Update 08/07/2023
De restaurants die zeggen Frans te zijn, zijn niet te tellen, maar vaak is de keuken van die restaurants nauwelijks Frans te noemen. Wat betekent de Franse keuken nog in deze tijd? Moeten we niet eerder praten over de klassieke keuken? Benieuwd hoe goed jij die wel kent en hoeveel van de 25 vragen in onze quiz jij wel juist hebt.
Franse keuken
Mensen houden van rijtjes en hokjes en lijstjes. Dan lijkt het immers net of we grip op de wereld hebben. Daarom geven recensenten sterren en cijfers aan restaurants of verdelen die nogal willekeurig in categorieën.
Zoek maar eens op ‘Frans’, daar zijn er veel van. Nochtans is de diversiteit van de keukens in restaurants groter dan ooit, maar er wordt, ook door koks zelf, vaak verwezen naar de Franse keuken, als de basis. Tijd om uit het te zoeken en er finaal je even te testen hoe goed je kennis van de Franse keuken of klassieke keuken wel is.

Klassieke keuken
Allereerst hebben de koks die niet spreken van de Franse, maar de klassieke keuken, gelijk. Want tijdens hun opleiding leren koks echt geen huiselijke Franse gerechten maken als andouillettes, die dikke worstjes gevuld met varkensingewanden.
Wat ze in hun keukens toepassen zijn technieken die samen bekend staan als het klassieke repertoire zoals bijvoorbeeld pocheren en sauteren.
Maar ook de geheimen van sauzen als mayonaise, fonds, bladerdeeg of soezendeeg. En laten we vooral het koksmes niet vergeten en de manier waarop je het gebruikt.
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN, FEESTLOCATIES EN FOODTRUCKS.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf GRATIS in deze carrousel? KLIK HIER.
Westerse luxekeuken
De klassieke keuken die ooit in Frankrijk ontstond aan het hof en bij de adel, verspreidde zich net als de Franse cultuur en taal over alle Europese hoven en werd zo de westerse luxekeuken.
Na eeuwenlang perfectioneren legden koks die in de 19de eeuw vast. Daarmee werd de klassieke keuken de standaard. Tot op de dag van vandaag levert die de bouwstenen voor westerse restaurantkeukens.
In de hotelscholen leert men nog altijd bechamel maken, en mayonaise, én korstdeeg. Maar de klassieke keuken evolueert wel. Wat de aspirant-koks leren is alweer anders dan tijdens de koksopleiding 20 of 30 jaar geleden, die velen al die klassieke bereidingen toen al ouderwets vonden.
En toch zijn juist die ‘ouderwetse’ technieken en Franse keukentermen de basis om te kunnen experimenteren met het team zonder de mist in te gaan. En als wij nu uit eten gaan in de betere restaurants zijn de experimenten op ons bord meestal ontstaan dankzij die basis.
Zenchef|Formitable neemt reserveringsplatform Resengo over
De Zenchef|Formitable group neemt het Nederlands-Belgisch online reserveringsplatform Resengo over. Deze aankondiging volgt nadat het Amsterdamse groeiplatform voor restaurants Formitable...
Smartphone protocol op restaurant, maar niet voor 2 in bed
Als we een restaurantbezoek graag gezellig willen houden, moet de smartphone op stil. Maar in bed is het geen probleem.
Jeanne Gennar of koffie met een ziel die geurt naar meer in 2023
Voor Koffeologe Jeanne Gennar heeft koffie een ziel. Het beleven met alle zintuigen, het bezig zijn met een puur product...
Quiz
Test je kennis met onze 25 quizvragen. Succes, en deel gerust je resultaat in onze Facebookgroep.
1. Wat is een ‘bouquet garni’?
2. Wat is een ‘glace de viande’?
3. Wat is een ‘bain-marie’?
4. Wat is een ‘bouchée’?
5. Wat is een ‘grand-queux’?
6. Wat is een ‘beurre manié’?
7. Wat is het klassieke recept van de remouladesaus?
8. Wat is ‘salpicon’?
9. Wat is een demi-glacesaus?
10. Wie was Georges Auguste Escoffier?
11. Wat is een ‘Mayonnaise Espagnole’?
12. Wat is ‘Paling à la Ménagère’?
13. Wanneer zijn de allereerste sporen van de aardappel teruggevonden?
14. Wat is advokaat?
15. Wat is ‘garen in papillot’?
16. Wat is ‘wecken’?
17. Wat is een consommé?
18. Wat is een ‘baron d’agneau’?
19. Wie was Marie-Antoine Carême?
20. Wat betekent de vakterm ‘arroser’?
21. Wat is de garnituur ‘à l’Arlesienne’?
22. Wat zijn ‘Eieren à la Béarnaise’?
23. Wat zijn ‘aiguillettes’?
24. Wat is basmati?
25. Wat is een cantharel?
Deel je resultaten:
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Bier en biergist is goed voor het klimaat.
Genieten van een glas bier na het werk of op een terrasje met vrienden is voor veel mensen een ontspannende...
Wat is Dry Aged rundvlees? Weetjes en 5 tips
Sommige soorten rundvlees moeten eerst rijpen (besterven) voor consumptie om malser én smakelijker te worden. Leer in dit artikel wat...
Met deze 10 tips maak je een perfecte menukaart op
Geloof het of niet, maar je menukaart is een niet te missen tool voor je restaurantmarketing.
Regelmatig zieke medewerkers? Dit zijn de 8 meest voorkomende redenen
Als één of meerdere medewerkers niet komen opdagen wegens ziekte, valt je dat als ondernemer bijzonder hard. Toch kan iedere...
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!