Gelegenheidswerk of gelegenheidsarbeid in de horeca

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.828 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans en het Engels. Met onze excuses als er fouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

Het komt vooral voor in de horeca, doordat heel wat horecazaken afhankelijk zijn van de flexibele inzet van extra werkkrachten om hun zaak tijdens piekmomenten (’s avonds, in het weekend, bij mooi weer …) open te houden. Gelegenheidswerk of gelegenheidsarbeid, daar hebben we het over.

Gelegenheidswerk of gelegenheidsarbeid

Gelegenheidswerk is de sporadische tewerkstelling van een werknemer voor een bepaalde duur of voor een specifieke taak.

Gelegenheidsarbeid houdt in dat werkgever en werknemer een arbeidsovereenkomst sluiten voor maximaal twee aansluitende dagen. Die overeenkomst hoeft niet schriftelijk te zijn. Een mondelinge overeenkomst kan volstaan.

Elke werknemer die door een werkgever in de horeca of door een uitzendkantoor bij een gebruiker in de horeca voor een maximumduur van 2 opeenvolgende dagen tewerkgesteld wordt met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of een arbeidsovereenkomst voor een duidelijk omschreven werk, is een gelegenheidswerknemer.

De RSZ aanvaardt dat de werknemer als een gewone werknemer kan worden aangegeven zelfs indien hij niet meer dan twee opeenvolgende dagen werkt. Het omgekeerde is daarentegen niet mogelijk. Als een werknemer meer dan twee opeenvolgende dagen bij een werkgever/ gebruiker werkt, moet hij voor het geheel van de prestaties worden aangegeven als gewone werknemer.

Gelegenheidsmedewerkers in de horeca hebben binnen de sociale zekerheid een bijzonder statuut met specifieke regels.

MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.  
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.

Bijdrageberekening

De berekeningswijze van de socialezekerheidsbijdragen hangt af van de manier waarop de gelegenheidswerknemer in Dimona werd aangegeven. De socialezekerheidsbijdragen voor de gelegenheidswerknemers worden berekend op een forfait (te verhogen met 8 % voor de handarbeiders) van (geïndexeerd en aangepast aan de loonevolutie in de sector, forfaits vanaf het 1ste kwartaal 2023):

  • 10,08 EUR/uur in het geval van een Dimona-uren; elk begonnen uur telt voor een volledig uur, met een maximum van 60,48 EUR;
  • 60,48 EUR/dag in het geval van een Dimona-dag (6 maal het uurforfait).
Horeca Webzine Personeelsadvertentie gelegenheidswerk gelegenheidsarbeid

Gelegenheidswerk vinden

Op zoek naar gelegenheidswerk? Zie de vacatures op onze Facebookpagina.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Updates

Omdat de wetgeving omtrent gelegenheidswerk of gelegenheidsarbeid af en toe wel eens verandert, zoals per 1 okober 2023 weer eens, nodigen we je uit om de pagina van de RSZ erop na te slaan om te beschikken over de correcte informatie.  

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: RSZ.be

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights