Frituur ‘t Brochetje in Emelgem (Izegem) gaat ervoor. Sandra en Kurt begonnen 22 jaar geleden hun eerste frietjes te bakken en volgden daarvoor speciaal de frietschool. Vandaag is frituur ’t Brochetje een heus begrip in het dorp en ver daarbuiten. Het is een succesverhaal in het kwadraat. Maak kennis met het nieuwste lid van mārie, onze community van gezellige horecazaken waar 4 abonnees van Horeca Webzine de komende weken kans maken op een bijzonder frietmenu.
Wat is een frituur?
Een frituur, frietkot, frietkraam (Vlaanderen) of patatkraam (Nederland) is een eetgelegenheid waar vooral frieten verkocht en geconsumeerd worden.
Men vermoedt dat de oudste frituur van België omstreeks 1842 in Antwerpen stond. In 1857 publiceerde een lokale krant, ‘Courrier de Verviers’, een artikel over Fritz die friet verkocht op kermissen. Ze noemden hem ‘le roi des pommes de terre frites’ (de koning van de gefrituurde aardappelen).
De eerste frietkoten waren vaak mobiel, in Doornik kende men een mobiele frituur sinds 1885. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwamen de vaststaande frituren meer in het straatbeeld.
In 2013 werd de Week van de Friet door de VLAM en het Nationaal Verbond van Frituristen opgericht ter erkenning van de frietcultuur.
Dit groeide uit tot een oproep tot kandidaatstelling als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Op 10 januari 2014 werd het Belgische frietkot dan ook als cultureel erfgoed erkend door toenmalig Vlaamse minister van cultuur Joke Schauvliege.
In november 2016 volgde de erkenning als ‘Chef d’œuvre du Patrimoine oral et immatériel de la Fédération Wallonie-Bruxelles’ en in juli 2017 de officiële erkenning als Belgisch immaterieel erfgoed.
Frituur ‘t Brochetje
Frituur ‘t Brochetje in Emelgem, een deelgemeente van Izegem gaat ervoor. Sandra en Kurt begonnen 22 jaar geleden hun eerste frietjes te bakken en volgden daarvoor speciaal de frietschool.
Eigenlijk zijn ze per toeval in de stiel beland. “We hadden beiden een bureaujob, maar we waren die beu. Het was tijd voor iets anders. Maar wat? We sloegen de regionale krant open op zoek naar iets wat over te nemen was. Een dagbladhandel, een groentewinkel,… Alles was mogelijk. En plots zagen we een frituur. We volgden een cursus frieten bakken en begonnen eraan”, kunnen we lezen in het Nieuwsblad na afloop van hun erkenning als Beste Frituur van Vlaanderen in 2018 en 2020.
Vandaag is frituur ’t Brochetje een heus begrip in Emelgem en ver daarbuiten. Het is een succesverhaal in het kwadraat. Het grote geheim? Aandacht voor klant en aardappel, dagelijks vers frietvet en de appetijtelijke specialiteiten.
Aanbod
In frituur ’t Brochetje kan je smullen van overheerlijke goudgele frietjes, perfect krokant gebakken, vol van smaak, maar toch licht zodat je er kan blijven van eten.
De klanten komen volgens Sandra en Kurt van heinde en verre om ook de heerlijke specialiteiten te proeven. Zo bijvoorbeeld het stoofvlees, de zachtste stukjes vlees en saus die goed doorsmaakt én vooral niet te veel gebonden met maïzena. Zo’n stoofvlees dat je thuis wilt eten.
Of ze kiezen de Bicky waarvan het broodje net de juiste grilltijd heeft gehad, en waarvan de saus langs twee kanten zit.
Maar ze komen vooral voor de specialiteiten van het huis: de Fri-clette, een frietje met kaassaus, gandaham en nog wat geraspte Parmezaanse kaas erbovenop of de Patattekopburger en Patattekopkroketjes die worden gemaakt met het huisbier, en dat proef je.
Je leest het goed, frituur ’t Brochetje is altijd een beetje feest en het wordt geapprecieerd.
Tweemaal Beste Frituur van Vlaanderen
Net als ieder jaar doorkruist de vakjury van het Nieuwsblad geheel Vlaanderen op zoek naar de beste frituur. Enkele kilo’s zwaarder geven ze dan hun verdict. Dit jaar bleek wat goed is, nog beter kan worden. Nadat frituur ’t Brochetje in Emelgem al in 2018 met de prijs ging lopen, deden ze dat dit jaar nog eens losjes over.
Niet omdat ze net zo goed waren als vorige keer, wel omdat ze volgens de jury nog beter zijn geworden. De frietjes zijn nog altijd top, maar de winnaar blijft vernieuwen.
Kurt in het Nieuwsblad: “Ik heb intussen een eigen biertje – Patattekop – waarmee we een speciale hamburger en kroketjes mee maken. Verder werk ik ook nog aan een eigen visbrochette en hebben we met de regelmaat van de klok nieuwe burgers. Of de Fri-clette: een frietje met daarop een kaassaus en gandaham. Na de vorige overwinning hadden we kunnen denken dat we alles voor elkaar hadden. Maar zo werkt het hier niet. Nooit bij de pakken blijven zitten en vooral niet op onze lauweren rusten: dat is ons motto.”
Uitnodiging voor abonnees
Sandra en Kurt, de eigenaars van frituur ‘t Brochetje in de Ingelmunstersestraat 23 te Emelgem (Izegem) werden met plezier lid van mārie, onze community van gezellige cafés, tavernes, tearooms, frituren, bistro’s, brasseries, restaurants, feestzalen, cateringbedrijven en hotels.
Naar aanleiding van hun lidmaatschap nodigen ze in de komende weken vier abonnees van Horeca Webzine uit om kennis te maken met hun aanbod en dynamische frituur. Abonneer je nu, en misschien win je komende zaterdag al een waardebon van €25 om te spenderen in ‘t Brochetje of bij een ander lid van de community.
Reserveren
Je kan er een tafeltje reserveren of online bestellen via de webshop. Geef ze in afwachting ook je like voor hun Facebookpagina.