• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Kaarten
    • Community mārie
    • The Mastercooks of Belgium 1980-2020
    • Partners Horeca Webzine
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home mārie

Frituur ‘t Brochetje in Emelgem is een heus begrip in het dorp en ver daarbuiten

Horeca Webzine by Horeca Webzine
17/09/2020
in mārie, Snack
0
't Brochetje Cover Horeca Webzine marie (1)
170
SHARES
310
VIEWS

Frituur ‘t Brochetje in Emelgem (Izegem) gaat ervoor. Sandra en Kurt begonnen 22 jaar geleden hun eerste frietjes te bakken en volgden daarvoor speciaal de frietschool. Vandaag is frituur ’t Brochetje een heus begrip in het dorp en ver daarbuiten. Het is een succesverhaal in het kwadraat. Maak kennis met het nieuwste lid van mārie, onze community van gezellige horecazaken waar 4 abonnees van Horeca Webzine de komende weken kans maken op een bijzonder frietmenu.

Wat is een frituur?  

Een frituur, frietkot, frietkraam (Vlaanderen) of patatkraam (Nederland) is een eetgelegenheid waar vooral frieten verkocht en geconsumeerd worden.

Lees ook:

De Griekse Frituur – O Geros in Genk, niet zomaar een Griek

De skrei terug in het aanbod van de vishandelaar! Weetjes en 4 kwaliteitspunten

Men vermoedt dat de oudste frituur van België omstreeks 1842 in Antwerpen stond. In 1857 publiceerde een lokale krant, ‘Courrier de Verviers’, een artikel over Fritz die friet verkocht op kermissen. Ze noemden hem ‘le roi des pommes de terre frites’ (de koning van de gefrituurde aardappelen). 

De eerste frietkoten waren vaak mobiel, in Doornik kende men een mobiele frituur sinds 1885. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwamen de vaststaande frituren meer in het straatbeeld.

In 2013 werd de Week van de Friet door de VLAM en het Nationaal Verbond van Frituristen opgericht ter erkenning van de frietcultuur.  

Dit groeide uit tot een oproep tot kandidaatstelling als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Op 10 januari 2014 werd het Belgische frietkot dan ook als cultureel erfgoed erkend door toenmalig Vlaamse minister van cultuur Joke Schauvliege.

In november 2016 volgde de erkenning als ‘Chef d’œuvre du Patrimoine oral et immatériel de la Fédération Wallonie-Bruxelles’ en in juli 2017 de officiële erkenning als Belgisch immaterieel erfgoed.

't Brochetje frituur Horeca Webzine

Frituur ‘t Brochetje

Frituur ‘t Brochetje in Emelgem, een deelgemeente van Izegem gaat ervoor. Sandra en Kurt begonnen 22 jaar geleden hun eerste frietjes te bakken en volgden daarvoor speciaal de frietschool. 

Eigenlijk zijn ze per toeval in de stiel beland. “We hadden beiden een bureaujob, maar we waren die beu. Het was tijd voor iets anders. Maar wat? We sloegen de regionale krant open op zoek naar iets wat over te nemen was. Een dagbladhandel, een groentewinkel,… Alles was mogelijk. En plots zagen we een frituur. We volgden een cursus frieten bakken en begonnen eraan”, kunnen we lezen in het Nieuwsblad na afloop van hun erkenning als Beste Frituur van Vlaanderen in 2018 en 2020.  

Vandaag is frituur ’t Brochetje een heus begrip in Emelgem en ver daarbuiten. Het is een succesverhaal in het kwadraat. Het grote geheim? Aandacht voor klant en aardappel, dagelijks vers frietvet en de appetijtelijke specialiteiten.

't Brochetje frituur - marie - Beste Frituur van België

 

Aanbod

In frituur ’t Brochetje kan je smullen van overheerlijke goudgele frietjes, perfect krokant gebakken, vol van smaak, maar toch licht zodat je er kan blijven van eten.

De klanten komen volgens Sandra en Kurt van heinde en verre om ook de heerlijke specialiteiten te proeven. Zo bijvoorbeeld het stoofvlees, de zachtste stukjes vlees en saus die goed doorsmaakt én vooral niet te veel gebonden met maïzena. Zo’n stoofvlees dat je thuis wilt eten. 

Of ze kiezen de Bicky waarvan het broodje net de juiste grilltijd heeft gehad, en waarvan de saus langs twee kanten zit. 

Maar ze komen vooral voor de specialiteiten van het huis: de Fri-clette, een frietje met kaassaus, gandaham en nog wat geraspte Parmezaanse kaas erbovenop of de Patattekopburger en Patattekopkroketjes die worden gemaakt met het huisbier, en dat proef je. 

Je leest het goed, frituur ’t Brochetje is altijd een beetje feest en het wordt geapprecieerd. 

 

Tweemaal Beste Frituur van Vlaanderen

Net als ieder jaar doorkruist de vakjury van het Nieuwsblad geheel Vlaanderen op zoek naar de beste frituur. Enkele kilo’s zwaarder geven ze dan hun verdict. Dit jaar bleek wat goed is, nog beter kan worden. Nadat frituur ’t Brochetje in Emelgem al in 2018 met de prijs ging lopen, deden ze dat dit jaar nog eens losjes over.

Niet omdat ze net zo goed waren als vorige keer, wel omdat ze volgens de jury nog beter zijn geworden. De frietjes zijn nog altijd top, maar de winnaar blijft vernieuwen.

Kurt in het Nieuwsblad: “Ik heb intussen een eigen biertje – Patattekop – waarmee we een speciale hamburger en kroketjes mee maken. Verder werk ik ook nog aan een eigen visbrochette en hebben we met de regelmaat van de klok nieuwe burgers. Of de Fri-clette: een frietje met daarop een kaassaus en gandaham. Na de vorige overwinning hadden we kunnen denken dat we alles voor elkaar hadden. Maar zo werkt het hier niet. Nooit bij de pakken blijven zitten en vooral niet op onze lauweren rusten: dat is ons motto.”

Uitnodiging voor abonnees

Sandra en Kurt, de eigenaars van frituur ‘t Brochetje in de Ingelmunstersestraat 23 te Emelgem (Izegem) werden met plezier lid van mārie, onze community van gezellige cafés, tavernes, tearooms, frituren, bistro’s, brasseries, restaurants, feestzalen, cateringbedrijven en hotels. 

Naar aanleiding van hun lidmaatschap nodigen ze in de komende weken vier abonnees van Horeca Webzine uit om kennis te maken met hun aanbod en dynamische frituur. Abonneer je nu, en misschien win je komende zaterdag al een waardebon van €25 om te spenderen in ‘t Brochetje of bij een ander lid van de community.

Reserveren

Je kan er een tafeltje reserveren of online bestellen via de webshop. Geef ze in afwachting ook je like voor hun Facebookpagina.

Tags: bistroconsumentfrituurhobbykokhorecamedewerkerIzegemleveranciermāriepatattekopuitbater
Share170TweetShare
Previous Post

Bij deze 3 traiteur-meesterkoks kan je ook een Box Bon Moments winnen

Next Post

Deze 8 veel gemaakte fouten maken je medewerkers ziek.

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Deze 8 veel gemaakte fouten maken je medewerkers ziek.

Deze 8 veel gemaakte fouten maken je medewerkers ziek.

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken zoals een gastro mārie bon, een Box Bon Moments of De Grote Groentebijbel met niet minder dan 120 recepten van Frank Fol.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

mastercooks of belgium 24 meesterkoks box bon moments

Eén van deze 3 mastercooks is echt wel héél fotogeniek

22/01/2021
Location based Marketing: 5 redenen waarom ook jij er aandacht moet aan besteden

Location based Marketing: 5 redenen waarom ook jij er aandacht moet aan besteden

22/01/2021
IYFV 3 pastinaak groenten en fruit frank fol

#IYFV2021: pastinaak, voor ons geen ‘vergeten groente’ meer

21/01/2021
griekse frituur restaurant genk

De Griekse Frituur – O Geros in Genk, niet zomaar een Griek

21/01/2021
koffie-cocktail-Horeca-Webzine-koffiecocktail

Koffiecocktail: koffie en de cocktail hebben elkaar gevonden. Weetjes en 2 recepten

20/01/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine premium partners copy (2)

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Kaarten
    • Community mārie
    • The Mastercooks of Belgium 1980-2020
    • Partners Horeca Webzine
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.