Ook de horeca wordt genekt door de belastingschuld

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.055 abonnees.

belastingen nederland

Nederlandse KMO worstelen met het terugbetalen van hun achterstallige coronabelasting. De belastingschuld van bedrijven is inmiddels opgelopen tot 18,3 miljard euro. Vooral cafés, restaurants en modewinkels groeit de schuld de komende jaren boven het hoofd.

Onderzoek van ABN Amro

Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro. De schuld nam nog fors toe nadat analisten van de bank een halfjaar geleden al waarschuwden voor de uitstelbom. 

Tijdens de coronacrisis konden bedrijven bij de belastingdienst uitstel van betaling aanvragen, of het nu ging om loonheffing, sociale lasten, de afdracht van inkomstenbelasting of om de omzetbelasting.

Belastingbetaling opgeschort

Daarvan is massaal gebruikgemaakt; in totaal werd bijna 42 miljard euro belastingbetaling opgeschort. Daarvan is inmiddels ruwweg de helft terugbetaald, vaak omdat bedrijven er na de eerste coronamaanden achter kwamen dat de situatie minder somber was dan in eerste instantie gedacht.

Maar er zijn ook veel bedrijven die na de laatste lockdown nog belastinguitstel aangevraagd hebben. Het gaat vooral om horeca en kledingwinkels, waar de belastingschuld dit jaar nog eens met een derde steeg, terwijl vorig jaar al een grote achterstand werd opgebouwd.

Minder afgelost

Daardoor is de totale belastingschuld sinds begin dit jaar nog eens met 2,4 miljard euro gestegen, waarvan 1,4 miljard in de laatste maand dat uitstel kon worden aangevraagd. Tegelijkertijd wordt er dit jaar minder afgelost dan in 2020. Dat geeft aan hoezeer sommige bedrijven nog in de financiële problemen zitten.

Einde belastinguitstel

Nu het kabinet de coronasteun afbouwt, is het ook gedaan met het belastinguitstel. Bedrijven moeten inmiddels weer gewoon betalen. 

Vooral bedrijven in de hoek waar de zwaarste klappen vielen, zijn nog niet met terugbetalen gestart: de horeca, vermaakbranche en reiswereld. Met de terugbetaling van het geld dat de fiscus nog tegoed heeft, moet uiterlijk 1 oktober volgend jaar worden begonnen.

Sneller terugbetalen loont, omdat vanaf volgend jaar 1 procent rente over het tekort betaald moet worden, vanaf 2024 gaat het om 4 procent invorderingsrente.

Restaurants

Vooral restaurants zitten in de problemen: 44 procent heeft een schuld bij de fiscus die groter is dan de winst die ze in een (normaal) jaar maken.

Omdat het tekort in maximaal vijf jaar moet worden afgelost, betekent dat dat deze restaurants tot 2027 jaarlijks 20 procent van hun winst extra aan belasting moeten afdragen. De vraag is of ze daartoe, reeds uitgehold door de coronacrisis, in staat zijn.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Niet kwijtschelden

Een op de drie cafés zit in dezelfde penarie, maar ook veel schoenen- en kledingwinkels, payrollbedrijven (met name voor personeel in de horeca) en taxibedrijven. Dat geldt ook voor één op de vijf elektronicawinkels.

In een aantal branches is al opgeroepen om de schuld kwijt te schelden, maar dat vindt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) onrechtvaardig voor de bedrijven die wel netjes terugbetalen. Het kabinet houdt er rekening mee dat uiteindelijk 1,5 miljard euro aan belastinguitstel nooit meer terugkomt, doordat bedrijven over de kop zijn gegaan. LEES MEER … 

Bron: ADnl

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights