• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank

Horeca-ondernemers: “Vergeet je leveranciers niet!” Advies en 8 tips voor een financieel stappenplan.

Horeca Webzine by Horeca Webzine
04/01/2021
in Kennisbank
0
Horeca-ondernemers: “Vergeet je leveranciers niet!” Advies en 8 tips voor een financieel stappenplan.
15
SHARES
218
VIEWS

Het zijn moeilijke tijden voor alle horeca-ondernemers. Velen kunnen hun leveranciers niet meer betalen. Al zetten heel veel leveranciers van wie de sector al altijd de beste producten en service heeft gehad, nu het mes niet op de keel van hun klanten. Maar hoelang kunnen zij dit volhouden? Misschien tijd om een financieel stappenplan op te zetten of die te evalueren.

Vergeet je leveranciers niet!

Het zijn moeilijke tijden voor alle horeca-ondernemers. Sommigen proberen met een uitleveringsdienst zoveel mogelijk het verlies te beperken. Anderen wachten ongeduldig op de beloofde financiële steun van de overheid. Vele horeca-ondernemers kunnen dan ook hun leveranciers niet meer betalen. Maar uit onderzoek van Graidon was dat voor de coronacrisis ook al zo.

En al zetten die leveranciers van wie je als horeca-ondernemer altijd de beste producten en service hebt gehad, nu het mes niet op je keel, vergeet ze niet en betaal hun facturen. Zorg er voor dat je straks bij de heropening ook weer van hun topproducten en diensten gebruik kan maken.

Moeilijke tijden, ook voor de coronacrisis

Er wordt een vloedgolf aan horecafaillissementen voorspeld door alle horecafederaties, zowel in België als in het buitenland. Maar de grote bankroetontploffing blijft voorlopig uit. Er wordt vooral veel lawaai gemaakt door enkelingen op sociale media. En het ergste is dat al die onnodige doemboodschappen waarschijnlijk een self-fulfilling prophecy zijn.

Natuurlijk mogen de horeca-ondernemers in moeilijkheden noodkreten slaken. Maar voor een goede oplossing moeten we het échte probleem kennen. De horecasector heeft een grote kern van zieke ondernemingen. Die stonden al aan de rand van het faillissement vóór de coronacrisis. Het onheil van de laatste maand geeft de zieke bedrijven enkel het laatste duwtje in de rug naar het bankroet.

Lees ook:

Chef & Knife: slijperij en messen waar je jarenlang plezier aan beleeft

Serveer jij ook halal ‘varkensvlees’ in 2021?

Geen buffer

Het probleem is dat één bedrijf op de vier in België en 1 op 5 in België de schok niet kan opvangen als er twee maanden geen inkomsten binnenvloeien. En bij driekwart van alle horecabedrijven is dit het geval.

Ze beschikken over ­onvoldoende eigen middelen als buffer om die crisisperiode door te komen. Dat blijkt uit het onderzoek van Graydon: “De crisis dreigt niet alleen bijzonder breed in het Belgische bedrijfsleven te hakken, maar ook bijzonder diep. Terwijl een op de vier bedrijven bij twee maanden omzetverlies in acute nood terechtkomt, wordt nog eens 30 procent van alle ondernemingen zeer labiel.”

Horeca-ondernemers: "Vergeet je leveranciers niet!" Advies en 8 tips voor een financieel stappenplan.

Reddingsboeien

De steunmaatregelen van de overheid, zijn niet meer dan reddingsboeien. Als er in het najaar een bankroetontploffing plaatsvindt, dan is dat waarschijnlijk het symptoom van een ziekte die al veel langer speelt, klinkt het.

Dan moeten we ons de vraag stellen: wat doen we met zulke zaken die het structureel financieel moeilijk hebben? Laten we hen vallen, of bieden we hen échte, duurzame hulp met de modernisering van hun uitrusting en een beter financieel management?

Financieel management

Je hebt een goed contact met je leverancier en betaalt altijd op tijd. Maar door de coronacrisis drogen je liquide middelen op. Wat moet je dan doen, en wat moet je vooral níet doen?

1- Vooral niet doen

Onze eerste tip is vooral het probleem niet te negeren. Hoe vervelend het ook is, veel ondernemers hebben ermee te maken en je zal zeker niet de laatste zijn. Maar ook dit zijn momenten waarvan je leert als ondernemer. Zie het daarom ook zo. Pak het probleem aan en zorg ervoor dat je de kans dat dit in de toekomst gebeurt, zo klein mogelijk maakt.

De facturen, aanmaningen en eventuele dwangbevelen weggooien is dus niet het slimste om te doen. Deze struisvogelpolitiek werkt niet en kaatst alleen maar harder terug. De kans is hierdoor groot dat je in de markt niet alleen bekend zal staan als een slechte betaler, maar ook nog eens als onbetrouwbaar. En een onbetrouwbare klant is zeker niet iets waar andere ondernemers op zitten te wachten.

2- Maak een liquiditeitsoverzicht

Zorg eerst dat je een overzicht hebt van de openstaande facturen. Kijk ook zeker naar de liquide middelen die je nog hebt, maar ook welke je kan verwachten de komende tijd. Welke debiteuren heb je uitstaan en gaan binnenkort betalen? Aan de hand van dit overzicht bepaal je de totale schade.

Horeca-ondernemers: "Vergeet je leveranciers niet!" Advies en 8 tips voor een financieel stappenplan.

3- Maak een betalingsplan

Met je liquiditeitsoverzicht weet je wanneer je wel kan betalen en kan je dit inplannen. Hou rekening met 10 à 15% onvoorziene uitgaven.

4- Maak een prioriteitenlijst

De ene leverancier kan je iets later betalen dan de ander. Wanneer je zo ernstig achterloopt met het betalen van de huur van je pand dat ze je eruit gaan zetten, is het handig om deze eerst te betalen. Zet dit erbij in je prioriteitenlijst.

5- Bel met je leveranciers

Neem contact op met je leveranciers en vraag om uitstel van betaling. Of bespreek de mogelijkheden om in delen te betalen. Belangrijk is om je gemaakte afspraken na te komen. Je krijgt namelijk zo’n kans vaak maar één keer.

Ook met de overheid kunnen goede afspraken gemaakt worden wanneer het aankomt op later betalen. Altijd de moeite waard om een keer te bellen of een mail te sturen.

6- Besparen

Zorg dat de kosten niet verder oplopen. Bespaar waar mogelijk en geef alleen het hoognodige uit.

7- Blijf je liquiditeit dagelijks in de gaten houden

Een taak die je normaal misschien maar één keer per week doet. Maar in deze tijden is het van groot belang dat je je liquiditeit iedere dag bijhoudt. Kijk daarom iedere dag of er betalingen binnen zijn gekomen van debiteuren als je bijvoorbeeld nog leveringen doet of je nog wachtte op de betaling van een groot feest. Reken dan ook meteen uit of je de geplande betalingen nog steeds op het afgesproken tijdstip kunt doen.

8- Analyseer

Doe dit niet wanneer het gevaar volledig geweken is, maar doe dit direct. Analyseer waar dit liquiditeitstekort vandaan komt. Heb je een grote investering gedaan die je niet voldoende had ingecalculeerd? Of heb je een groot aantal debiteuren die te laat betalen? Heb je een grote hoeveelheid voorraad ingekocht waardoor je werkkapitaal te laag werd? Wat de oorzaak ook is, voorkom dat dit nog een keer gebeurt. Het zal je alvast veel minder stress bezorgen.

En nu?

Heb jij nog tips voor ondernemers met betalingsproblemen? Deel ze hieronder in een reactie.

Tags: coronaeconomiefinancieel planleverancierleverancierstipsuitbater
Share15TweetShare
premium partner keurslager
premium partner weyn's honing
Previous Post

Ook jij als horecaleverancier moet nu blijven communiceren. 5 tips

Next Post

Bij deze chefs bestel je de lekkerste afhaalgerechten in 2021

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
afhaalgerechten chefs takeaway takeout Horeca Webzine 2021

Bij deze chefs bestel je de lekkerste afhaalgerechten in 2021

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

belgische streekspecialiteiten quiz

Ken jij de Belgische streekspecialiteiten? Doe de 20 vragenquiz

02/03/2021
chef and knife mes messen slijperij

Chef & Knife: slijperij en messen waar je jarenlang plezier aan beleeft

01/03/2021
overbruggingsrecht advies horeca webzine

Hoe wordt het overbruggingsrecht belast?

01/03/2021
Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

01/03/2021
mastercooks of belgium 28 meesterkoks box bon moments Young Masters

Deze 3 Young Masters hebben elk hun eigen stijl

26/02/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.