Voor een geslaagd kerstdiner schijnt een kalkoen zo geschikt te zijn. Maar als je ook vindt dat het vlees nergens naar smaakt en te droog is, dan kan je opteren voor een tamme gans.
Gans op de feestdis
In de Middeleeuwen was een gans bijna net zo veelzijdig als een varken. De veren werden gebruikt voor de pijlen en om mee te schrijven. Ganzenvet was niet alleen een zeer gewaardeerd kookvet, het werd ook gebruikt om leer in te vetten, en als basis voor medicinale zalfjes voor huidaandoeningen en reuma.
Gans kwam met Kerstmis op tafel, maar er waren ook andere dagen waarop speciaal geroosterde gans werd geserveerd, zoals op de dag van St.-Michel (29 september) en met Pinksteren. Op het vasteland van Europa werd op St.-Maarten (11 november) een gebraden gans op tafel gezet.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Tamme gans
Een tamme gans is echt anders dan een wilde gans. Soms zijn ze vers te koop. Als je een diepvriesgans hebt gekocht, zal je deze bijtijds moeten ontdooien. Haal hem twee dagen van te voren uit de diepvries, en leg hem in de koelkast. In de buikholte zit een zakje met de nek, lever en nog wat ingewanden van de gans. Deze kan je gebruiken voor de fond van de saus.
Spoel de buikholte met water, dep droog, wrijf in met zout en dep na tien minuten opnieuw droog, en de gans is klaar om te worden gebraden.
Smaak
Gans heeft een volle smaak. Het vet van de gans kan worden uitgesmolten en je kan er de aardappeltjes of andere groenten mee aanstoven.

Kerstgans met kweeperen en druiven
Benodigdheden
- 1 tamme gans van 3 tot 4 kilo
- Voor de vulling: 2 kweeperen – 2 peren – 2 eetlepels fijngehakte peterselie – 1 theelepel fijngehakte salie, bonenkruid, hysop – 2 gehakte teentjes knoflook – 20 tot 30 gepelde ontpitte druiven
- Voor de saus : 1 liter bouillon van slachtafval gans – 1 dl rode wijn – 2 sjalotjes – 1 eetlepel ganzenvet
Zenchef|Formitable neemt reserveringsplatform Resengo over
De Zenchef|Formitable group neemt het Nederlands-Belgisch online reserveringsplatform Resengo over. Deze aankondiging volgt nadat het Amsterdamse groeiplatform voor restaurants Formitable...
Smartphone protocol op restaurant, maar niet voor 2 in bed
Als we een restaurantbezoek graag gezellig willen houden, moet de smartphone op stil. Maar in bed is het geen probleem.
Jeanne Gennar of koffie met een ziel die geurt naar meer in 2023
Voor Koffeologe Jeanne Gennar heeft koffie een ziel. Het beleven met alle zintuigen, het bezig zijn met een puur product...
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN, FEESTLOCATIES EN FOODTRUCKS.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf GRATIS in deze carrousel? KLIK HIER.
Bereiding
- Bereid de vulling: kook de kweeperen ongeschild een uur in ruim water, laat ze uitlekken en afkoelen. Schil de kweeperen en peren, verwijder de klokhuizen en snij ze in kleine blokjes. Vermeng met de tuinkruiden, knoflook, en de druiven.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vul de gans met de vulling, naai de holte dicht en leg die op een rooster bovenop een ovenplaat. Dat rooster is absoluut noodzakelijk want er komt veel vet en vocht uit de gans.
- Zet de gans op de onderste of op één na onderste richel in de oven.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
En verder …
- Bedruip de gans regelmatig met het vet op de ovenplaat.
- Haal de gans uit de oven wanneer die gaar is (voor een gans van 3,5 kilo na 2,5 uur)
- Bedek met aluminiumfolie en laat rusten op een warme plaats.
- Verhit het ganzenvet en bak de gehakte sjalotjes glazig.
- Doe de gezeefde bouillon en rode wijn erbij en laat tot de helft inkoken tot sausdikte.
- Voeg de vulling uit de gans erbij en spijs zonodig met peper, zout en wat kaneel.
- Serveer met aardappeltjes gebakken in ganzenvet en eventueel extra warm fruit.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Bekijk meer recepten van Horeca Webzine
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!