden.

Lees ook:

Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

Serveer jij ook halal ‘varkensvlees’ in 2021?

horeca buffetangst video Marc Van Ranst
Bekijk in het filmpje en zie hoe snel het virus zich verspreid bij 10 mensen aan een selfservice-buffet.

2. Break-even-economie

De horeca heeft het zwaar. We mogen straks wel weer open, maar de maatregelen zorgen ervoor dat de omzetten van voor de coronacrisis onmogelijk behaald kunnen worden. We stellen daarom voor de anderhalvemetereconomie om te dopen tot de ‘break-even-economie’.

3. Terrasbingo

Tijdens de coronacrisis is de ‘balkonbingo’ een hype geworden. De balkons van zorgcentra waren goedgevuld tijdens dergelijke evenementen, dus waarom zou je zo’n bingo niet op je terras kunnen organiseren na 1 juni? We bereiden ons voor op de opmars van de terrasbingo!

4. Lockdownkilo’s

Met name de bediening zal straks merken dat de lockdownkilo’s zwaar wegen als er weer gewerkt mag worden. Gelukkig mag de horeca – als het goed is voor de virologen – straks weer open en worden de lockdownkilo’s er binnen de kortste keren weer afgelopen. Dat iedereen op het terras of in een horecazaak zo ver van elkaar af moet zitten, helpt daarbij natuurlijk wel een handje. Of moeten we het nu hebben over ‘een voetje’?

5. Raamzwaaien

Tijdens de coronacrisis werd er veel ‘geraamzwaaid’, omdat fysiek contact niet mogelijk was. De gelukkigen die straks een tafeltje hebben weten te bemachtigen in een kroeg, restaurant of lunchroom kunnen vanaf daar lekker parmantig raamzwaaien naar degenen die geen toegang hebben weten te krijgen. Lekker puh!

6. Quarantie

Een samentrekking van ‘quarantaine’ en ‘vakantie’. Tijdens de ‘zomerquarantie’ zitten de hotels, B&B’s, campings en vakantieparken straks mutjevol met mensen die op ‘quarantie’ zijn. Ze mijden fysiek contact en nabijheid, maar vieren wél lekker vakantie.

horeca vakantie Horeca Webzine

7. Kuchscherm

Wat een lelijk woord, we kunnen er niets anders van zeggen. Toch is het kuchscherm één van de ‘essentials’ tijdens de coronacrisis. Het beschermt personeel van winkels en straks misschien ook horecapersoneel tegen coronakuchers. Maar de meeste gasten zullen vanwege de hoestschaamte – nog zo’n nieuw woord – wel proberen zich te onthouden om te niezen, hoesten of kuchen.

8. Anderhalvemeterpolitie

Kijk maar uit, lieve horecaondernemers. De anderhalvemeterpolizei komt straks je café, hotel of restaurant controleren op naleving van alle regels. Achtung bitte!

9. Voetgroet

Wanneer gasten in je horecazaak elkaar weer zien na al die tijd, doen ze niets liever dan elkaar een knuffel geven. Maar ho, dat mag helemaal niet! De voetgroet is de oplossing. Misschien kan jij alvast oefenen zodat je al je gasten straks zwierig kan verwelkomen met je voet. Let dan wel op dat je geen legerbottines aantrekt, want die zijn bikkelhard.

10. Niesnis

Heb jij al een niesnis of coronacorner in je zaak? Voorzie er alvast maar eentje. Want waar moeten je gasten anders in hemelsnaam gaan niezen?

Meer termen

Zijn er nog horecatermen die tijdens de coronacrisis het levenslicht zagen en hier niet zijn opgenomen? Noteer ze hieronder in een reactie of deel ze in onze community.

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en mis geen enkele publicatie meer.
Tags: consumenthobbykokhorecahorecamedewerkerleveranciernieuwsuitbaterweetjes
Share12TweetShare
premium partner keurslager
premium partner weyn's honing
Previous Post

Ondernemen na de lockdown. De 7 tips van Henri Sibering, uitbater Snackbar aan de Maas (Rotterdam)

Next Post

Mannequins vêtus d’une tenue des années 40 pour remplir restaurant étoilé Michelin

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
mannequins Horeca Webzine

Mannequins vêtus d'une tenue des années 40 pour remplir restaurant étoilé Michelin

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

belgische streekspecialiteiten quiz

Ken jij de Belgische streekspecialiteiten? Doe de 20 vragenquiz

02/03/2021
chef and knife mes messen slijperij

Chef & Knife: slijperij en messen waar je jarenlang plezier aan beleeft

01/03/2021
overbruggingsrecht advies horeca webzine

Hoe wordt het overbruggingsrecht belast?

01/03/2021
Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

01/03/2021
mastercooks of belgium 28 meesterkoks box bon moments Young Masters

Deze 3 Young Masters hebben elk hun eigen stijl

26/02/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.