Hoe meer we verdienen, hoe meer we drinken

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
drinken alcohol drink oeso

OESO, een samenwerkingsverband van 36 landen om sociaal en economisch beleid te bestuderen en te coördineren, publiceert deze week een uitgebreid dossier over alcoholisme. De alcoholconsumptie wordt door de OESO gedefinieerd door jaarlijkse verkoop van pure alcohol in liters per persoon van 15 jaar en ouder. Uit het rapport moet blijken dat de Belgen jaarlijks gemiddeld iets minder dan 10 liter pure alcohol drinken. Daarmee bevindt België zich in de middenmoot.

Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)

De OESO is een samenwerkingsverband van 36 landen om sociaal en economisch beleid te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en internationaal beleid af te stemmen.

De intergouvernementele organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), of Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), werd in 1961 opgericht als uitvloeisel van het Marshall Plan.

Hoe meer we verdienen, hoe meer we drinken 3

Drinken van alcohol

Alcoholconsumptie wordt door de OESO gedefinieerd door jaarlijkse verkoop van pure alcohol in liters per persoon van 15 jaar en ouder. 

Vooral de Letten, Oostenrijkers, Tsjechen en Fransen drinken veel. Onze zuiderburen rangschikken met bijna 12 liter pure alcohol per persoon zelfs boven de Russen. Aan de andere kan van het spectrum moslimlanden als Indonesië en Turkije. Ook Israëliërs drinken weinig alcohol.

drinken horeca webzine
© Aangeboden door Business AM

Belgen

Uit het rapport moet blijken dat de Belg jaarlijks gemiddeld iets minder dan 10 liter pure alcohol tot zich neemt. Daarmee bevindt België zich in de middenmoot.

Wie drinkt er veel? 

De OESO geeft ook antwoord op de vraag wie veel alcohol drinkt. Volgens de organisatie is er in veel landen een duidelijk verband tussen inkomen en alcoholconsumptie.

Hogere inkomens drinken meer

In de OESO-landen hebben zowel mannen als vrouwen in de hogere inkomensgroepen de neiging om makkelijker alcohol te drinken. Maar in 5 landen is die trend zeer uitgesproken: Canada, Finland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en… België.

In onderstaande grafiek de mannen (donkerblauw) en vrouwen (lichtblauw) in de verschillende inkomenscategorieën, waarbij 1 staat voor een laag en 5 voor een hoog inkomen.

drinken alcohol België horeca webzine

Voorkomen van drankmisbruik

Nog volgens het OESO-rapport Preventing Harmful Alcohol Consumption levert elke geïnvesteerde euro in het voorkomen van drankmisbruik tot 16 euro aan economische voordelen op, exclusief de gevolgen voor de bedrijven in de sector.

Ook in het rapport“Tijdens de lockdowns meldden vrouwen, ouders van jonge kinderen, mensen met hogere inkomens en mensen met symptomen van depressie en angst de grootste toename van het alcoholgebruik, bijvoorbeeld in Australië, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het aantal noodoproepen om huiselijk geweld te melden is in de EU-landen met 60 procent gestegen.”

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!


Bron: Newsmonkey

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten