Nederlandse KMO worstelen met het terugbetalen van hun achterstallige coronabelasting. De belastingschuld van bedrijven is inmiddels opgelopen tot 18,3 miljard euro. Vooral cafés, restaurants en modewinkels groeit de schuld de komende jaren boven het hoofd.
Onderzoek van ABN Amro
Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro. De schuld nam nog fors toe nadat analisten van de bank een halfjaar geleden al waarschuwden voor de uitstelbom.
Tijdens de coronacrisis konden bedrijven bij de belastingdienst uitstel van betaling aanvragen, of het nu ging om loonheffing, sociale lasten, de afdracht van inkomstenbelasting of om de omzetbelasting.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Belastingbetaling opgeschort
Daarvan is massaal gebruikgemaakt; in totaal werd bijna 42 miljard euro belastingbetaling opgeschort. Daarvan is inmiddels ruwweg de helft terugbetaald, vaak omdat bedrijven er na de eerste coronamaanden achter kwamen dat de situatie minder somber was dan in eerste instantie gedacht.
Maar er zijn ook veel bedrijven die na de laatste lockdown nog belastinguitstel aangevraagd hebben. Het gaat vooral om horeca en kledingwinkels, waar de belastingschuld dit jaar nog eens met een derde steeg, terwijl vorig jaar al een grote achterstand werd opgebouwd.
Butternutpompoen met sjalot en sinaasappel in sausje van platte kaas, mosterd en dragon
Pompoen bevat veel vitamine C, en dat is dan weer goed om je immuunsysteem fit te houden. Regelmatig pompoen verwerken in...
Gewokte spruiten, aardappelpuree met waterkers, haasgehakt en gepofte kastanje
Spruiten zijn super gezond. Ze bevatten een hoge concentratie van vitaminen en mineralen, samen met essentiële voedingsvezels. Spruitjes bevatten vitamine...
Gebraiseerd everzwijn
Tijdens het Joelfeest wordt een everzwijn geofferd. Hierbij een klassiek recept.
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN EN CATERINGBEDRIJVEN.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Minder afgelost
Daardoor is de totale belastingschuld sinds begin dit jaar nog eens met 2,4 miljard euro gestegen, waarvan 1,4 miljard in de laatste maand dat uitstel kon worden aangevraagd. Tegelijkertijd wordt er dit jaar minder afgelost dan in 2020. Dat geeft aan hoezeer sommige bedrijven nog in de financiële problemen zitten.
Einde belastinguitstel
Nu het kabinet de coronasteun afbouwt, is het ook gedaan met het belastinguitstel. Bedrijven moeten inmiddels weer gewoon betalen.
Vooral bedrijven in de hoek waar de zwaarste klappen vielen, zijn nog niet met terugbetalen gestart: de horeca, vermaakbranche en reiswereld. Met de terugbetaling van het geld dat de fiscus nog tegoed heeft, moet uiterlijk 1 oktober volgend jaar worden begonnen.
Sneller terugbetalen loont, omdat vanaf volgend jaar 1 procent rente over het tekort betaald moet worden, vanaf 2024 gaat het om 4 procent invorderingsrente.
Restaurants
Vooral restaurants zitten in de problemen: 44 procent heeft een schuld bij de fiscus die groter is dan de winst die ze in een (normaal) jaar maken.
Omdat het tekort in maximaal vijf jaar moet worden afgelost, betekent dat dat deze restaurants tot 2027 jaarlijks 20 procent van hun winst extra aan belasting moeten afdragen. De vraag is of ze daartoe, reeds uitgehold door de coronacrisis, in staat zijn.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Zeg niet zomaar pompoen tegen alle pompoenen in 2023
Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine tijdens dit bijzonder jaar in een serie van...
Aanbod tweedehands horecamateriaal groeit sterk sinds 2020
In minder dan 4 jaar tijd heeft de Facebookgroep ‘Horeca & Keuken Tweedehands’ van Horeca Webzine al bijna 10.000 leden...
Week van het konijn 2023. Weetjes en inspirerende recepten
Van 25 januari tot en met 1 februari 2023 organiseert VLAM, onder de koepel 'Lekker van bij ons', opnieuw de...
Vrijdag de 13de: organiseer jij ook een banket met z’n dertienen?
Om het bijgeloof te bestrijden, bestaan er al sinds de 19e Eeuw “Vrijdag 13-clubs”, die op deze dag banketten houden,...
Niet kwijtschelden
Een op de drie cafés zit in dezelfde penarie, maar ook veel schoenen- en kledingwinkels, payrollbedrijven (met name voor personeel in de horeca) en taxibedrijven. Dat geldt ook voor één op de vijf elektronicawinkels.
In een aantal branches is al opgeroepen om de schuld kwijt te schelden, maar dat vindt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) onrechtvaardig voor de bedrijven die wel netjes terugbetalen. Het kabinet houdt er rekening mee dat uiteindelijk 1,5 miljard euro aan belastinguitstel nooit meer terugkomt, doordat bedrijven over de kop zijn gegaan. LEES MEER …
Bron: ADnl