Scoren met fermenteren: extra veel tips en 4 recepten

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
fermenteren-groenten-voeding-recepten-tips-horeca-webzine

Je kon er haast niet naast kijken het voorbije decennia: fermentatie. Fermenteren is het omzetten van een product door micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten. We zijn permanent omringd door gefermenteerde voeding en dranken! Ons eigenste nationale godenvocht bier, is een gefermenteerde drank net als wijn. Maar ook cacao, kazen en (sommige) worst horen bij de familie. We vertellen je er hier alles over.

Fermenteren

Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedingsproducten om het langer houdbaar te maken. Bij fermentatie worden er micro-organismen – bacteriën, schimmels en gisten – gebruikt om moleculen af te breken, en zo ontstaan er allerlei nieuwe stoffen en smaken. 

Zelf fermenteren is super eenvoudig, veilig en leuk om te doen.

Tussen bier, wijn en gefermenteerde worteltjes met appel is er uiteraard een hemelsbreed verschil. 

De alcohol in bier maakt dat deze drank voor een langere tijd drinkbaar kan worden opgeslagen, zelfs uit de ijskast. Bacteriën en microben houden niet zo van alcohol, en dat weten we.

Worteltjes met appel 

De worteltjes met appel zijn een heel ander verhaal. Al was het maar omdat we een eeuw geleden meer en meer zijn beginnen letten op de voedselveiligheid. Op een verpakking zetten dat het product vol zit met (goede) bacteriën werd toen niet aanzien als de slimste zet.

Om een langere houdbaarheid te kunnen garanderen, werd sindsdien veel voeding gepasteuriseerd of met azijn ingemaakt waarbij vele – zoniet alle – goede eigenschappen van de fermentatie verloren gingen.

En zoals we nu weten zorgt een niet deugdelijk werkend microbioom voor meer depressies, allergieën en (auto-immuun)ziektes.

Scoren met fermenteren: extra veel tips en 4 recepten 15
Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van voedingsproducten om het langer houdbaar te maken.

Smaken veranderen

Maar fermentatie is ook een prachtige manier om smaken te veranderen. Denk aan bier, brood, wijn, zuurkool, yoghurt, boter, kaas en zure room, maar ook vanille, koffie, thee, chocola, droge worst, tabasco, sojasaus zijn gefermenteerd. 

Dertig tot 40% van het heerlijks wat we dagelijks eten is ontstaan door fermentatie. 

Gezondheid

We zijn van mening dat je niet op restaurant gaat om aan je gezondheid te werken. Je gaat uit eten om te genieten. Maar de tijd is misschien wel rijp om als chef net als een duurzaam gerecht ook wel gerechten aan te bieden in het restaurant die kunnen bijdragen aan een gezonde(re) levensstijl van de gasten. 

Ik zou het alvast niet erg vinden als de kelner me waarschuwt dat de bolognese saus een toets van gefermenteerde look heeft mee gekregen in de afwerking. Of de begeleidende salade er eentje is met gefermenteerde witte kool en/of andere seizoengroenten.

Niets dan voordelen 

Met fermenteren scoor je punten zowel als professionele chef als hobbykok. 

Het kost quasi niets

Fermenteren kost quasi niets voor een gemiddelde horecazaak. Eens je gefermenteerde worteltjes hebt, kan je de pot makkelijk aanvullen met de geraspte worteltjes die morgen wat te droog zullen zijn en anders de compost opgaat. Koop wat meer look aan. Vers gefermenteerde lookpasta blijft minstens een jaar goed in de koeling. Scroll even verder voor de recepten.

Geen azijn meer nodig

De meeste gefermenteerde groenten zijn wat zuurder en nat. Dresseer een bedje op wat sla en je hoeft geen azijn meer op tafel.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Gelukshormoon serotine

In onze maag wordt 90% van het gelukshormoon serotonine aangemaakt. Gefermenteerde voeding verhoogt de aanmaak ervan. Gegarandeerd gaan je klanten gelukkig naar huis! 😀

Grotere weerstand tegen stress

En vermits je uiteraard zelf je creaties eerst proeft en bijwerkt, weet dat lacto-gefermenteerde voeding bijdraagt tot een hogere weerstand tegen stress, een verbeterde immuniteit en minder snel ouderdomskwaaltjes. Klaar voor COVID-XXX!!

fermenteren - fermentatie - franklin piens

Recepten

Fermentatiewater

70 gram vaste ingrediënten + 30 gram water + 3 gram zout = 3% fermentatiewater

Gefermenteerde wortelen met appel

Nodig: 100 gr geraspte wortelen, 100 gr geraspte appelen, mespuntje verse gember, zaadjes van zwarte peper, 3% fermentatiewater

  1. Meng de wortelen met de appelen en de kruiden.
  2. Overgiet met het fermentatiewater in een bokaal.
  3. Let erop dat alle vaste ingrediënten onder komen te staan! Je kan dit bv. doen door er een diepvrieszak gevuld met water op te leggen, of professioneler, gewichtjes. Zonder zuurstof kunnen schimmels zich niet ontwikkelen en blijven je creatie veilig voor consumptie. Om helemaal op zeker te spelen kan je de eerste dagen alles 1 keer per dag omroeren of een waterslot/luchtsluis op de bokaal plaatsen.

Gefermenteerde lookpasta

Lookpasta geeft een schwung aan je steaks, pastasaus maar is ook even lekker en origineel op wat toastbrood.

Nodig: 500 gram gepelde look, enkele takjes verse rozemarijn.

  1. Mix de look met de rozemarijn tot een pasta in een blender
  2. Voeg een beetje fermentatiewater toe
  3. De look op zich zal een té dikke pasta vormen. Het is dan ook een aanrader om deze vloeibaarder te maken met wat fermentatiewater. Fermenterende look zal sowieso van kleur veranderen naar zwart, blauw en/of groen. Maar door het toevoegen van de rozemarijn krijgt deze pasta een felgroene kleur die tijdens de fermentatie ietsje in felheid afzwakt. 
  4. Zoals bij alle fermentatie is bij het maken van gefermenteerde pasta heel belangrijk om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk zuurstof aan de vaste stoffen kan. Zo niet onstaat er een schimmelvorming en kan je die wegkieperen in de vuilbak. 
gefermenteerde look - fermentatie - franklin-piens

Gefermenteerde look

Nodig: partjes geschilde look mét het harde uiteinde er nog aan, met naar smaak: chilipeper, salie, citroengras of laurier

Meng alles en zet volledig onder met 3% fermentatiewater.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten