Gault&Millau: de nieuwkomers, sterkste stijgers en enkele weetjes

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.055 abonnees.

Net als in 2020 werd ook dit jaar de culinaire gids Gault&Millau omwille van corona weer online voorgesteld. Maar in tegenstelling tot vorig jaar waar het één en het ander door de vingers werd gezien heeft de gids de mantel der liefde opnieuw in de kast gehangen. Niet minder dan 85 restaurants zakken in punten, nog eens een 40 andere vallen helemaal uit de nieuwe gids wegens zelfs geen 12 op 20 meer. Positief is dat er wel veel meer stijgers zijn en ook een aantal opmerkelijke nieuwkomers. Leuk zijn ook weer de thematische laureaten. Als bonus geven we je tenslotte nog enkele weetjes.

Gault&Millau België-Luxemburg

De Franse journalisten Henri Gault en Christian Millau gaven in 1969 een tijdschrift uit met beoordelingen van restaurants in Frankrijk. Enkele jaren later zetten ze het tijdschrift om in een jaarlijkse gids. In de jaren ’70 omarmden ze de Nouvelle cuisine, terwijl de Michelingids bleef vasthouden aan de klassieke Franse keuken. 

In de jaren 2004 tot en met 2007 verscheen een gecombineerde gids met beoordelingen voor België, Nederland en Luxemburg. België had daarvoor noteringen in een gids die dat land combineerde met Luxemburg en Frankrijk.

Sinds 2008 verschijnt een gecombineerde gids met beoordelingen voor België en Luxemburg. 

Gault&Millau 2022

“Vorig jaar was inderdaad uitzonderlijk”, zegt hoofdinspecteur Frank Cops. “Maar nu hebben we opnieuw geprobeerd om zo correct mogelijk te zijn, te werken zoals we dat ook voor corona deden. En als je correct bent dan zie je dat er momenteel geen enkele reden meer is om te zeggen dat iets minder is omwille van corona.”

Gault&Millau constateert dat een heel groot deel van de Belgische chefs erin slaagt om op niveau te werken, en dat van bij de heropening na de lockdown. 

“Als zij dat kunnen, dan kan iedereen dat in principe, toch? Het zou ook niet fair zijn naar de rest toe om er nu toch nog te gaan delibereren”, aldus Frank Cops van Gault&Millau.

gault millau nelis
Alle genomeerde laureaten ontvingen een keukenvest INSPIRE van het Belgische merk NELIS in de markt gezet door DUTRA. Foto: David Crustin

Stijgers, dalers en uitstroom

Niet minder dan 85 restaurants kregen iets mindere punten, en 40 restaurants verdwenen uit de gids omdat ze niet de minimum van 12 op 20 haalden. Maar we moeten hierdoor niet concluderen dat onze gastronomie erop achteruitgaat, verre van.

In de gids van 2022 staan niet minder dan 122 stijgers, wat best veel is. Sommige chefs hebben van de lockdown gebruikmaakt om alles opnieuw te bekijken, hun zaak op orde te stellen en en nog fijner te gaan koken.

Opmerkelijk is wel dat de uitstroom dit jaar iets groter is omwille van zaken die stoppen. “We zitten nu aan een 130 sluitingen, in een gemiddeld jaar zijn dat er een honderdtal”, zegt Cops.

“Niet allemaal omwille van corona, maar toch een deel ervan. Langs de andere kant zien we wel een grotere instroom. We tellen 135 nieuwe zaken, vorig jaar waren dat er 120. Mensen laten zich gelukkig niet afschrikken om met een restaurant te beginnen.”

 
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

De toppers 2022 

Tussen de toppers bevinden zich, hoe kan het ook anders, heel wat Mastercooks (MC) en Young Masters (YM). We vernoemen hier de opmerkelijkste en sterkste stijgers.

 • Hof van Cleve (Kruisem) – nog een jaar en MC Peter Goossens mag zijn twintigjarig jubileum aan de top van Gault&Millau vieren. Hij kreeg voor de 19de keer 19,5 op 20.
 • Bon Bon (Brussel) 19,5 – MC Christophe Hardiquest
 • L’air du temps (Liernu) 19 – MC Sang Hoon Degeimbre
 • Comme chez Soi (Brussel) 18,5 – MC Lionel Rigolet
 • Hertog Jan (Antwerpen) 18 – MC Gert De Mangeleer
 • Zilte (Antwerpen) 18 – MC Viki Geunes
 • De Jonkman (Brugge) 18 – MC Filip Claeys
 • Arabelle Meirlaen (Marchin) 18 – MC Arabelle Meirlaen
 • Slagmolen (Oudsbergen-Opglabbeek) 18 – MC Bert Meewis
 • Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) 17,5 – MC Ralf Berendsen
 • Vrijmoed (Gent) 17,5 – MC Michaël Vrijmoed
 • L’Envie (Zwevegem) 16 – YM David Grosdent
 • Le Grand Verre (Durbuy) 16 – MC Wout Bru

Thematische laureaten

 • Chef van het jaar: Thierry Theys – Nuance (Duffel)
 • De jonge chefs van het jaar: Martijn Defauw (Rebelle, Kortrijk), Martin Volkaerts (L’Amandier, Genval) en François-Xavier Lambory (Stirwen, Brussel).
 • Gastheer van het jaar: Jonas Kellens (Dim Dining, Antwerpen)
 • Italiaan van het jaar: San Daniele (Ganshoren)
 • Sommelier van het jaar: Benjamin De Buck (Vrijmoed, Gent)
 • Beste dessert van het jaar eet je in Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken).
 • Brasserie van het jaar: Ciro’s (Antwerpen)
 • De beste wijnkaart van het jaar vind je in Sans Cravate (Brugge).
 • De beste bierkaart vind je bij Taratata (Hasselt).

Nog enkele weetjes als bonus

 • De nieuwe Antwerpse zaak waarin Mastercook Seppe Nobels samen met asielzoekers kookt, komt nieuw binnen in de gids met 13 op 20.
 • De Gault&Millau Belux gids 2022 telt 1.375 restaurants, ligt vanaf midden deze week in de boekhandel en kost 29 euro.
 • Alle genomeerde laureaten ontvingen een keukenvest INSPIRE van het Belgische merk NELIS in de markt gezet door DUTRA.  

DUTRA is een Belgisch confectiebedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van beroepskleding voor horeca, maar ook voor het personeel van de zorgsector en de schoonmaak.

DUTRA’s modellen worden ontworpen en getest door vakmensen die erop toezien dat de styling beantwoordt aan de behoeften van elke sector en aan de eisen van elke functie. Rekening houdend met jouw huisstijl ontwikkelt DUTRA voor je ook een kledingconcept op maat.

Luister naar de podcast: “Daarom moet ook jij inzetten op online cadeaubonnen”

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Het Nieuwsblad, Wikipedia, The Mastercooks of Belgium, Gault&Millau, DUTRA

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights