Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Nederlandse overheid zondag besloten om ook de horeca in Nederland te sluiten. Er zal streng toegezien worden op de uitvoering van de aanwijzingen en men riskeert fikse boetes als je die overtreedt.
Update 16/3 om 16u

Veel gestelde vragen
Ook Horeca Webzine kreeg van de horeca-ondernemers al veel vragen naar aanleiding van het corona-virus. We sommen hieronder de belangrijkste op. Gezien de ernst van de situatie, raden we de Nederlandse horeca-ondernemers dan ook aan om ook de site van de Rijksoverheid in de gaten te houden.
1- Krijg ik compensatie?
Ongetwijfeld de meestgestelde vraag. Tot nu toe is het antwoord: neen. De maatregel valt onder het ondernemersrisico. Er is wel een regeling voor werktijdverkorting. Die regeling geldt nooit met terugwerkende kracht. We adviseren om die ook te vragen. Ook is bij de Belastingdienst een beroep op uitstel van betaling van aanslagen mogelijk. Dat kan ook voor de gemeentelijke belastingen. Zie daarvoor de website van je gemeentelijke belastingdienst. KHN pleit voor meer gerichte overheidssteun.
2- Komt er een compensatie voor oproepkrachten?
Ook hier is het antwoord: neen. Werknemers met een nulurencontract, uitzendkrachten en werknemers via de payrollbedrijven zijn uitgezonderd van de regeling werktijdverkorting, waarbij de contractvoorwaarden gelden.
Als een medewerker niet kan niet komen werken door ziekte of door een situatie buiten zijn schuld om, dan is de werkgever gewoon het loon verschuldigd.
3- Bezorgen en afhalen van maaltijden
Er was hieromtrent gisteren nog heel veel onduidelijkheid, en volgens de tweet van Bruno Bruins – minister van medische zorg en sport – deze morgen kon bezorgen van maaltijden, maar kon afhalen ervan niet. Weliswaar een bijzonder opmerkelijke aanwijzing als je weet dat traiteurwinkels en supermarkten wel afhaalmaaltijden kunnen aanbieden. Maar om 16/03 om 16u kregen we een update: afhalen kan wél!
4- Mag ik als eigenaar nog in mijn bedrijf komen?
Ja, de zaak moet voor gasten gesloten zijn maar jij en medewerkers mogen in de zaak. Je mag ook een externe dienst onderhouds- en verfrissingswerken laten doen.
5- Lockdown voor quarantaine of isolatie van gasten?
In veel gevallen betekent een lockdown van een hotel dat medewerkers niet meer naar het werk mogen komen, of het pand niet mogen verlaten en daardoor niet naar huis kunnen. Als ondernemer ben je wel verplicht om de medewerkers door te betalen.
Aanwezige medewerkers moeten doorwerken en garant staan voor goede zorg voor de gasten die op dat moment aanwezig zijn. Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat de medewerkers dit naar vermogen op een zo veilig mogelijke manier kunnen doen, bijvoorbeeld door extra hygiënemaatregelen toe te passen. Volg hiervoor de richtlijnen van het RIVM.
Mocht je als ondernemer door de gast aansprakelijk worden gesteld, dan moet er per situatie bekeken worden of er op basis van de situatie of contractuele afspraken een beroep kan worden gedaan op overmacht.
Meer antwoorden
Verder blijven de maatregelen van kracht zoals die nu zijn. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.
Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!