Horeca Vlaanderen hoopt dat het lokaal bestuur van Blankenberge alsnog toegeeft in het dossier rond de zonevreemde frietkramen. Die moesten vanaf januari sluiten en krijgen nog tot het einde van de maand tijd om te verdwijnen.
Frietkramen
Het doek voor de drie frietkramen op de openbare weg is intussen gevallen. Uiterlijk op 31 januari moeten ze verdwenen zijn nadat de concessie al op 31 december was vervallen.
Maar Horeca Vlaanderen probeert nu via een open brief toch nog iets te forceren. De organisatie erkent dat de frietkramen zonevreemd stonden, maar legt toch enige nuance aan de dag.
Onverwachte beslissing
“We zijn er ons van bewust dat het aanpassen van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan nog tijd in beslag zou nemen, maar was het dan echt zo erg om ze in afwachting nog wat te gedogen?” vraagt Yves Van Moorter, voorzitter van Horeca West-Vlaanderen, zich af.
“Het was aanvankelijk de bedoeling om na te gaan hoe en in welke mate het Bijzonder Plan van Aanleg kon worden aangepast zodat de frituren nog op de openbare weg zouden mogen staan. De gesprekken waren positief gestart, maar in december werd totaal onverwacht besloten dat de concessies eind december toch vervielen. Ondanks herhaaldelijke pogingen wou het stadsbestuur niet meer ingaan op onze vraag om samen naar een oplossing te zoeken.”
Horeca Vlaanderen
Horeca Vlaanderen is de sectororganisatie van en voor de Vlaamse horeca. De drie pijlers zijn belangenverdediging, ondersteunen en netwerken. Dankzij de wijdvertakte verankering is Horeca Vlaanderen actief op Europees, nationaal, Vlaams en lokaal niveau.
Al veertig jaar verdedigt Horeca Vlaanderen de belangen van haar sector en ondernemers. De voorbije decennia is het gezicht van de horecasector enorm veranderd. Naast koken, experimenteren en proeven moet de horeca-uitbater ook manager zijn. Bijkomende reglementeringen maken de horecasector professioneler maar ook een pak complexer. Na al meer dan een voltijdse job aan het fornuis, achter de receptie of toog moet de uitbater nog ettelijke uren spenderen aan het invullen van paperassen, personeelbeheer en het opvolgen van de wetgeving.
De juridische dienst van Horeca Vlaanderen behoedt haar leden van contractuele misstappen en de sociale adviseurs wijzen de weg in het labyrint van de sociale wetgeving. Maar bovenal is Horeca Vlaanderen een bruggenbouwer die zowel lokaal als nationaal banden smeedt tussen de leden en haar stakeholders.
De structuur van Horeca Vlaanderen bestaat uit ondernemers, mensen die met beide voeten in het vak staan. De input komt van lokale afdelingen, de provincies, de verschillende sectorcommissies, van de Raad van Bestuur maar ook van de leden.

Verdediging van de frietkramen
Horeca Vlaanderen verdedigt ook de belangen van frituristen. De organisatie haalt vooral culturele en economische argumenten aan die het bestaan van zulke frituren op de openbare weg zouden rechtvaardigen.
“Ze maakten deel uit van het sociaal, economisch en cultureel leven van deze kuststad en dragen bij tot het stilaan verdwijnende sociaal contact en het veiligheidsgevoel op straat”, gaat Van Moorter verder.
Hij vindt het ook vreemd dat het tijdens de vorige bestuursperiodes geen enkel probleem was. Het lokaal bestuur handelde volgens hem nu iets te ijverig.
“Blankenberge mag zich voortaan een van de betere uitvoerders noemen van een ruimtelijk plan. Maar deze frietkraampjes stonden er al in Blankenberge nog voor er sprake was van een BPA of een RUP.”
Horeca Vlaanderen doet dus – met de moed der wanhoop – nog een ultieme oproep. Hun open brief wordt ook ondertekend door de Nationale Vereniging van Frituristen (Navefri). “Ga alstublieft rond de tafel zitten. Het is nog niet te laat, want de frietkoten zijn nog niet definitief verwijderd. We hopen alleszins op een positief signaal vanuit het stadsbestuur.”
Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) volgt de situatie verder op. “Twee van de drie frituristen hebben ondertussen een ander onderkomen, voor frituur Tonny houden de advocaten van beide partijen overleg”, zegt ze. “Daar wordt bekeken wat mogelijk is.”
Lees meer over Horeca Vlaanderen.
Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!
Bron: Het Nieuwsblad, Horeca Vlaanderen