Florian De Ruyck bekroond tot ‘The Star of Belgian Cuisine 2020-2021’

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.250 abonnees.

star of belgian cuisine 2020 2021

De winnaar van de prestigieuze wedstrijd ‘The Star of Belgian Cuisine 2020-2021’ is bekend: Florian De Ruyck van restaurant Alain Bianchin in Overijse. Hij en zijn team zullen België in oktober ook vertegenwoordigen tijdens de Global Chefs Challenge. Horeca Webzine wenst het team een dikke proficiat!

The Star of Belgian Cuisine

The Star of Belgian Cuisine – een initiatief van de Belgische Mastercooks Pierre Wynants en Frank Fol, gesteund door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Léa van België – is al aan zijn zesde editie toe. 

De nationale wedstrijd op internationaal niveau wordt om de twee jaar wordt georganiseerd. De winnende chef mag zich een jaar lang The Star of Belgian Cuisine noemen en krijgt een wisselbeker en diverse prijzen.

Het winnende gerecht wordt aan het grote publiek ook geserveerd in het restaurant van de finalist. Bovendien vertegenwoordigt het winnende team België op de Europese finale van de Global Chefs Challenge en maakt het kans om door te stoten naar de internationale finale in Abu Dhabi in 2022.

Tijdens de voorgaande edities lieten Sam Van Houcke  (Maste, Gent), Simon Denis (Comptoir de l’Eau Vive, Erpent) en Grégory Gillain (L’Eau Vive, Arbre) zich ook al bekronen met deze prestigieuze titel.

The Star of Belgian Cuisine jury
Frank Fol - Florian De Ruyck - H.K.H. Prinses Léa van België - Pierre Wynants

Jury

De jury bestaat uit 10 topchefs, onder wie Mastercooks Pierre Wynants, Frank Fol en René Mathieu, winnaar van We’re Smart Best Vegetable Restaurant 2020

Ook H.K.H. Prinses Léa van België, die het evenement al sinds de start bijwoont.

Bier, chocolade en schorseneren

De halvefinalisten van ‘The Star of Belgian Cuisine’ moesten aan de slag met een aantal typisch Belgische ingrediënten. Dit jaar waren dit schorseneren, Cornet-bier en Callebaut-chocolade voor de koffiegarnituur. 

Twee teams gingen vervolgens naar de finale, waarin ze een gerecht moesten bereiden met ingrediënten uit een ‘mystery box’, in combinatie met de verplichte ingrediënten. 

De jury beoordeelde de gerechten op basis van presentatie, degustatie en harmonie met de geserveerde drank.

Spannende finale 

Chefs Florian De Ruyck en Nicolas Tournay en hun teams mochten zich bewijzen in de finale waarin ze binnen twee uur en 40 minuten een hoofdgerecht en dessert moesten bedenken en bereiden met ingrediënten uit de mystery box, in combinatie met de verplichte ingrediënten.  

The Star of Belgian Cuisine winnaar

Winnaar

Topchef Florian De Ruyck en zijn team Klaudia Wyszynska (commis), Vincent Collard (sommelier) en Gilles Hequet (coach) haalden het tijdens de spannende wedstrijd van de andere finalisten Nicolas Tournay (Le Mont-à-Gourmet) en Grégory Marichal (Restaurant/Traiteur Marichal)Graanmarkt13 moest op het laatste nippertje afhaken omwille van een Covid-19 besmetting in het team.

De jury van 10 topchefs koos voor de proposities van Florian De Ruyck omwille van de enorme hoge kwaliteit van zijn culinaire creaties. 

Mastercook Pierre Wynants: “Team Restaurant Alain Bianchin brengt alle ingrediënten in hun gerechten in balans en zoekt de diepten van de echte smaak, bovendien met gemak hedendaags en met finesse gepresenteerd. Felicitaties aan Florian De Ruyck en zijn hele team, die dankzij de kwaliteit die ze brengen de toekomst van ons beroep verzekeren.”

Mastercook Frank Fol: “Het was een hele uitdaging om The Star of Belgian Cuisine te kunnen organiseren in deze moeilijke Covid-tijden. Maar ik ben heel blij dat het ons gelukt is en dat zo’n sterke teams in competitie zijn kunnen gaan om de Belgische producten en keuken te promoten. Proficiat aan Chef Florian De Ruyck en het team van Alain Bianchin! Ze zijn een terechte winnaar en mogen met fierheid de titel van The Star of Belgian Cuisine 2020-2021 dragen.”

Global Chefs Challenge

Florian De Ruyck mag zich het komende jaar The Star of Belgian Cuisine noemen en kreeg naast de wisselbeker een waaier aan prijzen ter waarde van bijna 25.000 euro. 

Het winnende gerecht zal aan het grote publiek geserveerd worden in restaurant Alain Bianchin. Bovendien mag het team België vertegenwoordigen op de Europese finale van de Global Chefs Challenge.

Florian De Ruyck bekroond tot 'The Star of Belgian Cuisine 2020-2021' 1

The Mastercooks of Belgium

The Mastercooks of Belgium zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Zij toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die België rijk is en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Het Mastercook-kwaliteitslabel is voor chefs uitgegroeid tot de ultieme erkenning van hun creativiteit, ambitie en vakkennis.  

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights