Horeca wil geen politieagent meer spelen: ‘Weg met de coronapas!’

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.818 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans en het Engels. Met onze excuses als er fouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

politieagent controleur horeca nederland

Ruim zestig afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland pleiten voor het afschaffen van de CST of coronapas. De horeca-uitbaters zijn het namelijk beu om de rol van controleur of politieagent te spelen in plaats van gastvrouw- of heer. 

Veel discussie

De CST, coronapas of ook wel coronatoegangsbewijs is in Nederland sinds eind september 2021 nodig om toegang te krijgen tot de horeca en evenementen. Maar al vanaf de start ervan leidde die verplichte maatregel in vele kringen tot veel discussie, zo ook in de horeca.

De horeca-uitbaters worden gedwongen tot het spelen van controleur of politieagent, en dit aanvaarden ze niet meer. Ze willen weer hun gasten kunnen ontvangen zonder te moeten oordelen wie wel, en wie niet.

jan de vos foto ANP BN De Stem
Horeca-uitbater Jan De Vos - Foto ANP

Nauwelijks effect

Het coronatoegangsbewijs heeft volgens de horeca-uitbaters  geen of nauwelijks effect op het beperken van de verspreiding van het virus, met name omdat de mildere omikronvariant vele malen minder invloed heeft op het aantal ziekenhuisopnames dan eerder de deltavariant.

“Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronatoegangsbewijzen geen plaats krijgen in de ‘gereedschapskist’ van een vrije democratie. Wij roepen de regering en het parlement op om het coronatoegangsbewijs per direct af te schaffen”, zeggen ze bij monde van de Bredase horecaondernemer Johan de Vos namens de KHN-afdelingen in BN De Stem.

“Voor horecaondernemers is gastheerschap een van de belangrijkste kernwaarden om succesvol te ondernemen. Maar door de invoering van het coronatoegangsbewijs heeft het gastheerschap een andere betekenis gekregen. We moeten gasten weigeren als ze geen geldig bewijs kunnen laten zien. We zijn controleur of politieagent geworden in plaats van gastvrouw- of heer.

MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.  
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.

3G-beleid

Het kabinet hanteert momenteel een 3G-beleid. Dat betekent dat mensen die kunnen aantonen dat ze negatief getest, genezen of gevaccineerd zijn, toegang krijgen tot bepaalde plekken. Bij een 2G-beleid is vooraf testen niet meer voldoende en bij 1G moet juist iedereen getest worden.

Polarisatie

Volgens Onverdeeld Open zorgt een 2G- of 3G-beleid voor onder andere uitsluiting van niet-gevaccineerde mensen en draagt het bij ‘aan de toenemende polarisatie en verdeeldheid in onze maatschappij’.

1G heft de ongelijkheid tussen mensen weliswaar op, stelt de coalitie, maar ook dit systeem gaat ‘nog steeds uit van de gedachte dat een bewijs van gezondheid voorwaarde mag zijn voor toegang tot de samenleving’. En het staat ook niet in verhouding ‘tot de kleine vermindering van virusverspreiding die het oplevert’.

Endemisch

De Vos voegt eraan toe: “Het is duidelijk dat het coronavirus endemisch zal worden. Hierdoor is een coronatoegangsbewijs niet meer van deze tijd. De tijdelijke maatregel kan dus ook zo snel mogelijk worden afgeschaft.”

Coronaminister Ernst Kuipers constateerde maandag dat er ‘veel weerstand tegen het toegangsbewijs is’. Het kabinet gebruikt het toegangsbewijs als ‘brug’ tussen ‘aan de ene kant de wens zo snel mogelijk en zoveel mogelijk te openen en aan de andere kant de noodzaak om het aantal besmettingen en het aantal ernstig zieken nog enigszins in te perken’.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Proportioneel

De noodzaak om op veel plekken een 3G-pas te vragen wordt ook deze week opnieuw gewogen, gaf Kuipers aan. Het kabinet houdt alleen vast aan coronatoegangsbewijzen zolang ‘het proportioneel is en nog in enige mate helpt’, aldus de bewindsman. ,,Op het moment dat het kan, willen we er dolgraag vanaf.”

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: BN De Stem

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights