Overmatige consumptie van varkensvlees zou niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook bepaalde negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de mens. Aangezien het duidelijk is dat er nog heel wat misverstanden bestaan omtrent varkensvlees, helpen we even een aantal fabels uit te wereld.
1- Varkensvlees is ongezond
FABEL. Dat vlees bepaalde negatieve gevolgen zou hebben voor de gezondheid van de mens, klopt niet helemaal. Zo hoeft een gematigde consumptie van varkensvlees een gezonde levensstijl zeker niet in de weg te staan. Integendeel, het bevat zelfs een aantal voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam.

2- Varkensvlees moet altijd doorbakken zijn
FEIT. De reden is vrij eenvoudig. Varkensvlees kan namelijk allerhande bacteriën of parasieten bevatten. Die kunnen gedood worden door het vlees goed te bakken. De meeste parasieten en bacteriën zitten aan de buitenkant van het vlees.
Dat verklaart waarom een varkenshaasje zonder problemen rosé gegeten mag worden. Ook rundvlees kan je gerust bleu of saignant eten. Vleesproducten waarbij het oppervlak aan de binnenkant terechtkomt, zoals gehakt, moeten echter wel doorbakken zijn.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
3- Varkensvlees is vet, en dus ongezond
FABEL. Hoe vet je je varkensvlees wilt, bepaal jij zelf. Net zoals andere dieren heeft het varken immers vette, maar ook magere delen. Mager stukken vlees bevatten slechts even veel vet als kip of mager rundsvlees, en is daarmee zeker niet ongezonder dan andere vleessoorten.
Magere delen krijgen zelfs Nutri-Score A. De Nutri-Score is een letter die informatie over de voedingswaarde van een bepaald product aangeeft. De Nutri-Score helpt consumenten gezondere keuzes te maken: producten die een A krijgen, zijn voedingsmiddelen die de voorkeur verdienen. Een E houdt in dat de consumptie beperkt moet worden.
Slechts 1 voorwaarde om 1 jaar gratis te genieten van alle voordelen als Premium Partner
Maart is de vertrouwde maand waarin verhuurmaatschappijen, makelaars en horecaleverancier hun partnerschap met Horeca Webzine hernieuwen. Nog geen partner? Klik...
Michelinsterren in België: deze 10 feiten moet je weten
Het is ieder jaar wel spannend te weten wie een Michelinster ontvangt, of moet inleveren. Tijdens de MICHELIN Guide Ceremony...
Website laten vernieuwen en promoten? Nu slechts voor €99/maand
Is je website aan vernieuwing toe? Dan hebben we goed nieuws. ERA online services die Horeca Webzine beheert, biedt je...
Gehakt en spek krijgen een lagere score dan magere stukken van het varken, omdat ze vetter zijn. Zo krijgt ongekruid varkensgehakt Nutri-Score B. Gekruid gehakt en worst zijn het minst gezond: zij krijgen Nutri-Score C.
Bovendien is het een misverstand dat vlees met een vetrandje automatisch vet is: het randje zorgt ervoor dat bepaalde smaakstoffen beter in het vlees trekken en dat het vlees lekker mals blijft. Daarnaast heb je ook simpelweg minder boter of olie nodig om het vlees te braden.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
4- Varkensvlees bederft snel
FEIT. Rauw vlees van het varken bewaar je best niet al te lang, omdat het redelijk snel bederft. Er moet echter een onderscheid gemaakt worden tussen vlees dat in grote porties gesneden wordt en gemalen vlees.
Grote stukken die voor gebraad of stoofvlees gebruikt worden, zijn langer houdbaar. Gemalen vlees blijft echter maar beperkt goed. Dat heeft opnieuw te maken met het feit dat bacteriën, schimmels en parasieten zich vooral op de buitenkant van vlees bevinden, en dus sneller schade kunnen aanrichten bij gemalen vlees.
Wil je dat je vlees langer houdbaar blijft? Dan kan je het bereiden of in de diepvries steken. Bereid gaat het zo’n 3 à 4 dagen mee, bevroren vlees blijft tot drie maanden goed.
Verse groentepickles met witte kool en charcuterie
Witte kool is een stevige, ronde bal met gesloten bladeren die heel makkelijk is om klaar te maken en heel...
Butternutpompoen met sjalot en sinaasappel in sausje van platte kaas, mosterd en dragon
Pompoen bevat veel vitamine C, en dat is dan weer goed om je immuunsysteem fit te houden. Regelmatig pompoen verwerken in...
Gewokte spruiten, aardappelpuree met waterkers, haasgehakt en gepofte kastanje
Spruiten zijn super gezond. Ze bevatten een hoge concentratie van vitaminen en mineralen, samen met essentiële voedingsvezels. Spruitjes bevatten vitamine...
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN EN CATERINGBEDRIJVEN.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
5- Varkensvlees is niet voedzaam
FABEL. Zoals in de inleiding al vermeld, is vlees een belangrijke bron van bepaalde voedingsstoffen. Zo bevat varkensvlees hoogwaardige eiwitten, die onze lichaamscellen mee helpen opbouwen.
Daarnaast bevat dit vlees ook ijzer, wat belangrijk is om vermoeidheid tegen te gaan, en zink, wat bijdraagt tot de werking van ons immuunsysteem. Tot slot zitten ook belangrijke vitaminen zoals B1, B3, B6 en B12 in varkensvlees. Die zorgen voor een optimale werking van het zenuwstelsel en van onze weerstand.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: Gezond.be