Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie. Er zijn verschillende soorten wijn en er is heel wat specifieke terminologie. Benieuwd of je die wel kent. Doe onze grote eindejaarswijnquiz van 2020 en deel je resultaat.
Wijn
Volgens een Frans decreet uit 1907 moet wijn uit het sap van verse of gedroogde druiven bereid worden. Wanneer men het sap van andere vruchten dan druiven laat vergisten, heet het product vruchtenwijn.
Classificatie en beoordeling
Veel wijnbouwlanden in de wereld classificeren hun wijn middels wetgeving. Hiermee worden een aantal minimumeisen en de herkomst vastgelegd. Om meer over een wijn te kunnen vertellen in de zin van smaakbeleving, kan deze aan een smaakproef worden onderworpen. Hiervoor zijn verschillende wijnbeoordelingssystemen in gebruik.
Wijnstok
Circa 2.000 jaar voor Christus bereikte de druivenstok Griekenland vanuit de Kaukasus. In dit gebied komt nog steeds het grootste aantal druivenvarianten voor.
De daarmee samenhangende grote genetische variatie is een aanwijzing dat de herkomst van wijn in de Kaukasus gezocht moet worden.
Op Kreta zijn amforen en een wijnpers gevonden die dateren van 1500 jaar voor het begin van de christelijke jaartelling.
De kunst van het wijn maken heeft zich daarna vanuit Griekenland verder verspreid naar Zuid-Italië, toentertijd ook wel Oenotria (land van de wijn) genoemd. In Midden-Italië vanaf circa 1000 v.Chr. waren de Etrusken actief in het maken van wijn.
De Romeinen namen later de kennis over die het ontwikkelden en het verder verspreidden naar de rest van Europa.
Wijnbouw
Wijnbouw vindt plaats in wijnstreken verspreid over de wereld in gematigde klimaatzones. Men spreekt vaak van de Oude Wereld (Europa) versus de Nieuwe Wereld (vooral Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland).
In 2010 besloeg wereldwijd het areaal beplant met druiven voor de wijnproductie zo’n 7,5 miljoen hectare (ha).
In 2003 was dit nog 7,85 miljoen ha en het areaal is sindsdien licht gekrompen, met name in Europa.
Alle drie grote Europese wijnlanden zagen sinds 2000 het areaal met meer dan 10% dalen. In de Volksrepubliek China verdubbelde het areaal in deze periode naar 570.000 ha en in Nieuw-Zeeland was de stijging zelfs 168%, maar 37.000 ha.
Test je kennis en doe de quiz
1. Wat is een ‘Magnum’?
2. Wat zijn de druivenrassen waarmee Champagne wordt gemaakt?
3. Wat is ‘chaptaliseren’?
4. Waar staat ‘AOC’ voor?
5. Wat is een ‘Eiswein’?
6. Wat is een ‘Grand Cru’?
7. Wat is de ‘Grenache’?
8. Wat is een ‘barrique’?
9. Waar is een ‘Barbaresco’?
10. Wat is ‘botrytis cinerea’?
11. Waar staat ‘DOCG’ voor?
12. Wat is ‘Merlot’?
13. Wat is een ‘Blanc de noirs’?
14. Wat is een ‘Cava Reserva’?
15. Hoe wordt tegenwoordig een droge witte wijn ook genoemd?
16. Wat is een ‘Jeroboam’?
17. Wat is ‘Bairrada’?
18. Wat betekent ‘Non-vintage’?
19. Waar staat de afkorting ‘OWC’ voor?
20. Wat is ‘phylloxera’?
21. Wat is o.a. een ‘Pinot noir’?
22. Wat is een ‘refractometer’?
23. Wat betekent ‘Sin-Crianza’?
24. Wat is een ‘Tempranillo’?
25. Wat is een ‘vin gris’?
Deel je resultaten: