Horeca krijgt wereldwijd grote klappen door corona-virus. Reeds €429.000.000 schade in Barcelona

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Een vrouw maakt een foto van een poster van de urban artist TVBOY in een straat van Barcelona een week nadat het World Mobile Congress werd geannuleerd.

Door het corona-virus krijgt de horecasector wereldwijd de grootste klappen. En heeft bijvoorbeeld het virus nog helemaal niet Barcelona bereikt, toch worden de gevolgen ervan voor de stad al berekend op 429 miljoen euro schade. Ook Nederland staat in de top 10 van landen die economisch het meest worden getroffen door het virus.

Mobile World Congres

Deze week zou in principe het Mobile World Congres (MWC) plaatsvinden. Dat is een jaarlijks congres van alle grote GSM-operatoren en aanverwanten. Naar dat event komen sinds 2006 elk jaar meer dan honderdduizend medewerkers uit de mobiele telefonie naar Barcelona afgezakt.

En uiteraard is dit ook een topweek voor de horeca. Maar heel veel van die deelnemers komen uit Azië. En daarom hebben de organisatoren samen met de stad Barcelona beslist om absoluut geen risico te nemen nu het corona-virus, met name in Azië steeds grotere vormen aanneemt. En daarom is het congres dit jaar volledig geannuleerd.

Horeca krijgt wereldwijd grote klappen door corona-virus. Reeds €429.000.000 schade in Barcelona
Mobile World Congres (MWC) 2020 geannuleerd

Grootste klap voor de horeca

De gevolgen zijn wel immens. De financiële schade voor de luchthaven en bij de taxibedrijven is ontzettend groot. Dertienduizend tijdelijke werknemers – die normaal mee instaan voor de organisatie – verliezen nu ook allemaal hun weekcontract. En de grootste klap is wellicht voor de horeca.

De hotelsector verliest de allerdrukste week en dus ook de duurste week van het volledige jaar. Dit jaar gingen meer dan honderdduizend bezoekers naar de stad komen. En die hebben nu allemaal hun kamer hebben geannuleerd door het corona-virus. Dat is een gigantische streep door de rekening voor de hotelsector, maar ook voor de restaurants

En in de restaurants klaagt men ook steen en been. Normaal zitten alle toprestaurants in Barcelona – zeker ’s avonds – een week lang volledig volgeboekt. Het zijn topweken voor de restaurateurs, niet alleen door de drukte, maar ook door het spendeer-gedrag van bepaalde deelnemers aan het congres.

In het verleden gebeurde tijdens het MWC heel vaak dat Aziatische deelnemers aan de beurs ’s avonds op restaurant de allerduurste flessen wijn van de kaart bestelden, en nadien nog volledige flessen peperdure whisky of cognac. Al die inkomsten zijn de restaurateurs nu kwijt. Hun allerbeste week van het jaar valt compleet in het water.

Horeca krijgt wereldwijd grote klappen door corona-virus. Reeds €429.000.000 schade in Barcelona
Ook het hotel Casa Del Fuster in Barcelona krijgt zware klappen.

Eén klein voordeel: als je nu op krokusvakantie bent in Barcelona, kan je redelijk last-minute nog een tafeltje boeken in de allerbeste restaurants waar je normaal niet zomaar binnen kan.

Corona-virus

Natuurlijk is het corona-virus niet om mee te lachen. Wereldwijd zijn er meer en meer zieken en het dodental loopt ook heel snel op. Het is een ernstig gevaar voor de wereldgezondheid. Maar de economische schade is nu al niet meer te overzien.

Door de paniek én de al dan niet terechte bezorgdheid om de verspreiding van het corona-virus in te perken lijdt Barcelona bijvoorbeeld vandaag al een verlies van naar schatting 429 miljoen euro. En dit op amper 4 dagen tijd. Een verlies dat nu al een enorme deuk geeft in de inkomsten van 2020. En dan spreken we nog niet eens over de vele toeristen uit Azië (en de rest van de wereld) die nu misschien niet meer naar de stad zullen reizen de komende maanden. Heftig. Ze zijn er hier in Barcelona niet gerust op…

Autosalon van Genève

Ook het Autosalon van Genève is door het corona-virus geveld. Een van de laatste grote autobeurzen van Europa, die volgende week zijn 90ste editie zou beleven, gaat niet door na een verbod van de Zwitserse autoriteiten op evenementen voor meer dan duizend bezoekers. Zwitserland kampt met een relatief forse uitbraak van het virus. Vrijdagochtend telde het land vijftien bevestigde besmettingen en werden ruim honderd burgers in quarantaine gehouden. Tot en met 15 maart zijn grote evenementen in Zwitserland taboe.

Dat het er somber uit zag voor het autosalon werd de afgelopen dagen steeds duidelijker. Diverse autofabrikanten hadden al laten weten dat ze hun aanwezigheid op de beursvloer tot een minimum zouden beperken. Onder meer Volkswagen en Toyota vaardigden alleen ‘bedrijfskritische’ werknemers af.

Horeca krijgt wereldwijd grote klappen door corona-virus. Reeds €429.000.000 schade in Barcelona
Foto: VOX

France-KLM

Air France-KLM denkt 150 tot 200 miljoen euro verlies te lijden door het corona-virus. Maar ook de reisbranche vreest grote problemen als de crisis voortduurt, zegt branchevereniging ANVR. Het aantal zakelijke reizen neemt ‘behoorlijk’ af, zegt een woordvoerder, al zijn exacte cijfer nog niet voorhanden. Bedrijven skypen meer, houden hun mensen thuis.

Dat geldt voor getroffen regio’s, zoals China en het Italiaanse Lombardije, maar ook voor reizen naar bijvoorbeeld Milaan, dat daar honderden kilometers vandaan ligt. Ook schoolreisjes naar die regio worden massaal afgezegd, de annuleringskosten nemen ze dan maar voor lief.

Vakantiegangers

Vakantiegangers zijn nóg voorzichtiger. Veel mensen wachten om hun zomervakantie te boeken. China was nog een ver-van-mijn-bed-situatie, maar sinds vakantiegangers afgelopen weekend in hotels op Tenerife binnen moesten blijven, zien alle hotels in de wereld de boekingen afnemen. Naar Aziatische bestemmingen als Thailand, Singapore, Hongkong en Maleisië, maar ook naar landen waar helemaal geen crisis is.

Het is nog niet massaal, maar als dit nog een maand of anderhalf zo doorgaat, komt de reisbranche en de wereldwijde hotelsector rond de meivakantie echt in de problemen. Het aardige is wel dat mensen rampen snel vergeten als zo’n crisis eenmaal afneemt. Wat dat betreft is het een wrang voordeel dat we twee patiënten in Nederland hebben. Dan zien mensen dat het meevalt en dat de medische infrastructuur prima functioneert.

Nederland in top 10

Volgens het onderzoek van onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet blijkt dat er bijna duizend Nederlandse bedrijven zijn die direct economisch door het coronavirus worden getroffen. Het gaat om bedrijven die bijvoorbeeld filialen of dochterondernemingen hebben in delen van China waar het virus zich verspreidt. Maar ook de horeca.

Nederland staat dus in de top 10 van landen die economisch het meest worden getroffen door het virus. Hoe groot de schade is voor Nederlandse bedrijven is volgens minister Wiebes nog niet duidelijk. Maar het is niet verwonderlijk dat Nederland daar potentieel het meeste last van zal hebben. Nederland exporteert en importeert veel en is een handelsland. Dat maakt Nederland kwetsbaarder. Andere landen die hoog op de lijst staan zijn onder meer de Verenigde Staten, Japan en Duitsland. Wereldwijd zijn er 49.000 bedrijven buiten China die opereren in de desbetreffende gebieden in het Aziatische land.

Maar ook de Nederlandse horeca neemt haar voorzorgen.


Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bronnen: WouldbeChef, De Volkskrant

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten