• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank

Gelegenheidswerk in de horeca

Horeca Webzine by Horeca Webzine
13/12/2019
in Kennisbank, Weetjes
2
Gelegenheidswerk in de horeca
17
SHARES
214
VIEWS

Het komt vooral voor in de horeca, doordat heel wat horecazaken afhankelijk zijn van de flexibele inzet van extra werkkrachten om hun zaak tijdens piekmomenten (‘s avonds, in het weekend, bij mooi weer …) open te houden. Gelegenheidsarbeid, daar hebben we het over.

Gelegenheidsarbeid

Gelegenheidswerk is de sporadische tewerkstelling van een werknemer voor een bepaalde duur of voor een specifieke taak.

Gelegenheidsarbeid houdt in dat werkgever en werknemer een arbeidsovereenkomst sluiten voor maximaal twee aansluitende dagen. Die overeenkomst hoeft niet schriftelijk te zijn. Een mondelinge overeenkomst kan volstaan.

Gelegenheidsmedewerkers in de horeca hebben binnen de sociale zekerheid een bijzonder statuut met specifieke regels.

Voordeel voor de werknemer

Als gelegenheidswerknemer in de horeca krijg je van de overheid per kalenderjaar een pakket van 50 dagen waarvoor je minder sociale bijdragen betaalt. Jouw sociale bijdragen worden berekend op een forfaitair bedrag. Er zijn twee forfaits:

Lees ook:

Obers: deze 10 dingen mis je zeker in de lockdown

Gastvrouw/heer en maaltijdbezorger tot 100 snelst groeiende beroepen van de toekomst.

  • uurforfait: 8,22 euro per uur in het geval van Dimona-uren (elk begonnen uur telt voor een volledig uur, met een maximum van 49,32 euro)
  • dagforfait: 49,32 euro in het geval van een Dimona-dag (6 keer het uurforfait).

Je sociale rechten worden daarentegen berekend op een hoger forfait, dat als normaal wordt beschouwd voor de horeca.

  • 14,62 euro per uur
  • 111,14 euro per dag.

Als werknemer lever je dat dus deze voordelen op.

  • Je houdt netto meer over aan uw loon.
  • Jouw sociale rechten blijven behouden.
  • Voor een werkgever is het aantrekkelijker om je aan te werven.

Voordeel voor de werkgever

Een werkgever in de horeca krijgt 200 dagen per kalenderjaar om gelegenheidswerknemers tegen gunstige voorwaarden aan het werk te zetten. Voor café- en restaurantuitbaters wordt het daardoor makkelijker en goedkoper om personeel in te zetten voor korte periodes.

Je moet voor elke gelegenheidswerknemer, net alsof het een gewone werknemer betreft, een geldige Dimona-aangifte uitvoeren.

Horeca@Work

Met Horeca@work, de online ‘teller’ van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, kan je

  • als horecamedewerker snel en gemakkelijk nagaan hoeveel van je 50 dagen je nog als gelegenheidswerker kan presteren. En attesten voor jouw werkgever maken.
  • als werkgever zien hoeveel dagen je nog recht hebt op voordelige bijdragen. En hoeveel dagen jouw gelegenheidswerknemers nog hebben.

Wil je meer bijklussen in de horeca dan 50 dagen? Dat kan, maar dan val je buiten de gunstige regeling van de sociale bijdragen. Vanaf dag 51 worden jouw sociale bijdragen weer berekend op de normaal geldende vergoedingen. Niet meer op het lagere forfait.

Het kan gebeuren dat je jouw 50 dagen nog niet hebt overschreden en toch niet meer voordelig kunt werken bij een werkgever. Dat komt doordat de werkgever bij wie je aan de slag wilt, het hem toegewezen pakket van 200 voordelige dagen al heeft uitgeput. Als hij daar overheen is gegaan, dan moet hij je aanwerven tegen de normale voorwaarden al heb jijzelf je 50 dagen nog niet overschreden.

Elke dag waarop je werkt, telt als een volledig gewerkte dag. Dus ook als je maar een halve dag werkt, of zelfs maar enkele uren, gaat er één dag van jouw resterende dagen af. Als je op dezelfde dag bij verschillende werkgevers werkt, ben je toch maar één dag kwijt. Ook als je ’s avonds laat werkt en pas de volgende ochtend stopt, telt dat maar als één dag.

Lees meer over gelegenheidswerk in de horeca.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Vlaanderen.be, Sociale Zekerheid

Tags: horecajobswerk
Share17TweetShare
premium partner chef's food products (2)
premium partner pH-20
premium partner keurslager
miikitco partner horeca webzine (2)
premium partner pH-20
premium partner royal teas geluwe
premium partner weyn's honing
Previous Post

Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit verstoren onze hormonen

Next Post

Penisvissen: een ware delicatesse in Azië

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Penisvissen: een ware delicatesse in Azië

Penisvissen: een ware delicatesse in Azië

Comments 2

  1. Dre de pauw says:
    1 jaar ago

    Ik zou het zeer op prijs stellen als men in zulke artikelen, ook eens zou wijzen op de wetgeving van de flexi jobs

    art:3 § 2, dit weten zeer weinig werkgevers dat de betaalde feestdagen ook dubbel moeten betaald worden , ook voor de extra”s en ook voor de studenten, als ook alle andere voordelen die in dezze soctor cao van toepassing is

    Beantwoorden
    • Horeca Webzine says:
      1 jaar ago

      Dat is hierbij dan aangevuld. Bedankt!

      Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

leveranciers-plan-Horeca-Webzine-

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

13/04/2021
Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

13/04/2021
Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

13/04/2021
kelners obers ober

Obers: deze 10 dingen mis je zeker in de lockdown

08/04/2021
horecaconcepten concept concepten

Consument kiest steeds meer voor eenvoudige horecaconcepten in 2021

06/04/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.