Horeca-uitbaters worden niet als serieuze gesprekspartners behandeld

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.818 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans en het Engels. Met onze excuses als er fouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

unlockhoreca protest horeca-uitbaters

De horeca-uitbaters zijn het beu, hun geduld is op. Zowel in België als in Nederland klaagt de sector de overheid aan vanwege de langdurige sluiting van cafés en restaurants. Om nog maar te zwijgen over de traiteurs en foodtruckers. Een reactie op dit bericht zou kunnen zijn: “Daar gaan ze weer, kunnen ze niet de maatregelen volgen zoals iedereen?” Maar dat is te gemakkelijk als je de beelden van afgelopen weekend aan de kust en grootsteden even doorneemt. “Behandel alle sectoren gelijk”, klinkt het. 

Nederland

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) eist dat restaurants en cafés zo snel mogelijk weer open mogen. Ook wil de KHN dat alle schade van de gedwongen sluiting vergoed wordt door de Staat. De horeca-vereniging heeft daarom in een besluit van zijn leden-uitbaters een rechtszaak aangespannen.

De KHN noemt het onacceptabel dat de horeca-uitbaters hun zaak niet kunnen runnen.. Vooral het feit dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zaterdag in De Telegraaf zei dat er voorlopig nog geen ruimte is voor versoepeling in de horeca, werkt als een lap op een rode stier voor de horeca-uitbaters.

Volgens KHN kunnen restaurants en cafés veilig open en is het nut van de sluiting niet met zekerheid noodzakelijk te noemen. De horecavereniging wil daarom graag de wetenschappelijke onderbouwing zien op basis waarvan de regering haar besluiten neemt.

Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

België

Op 21 maart moét de horeca heropenen. Niet halfslachtig, maar volwaardig, zowel restaurants als cafés. Dat zegt Dominique Michel, grote baas van handelsorganisatie Comeos. “De regering moet die beslissing vrijdag in het Overlegcomité nemen én meteen bekendmaken.” Dit is hoe de sector zelf zo’n heropening ziet, en waarom het volgens hen vijf voor twaalf is. “De economische én sociale gevolgen zijn bijna niet meer recht te trekken.”

Teken de petitie!

Vlaams minister-president Jan Jambon wil perspectief bieden aan de horeca door de terrassen te openen. Dat zou een eerste stap kunnen zijn om de horeca-uitbaters tegemoet te komen. Al verwacht hij niet dat die versoepeling al voor het overlegcomité van nu vrijdag zal zijn.

Begrip voor de maatregelen

Het begrip voor de coronamaatregelen ebt weg bij de horeca-uitbaters. Het stimuleren van de ondernemers om zich aan de regels te houden wordt steeds moeilijker. Daarom is het nu de hoogste tijd om het roer om te gooien en te kijken naar wat wél kan om de ondernemers lucht te geven.

Versoepelingen die zowel goed zijn voor de economie als het welzijn van de samenleving. En van waar zowel uitbaters, horecamedewerkers en gasten gelukkig van worden. Voor de horeca weten we dat er veel mogelijk is, want al maandenlang liggen er verschillende scenario’s en goedgekeurde veiligheidsprotocollen klaar. Protocollen die ook strikt kunnen worden toegepast; dat heeft de sector al aangetoond.

notitie restaurant nederland horeca webzine uitbater

Honger naar sociale contacten

De sector voelt zich in haar opvattingen gesterkt door burgemeesters van heel wat grote steden zowel in België en Nederland. Ook zij vinden dat de terrassen op een verantwoorde manier snel open moeten kunnen om mensen tegemoet te komen. De honger naar sociale contacten is immers enorm. 

Er is trouwens geen betere plek dan de horeca waar je de opbouw van sociale contacten geregisseerd kunt vormgeven via gegarandeerd voldoende afstand, triage en registratie bij de voordeur. Helemaal als je dit afzet tegen de besmettingsrisico’s van illegale feestjes en overtreding van de bezoekersregeling thuis. 

Als de overheden dit niet willen erkennen, dan mogen ze het de horeca-uitbaters eens uitleggen waarom registratie bij het op afspraak winkelen wel afdoende is. Ook wij zien het verschil niet.

Alle sectoren gelijk behandelen

Voor horecaondernemers blijft de situatie uitzichtloos en wij begrijpen dat zij alle mogelijkheden aangrijpen om de horeca – zelfs via een rechtszaak – te openen. Horeca Webzine is het met de horeca-ondernemers eens dat sinds de eerste sluiting van de horeca, bijna een jaar geleden, een deugdelijke onderbouwing hiervoor onderbreekt. 

De horeca wordt geen enkel perspectief geboden en het kan toch niet zo zijn dat de sector die qua omzetten en arbeidsplaatsen het hardst getroffen is door de coronamaatregelen. 

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights