Update 08/07/2023
De restaurants die zeggen Frans te zijn, zijn niet te tellen, maar vaak is de keuken van die restaurants nauwelijks Frans te noemen. Wat betekent de Franse keuken nog in deze tijd? Moeten we niet eerder praten over de klassieke keuken? Benieuwd hoe goed jij die wel kent en hoeveel van de 25 vragen in onze quiz jij wel juist hebt.
Franse keuken
Mensen houden van rijtjes en hokjes en lijstjes. Dan lijkt het immers net of we grip op de wereld hebben. Daarom geven recensenten sterren en cijfers aan restaurants of verdelen die nogal willekeurig in categorieën.
Zoek maar eens op ‘Frans’, daar zijn er veel van. Nochtans is de diversiteit van de keukens in restaurants groter dan ooit, maar er wordt, ook door koks zelf, vaak verwezen naar de Franse keuken, als de basis. Tijd om uit het te zoeken en er finaal je even te testen hoe goed je kennis van de Franse keuken of klassieke keuken wel is.
Klassieke keuken
Allereerst hebben de koks die niet spreken van de Franse, maar de klassieke keuken, gelijk. Want tijdens hun opleiding leren koks echt geen huiselijke Franse gerechten maken als andouillettes, die dikke worstjes gevuld met varkensingewanden.
Wat ze in hun keukens toepassen zijn technieken die samen bekend staan als het klassieke repertoire zoals bijvoorbeeld pocheren en sauteren.
Maar ook de geheimen van sauzen als mayonaise, fonds, bladerdeeg of soezendeeg. En laten we vooral het koksmes niet vergeten en de manier waarop je het gebruikt.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? KLIK HIER.
Westerse luxekeuken
De klassieke keuken die ooit in Frankrijk ontstond aan het hof en bij de adel, verspreidde zich net als de Franse cultuur en taal over alle Europese hoven en werd zo de westerse luxekeuken.
Na eeuwenlang perfectioneren legden koks die in de 19de eeuw vast. Daarmee werd de klassieke keuken de standaard. Tot op de dag van vandaag levert die de bouwstenen voor westerse restaurantkeukens.
In de hotelscholen leert men nog altijd bechamel maken, en mayonaise, én korstdeeg. Maar de klassieke keuken evolueert wel. Wat de aspirant-koks leren is alweer anders dan tijdens de koksopleiding 20 of 30 jaar geleden, die velen al die klassieke bereidingen toen al ouderwets vonden.
En toch zijn juist die ‘ouderwetse’ technieken en Franse keukentermen de basis om te kunnen experimenteren met het team zonder de mist in te gaan. En als wij nu uit eten gaan in de betere restaurants zijn de experimenten op ons bord meestal ontstaan dankzij die basis.
Echte obers kennen deze 10 momenten allemaal
Werken als ober is niet voor iedereen weggelegd. Je moet er een beetje gevoel voor hebben. En dingen voor opgeven...
Derde editie “Week van het Witloof” van 1 tot 7 februari 2024
Na de succesvolle eerste edities organiseert VLAM van 1 tot 7 februari 2024 voor de derde keer de "Week van...
Smerig gedrag van gasten in de horeca. 6 getuigenissen van kelners
Zes kelners uit de Nederlandse horeca klappen anoniem uit de biecht over het smerig gedrag van de gasten. Huiver mee!
Quiz
Test je kennis met onze 25 quizvragen. Succes, en deel gerust je resultaat in onze Facebookgroep.
1. Wat is een ‘bouquet garni’?
2. Wat is een ‘glace de viande’?
3. Wat is een ‘bain-marie’?
4. Wat is een ‘bouchée’?
5. Wat is een ‘grand-queux’?
6. Wat is een ‘beurre manié’?
7. Wat is het klassieke recept van de remouladesaus?
8. Wat is ‘salpicon’?
9. Wat is een demi-glacesaus?
10. Wie was Georges Auguste Escoffier?
11. Wat is een ‘Mayonnaise Espagnole’?
12. Wat is ‘Paling à la Ménagère’?
13. Wanneer zijn de allereerste sporen van de aardappel teruggevonden?
14. Wat is advokaat?
15. Wat is ‘garen in papillot’?
16. Wat is ‘wecken’?
17. Wat is een consommé?
18. Wat is een ‘baron d’agneau’?
19. Wie was Marie-Antoine Carême?
20. Wat betekent de vakterm ‘arroser’?
21. Wat is de garnituur ‘à l’Arlesienne’?
22. Wat zijn ‘Eieren à la Béarnaise’?
23. Wat zijn ‘aiguillettes’?
24. Wat is basmati?
25. Wat is een cantharel?
Deel je resultaten:
Tasty Placemats
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Een pakkende personeelsadvertentie schrijf je met deze 12 tips
Het vinden van personeel kan niet zonder een pakkende personeelsadvertentie. Maar een goede vacature schrijven vraagt tijd en kennis van...
5 fabels en feiten over varkensvlees
Overmatige consumptie van varkensvlees zou niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook bepaalde negatieve gevolgen hebben voor de...
De 7 arbeidsrisico’s om rekening mee te houden voor een fijne werksituatie
Voor werknemers in de horeca is een fijne werksituatie belangrijk. Hierdoor voelen ze zich prettig, houden ze plezier in hun...
Volg je hart, maar neem koffie mee. De 5 factoren van het zwarte goud
Van koffieliefhebber tot koffeoloog. We beginnen bij het begin. De oorsprong van de koffie, de variëteiten koffieplanten, het terroir, de...
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!