Oud-voorzitter Mastercooks Guy Van Cauteren is niet meer

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.740 abonnees.

voorzitters-The-Mastercooks-023

Met hun 40 jaar bestaan moest 2020 een feestjaar worden voor The Mastercooks of Belgium. Eerder dit jaar verloren ze al hun oud-voorzitter Pierrot Fonteyne. Gisteren overleed nu ook hun oud-voorzitter Guy Van Cauteren op zeventigjarige leeftijd na een lange strijd tegen het coronavirus. We kennen de chef van het tweesterrenrestaurant ’t Laurierblad in Berlare en als één van de eerste Vlaamse TV-koks.

‘t Laurierblad 

In 1979 opende Guy Van Cauteren het restaurant ’t Laurierblad in Berlare dat uitgroeide tot een echt begrip in de regio en verder daarbuiten. De chef behaalde twee sterren in de Michelingids en in 1993 haalde hij ook een bronzen medaille op de Bocuse d’Or in Frankrijk. Hij was ook een van de eerste TV-koks van Vlaanderen. In 2013 hing hij zijn koksmuts aan de haak om meer te genieten van zijn vrije tijd en zijn familie.  

Guy Van Cauteren sukkelde al even met zijn gezondheid. Hij raakte besmet met het coronavirus en lag al een hele tijd in het ziekenhuis. Gisteren, woensdag 25 november, werd het virus hem fataal.

guy van cauteren groot
Foto: The Mastercooks of Belgium

Oud-voorzitter Mastercooks

The Mastercooks of Belgium verliezen met de Guy Van Cauteren dit jaar een tweede oud-voorzitter. Pierrot Fonteyne die eerder dit jaar overleed aan COVID-19 was bijna tien jaar voorzitter van de vereniging toen hij in 1998 werd opgevolgd door Guy Van Cauteren.

Guy Van Cauteren heeft het werk van Pierrot verder gezet door de vereniging te democratiseren en een gelijke behandeling van de landstalen te verzekeren. Hij ging ervan uit dat iedereen de twee talen moest begrijpen en dat iedereen zijn of haar eigen taal sprak.  

Tijdens zijn voorzitterschap zag Guy Van Cauteren het sociale landschap langzaam wijzigen. 

Guy Van Cauteren (in het Masterboek): “In onze werkmentaliteit zaten we nog in de jaren 1920. We werkten toen 60 tot 70 uur per week en we verwachtten dat ook van onze medewerkers. We hadden de harde leerschool in Franse restaurants achter de rug waar onze ‘patrons’ ons tot het uiterste dreven. En wij deden hetzelfde met onze medewerkers. Terwijl dat toen al niet meer van de tijd was en zich wreekte op zowel sociaal als familiaal gebied. Het respect voor de medewerkers is toen langzaam gegroeid. En nu is het tegendeel waar en hebben de medewerkers nog maar weinig respect voor de chefs.”

partner Resengo overlegcomité corona Horeca Webzine juridisch staartje
- ADVERTENTIE -

In de keuken van nu zag Guy Van Cauteren veel parallellen met de nouvelle cuisine die in zijn tijd opgang maakte. De nieuwe keuken wilde meer eenvoud brengen en bracht ons nieuwe terroir ingrediënten. 

Je engageren als voorzitter van een organisatie in combinatie met een restaurant dat goed draaide, was niet evident. Daarom heeft Guy Van Cauteren maar 1 mandaat als voorzitter gedaan.

“Het was een grote uitdaging om al die individualistische chefs, samen te brengen rond dezelfde solidariteit en dezelfde ideeën. Maar er is altijd een grote uitwisseling geweest, zowel positief als negatief.”

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights