Het komt vooral voor in de horeca, doordat heel wat horecazaken afhankelijk zijn van de flexibele inzet van extra werkkrachten om hun zaak tijdens piekmomenten (‘s avonds, in het weekend, bij mooi weer …) open te houden. Gelegenheidsarbeid, daar hebben we het over.
Gelegenheidsarbeid
Gelegenheidswerk is de sporadische tewerkstelling van een werknemer voor een bepaalde duur of voor een specifieke taak.
Gelegenheidsarbeid houdt in dat werkgever en werknemer een arbeidsovereenkomst sluiten voor maximaal twee aansluitende dagen. Die overeenkomst hoeft niet schriftelijk te zijn. Een mondelinge overeenkomst kan volstaan.
Gelegenheidsmedewerkers in de horeca hebben binnen de sociale zekerheid een bijzonder statuut met specifieke regels.
Voordeel voor de werknemer
Als gelegenheidswerknemer in de horeca krijg je van de overheid per kalenderjaar een pakket van 50 dagen waarvoor je minder sociale bijdragen betaalt. Jouw sociale bijdragen worden berekend op een forfaitair bedrag. Er zijn twee forfaits:
- uurforfait: 8,22 euro per uur in het geval van Dimona-uren (elk begonnen uur telt voor een volledig uur, met een maximum van 49,32 euro)
- dagforfait: 49,32 euro in het geval van een Dimona-dag (6 keer het uurforfait).
Je sociale rechten worden daarentegen berekend op een hoger forfait, dat als normaal wordt beschouwd voor de horeca.
- 14,62 euro per uur
- 111,14 euro per dag.
Als werknemer lever je dat dus deze voordelen op.
- Je houdt netto meer over aan uw loon.
- Jouw sociale rechten blijven behouden.
- Voor een werkgever is het aantrekkelijker om je aan te werven.
Voordeel voor de werkgever
Een werkgever in de horeca krijgt 200 dagen per kalenderjaar om gelegenheidswerknemers tegen gunstige voorwaarden aan het werk te zetten. Voor café- en restaurantuitbaters wordt het daardoor makkelijker en goedkoper om personeel in te zetten voor korte periodes.
Je moet voor elke gelegenheidswerknemer, net alsof het een gewone werknemer betreft, een geldige Dimona-aangifte uitvoeren.
Horeca@Work
Met Horeca@work, de online ‘teller’ van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, kan je
- als horecamedewerker snel en gemakkelijk nagaan hoeveel van je 50 dagen je nog als gelegenheidswerker kan presteren. En attesten voor jouw werkgever maken.
- als werkgever zien hoeveel dagen je nog recht hebt op voordelige bijdragen. En hoeveel dagen jouw gelegenheidswerknemers nog hebben.
Wil je meer bijklussen in de horeca dan 50 dagen? Dat kan, maar dan val je buiten de gunstige regeling van de sociale bijdragen. Vanaf dag 51 worden jouw sociale bijdragen weer berekend op de normaal geldende vergoedingen. Niet meer op het lagere forfait.
Het kan gebeuren dat je jouw 50 dagen nog niet hebt overschreden en toch niet meer voordelig kunt werken bij een werkgever. Dat komt doordat de werkgever bij wie je aan de slag wilt, het hem toegewezen pakket van 200 voordelige dagen al heeft uitgeput. Als hij daar overheen is gegaan, dan moet hij je aanwerven tegen de normale voorwaarden al heb jijzelf je 50 dagen nog niet overschreden.
Elke dag waarop je werkt, telt als een volledig gewerkte dag. Dus ook als je maar een halve dag werkt, of zelfs maar enkele uren, gaat er één dag van jouw resterende dagen af. Als je op dezelfde dag bij verschillende werkgevers werkt, ben je toch maar één dag kwijt. Ook als je ’s avonds laat werkt en pas de volgende ochtend stopt, telt dat maar als één dag.
Lees meer over gelegenheidswerk in de horeca.
Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!
Bron: Vlaanderen.be, Sociale Zekerheid