• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank Weetjes

5 fabels en feiten over varkensvlees

Horeca Webzine by Horeca Webzine
24/04/2020
in Weetjes, Kennisbank
1
5 fabels en feiten over varkensvlees
19
SHARES
531
VIEWS

Overmatige consumptie van varkensvlees zou niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook bepaalde negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de mens. Aangezien het duidelijk is dat er nog heel wat misverstanden bestaan omtrent varkensvlees, helpen we even een aantal fabels uit te wereld. 

1- Varkensvlees is ongezond

FABEL. Dat vlees bepaalde negatieve gevolgen zou hebben voor de gezondheid van de mens, klopt niet helemaal. Zo hoeft een gematigde consumptie van varkensvlees een gezonde levensstijl zeker niet in de weg te staan. Integendeel, het bevat zelfs een aantal voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam.

2- Varkensvlees moet altijd doorbakken zijn 

FEIT. De reden is vrij eenvoudig. Varkensvlees kan namelijk allerhande bacteriën of parasieten bevatten. Die kunnen gedood worden door het vlees goed te bakken. De meeste parasieten en bacteriën zitten aan de buitenkant van het vlees. Dat verklaart waarom een varkenshaasje zonder problemen rosé gegeten mag worden. Ook rundvlees kan je gerust bleu of saignant eten. Vleesproducten waarbij het oppervlak aan de binnenkant terechtkomt, zoals gehakt, moeten echter wel doorbakken zijn. 

3- Varkensvlees is vet, en dus ongezond

FABEL. Hoe vet je je varkensvlees wilt, bepaal jij zelf. Net zoals andere dieren heeft het varken immers vette, maar ook magere delen. Mager stukken vlees bevatten slechts even veel vet als kip of mager rundsvlees, en is daarmee zeker niet ongezonder dan andere vleessoorten. Magere delen krijgen zelfs Nutri-Score A. De Nutri-Score is een letter die informatie over de voedingswaarde van een bepaald product aangeeft. De Nutri-Score helpt consumenten gezondere keuzes te maken: producten die een A krijgen, zijn voedingsmiddelen die de voorkeur verdienen. Een E houdt in dat de consumptie beperkt moet worden. 

Fabels en feiten over varkensvlees
Het vlees van het Belgasconne-varken herken je aan zijn fijn gemarmerde structuur en de specifieke olieachtige vetrand die je om de specifieke smaak te behouden er bij de bereiding er best nog even aan laat.

Gehakt en spek krijgen een lagere score dan mager varkensvlees, omdat ze vetter zijn. Zo krijgt ongekruid varkensgehakt Nutri-Score B. Gekruid gehakt en worst zijn het minst gezond: zij krijgen Nutri-Score C. Bovendien is het een misverstand dat vlees met een vetrandje automatisch vet is: het randje zorgt ervoor dat bepaalde smaakstoffen beter in het vlees trekken en dat het vlees lekker mals blijft. Daarnaast heb je ook simpelweg minder boter of olie nodig om het vlees te braden. 

Lees ook:

Serveer jij ook halal ‘varkensvlees’ in 2021?

Afrodisiaca voor een flinke oppepper van je liefdesleven in 2021

4- Varkensvlees bederft snel 

FEIT. Rauw varkensvlees bewaar je best niet al te lang, omdat het redelijk snel bederft. Er moet echter een onderscheid gemaakt worden tussen vlees dat in grote porties gesneden wordt en gemalen vlees. Grote stukken varkensvlees die voor gebraad of stoofvlees gebruikt worden, zijn langer houdbaar. Gemalen vlees blijft echter maar beperkt goed. Dat heeft opnieuw te maken met het feit dat bacteriën, schimmels en parasieten zich vooral op de buitenkant van vlees bevinden, en dus sneller schade kunnen aanrichten bij gemalen vlees. Wil je dat je vlees langer houdbaar blijft? Dan kan je het bereiden of in de diepvries steken. Bereid gaat het zo’n 3 à 4 dagen mee, bevroren vlees blijft tot drie maanden goed. 

5- Varkensvlees is niet voedzaam 

FABEL. Zoals in de inleiding al vermeld, is vlees een belangrijke bron van bepaalde voedingsstoffen. Zo bevat varkensvlees hoogwaardige eiwitten, die onze lichaamscellen mee helpen opbouwen. Daarnaast bevat dit vlees ook ijzer, wat belangrijk is om vermoeidheid tegen te gaan, en zink, wat bijdraagt tot de werking van ons immuunsysteem. Tot slot zitten ook belangrijke vitaminen zoals B1, B3, B6 en B12 in varkensvlees. Die zorgen voor een optimale werking van het zenuwstelsel en van onze weerstand.


Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Gezond.be

Tags: consumentgezondheidhobbykokhorecamedewerkerleverancieruitbatervlees
Share19TweetShare
premium partner keurslager
premium partner weyn's honing
Previous Post

Zet eens groenten in de kijker op je menukaart: tips, weetjes en 5 sexy bereidingen

Next Post

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Comments 1

  1. Benny says:
    11 maanden ago

    Thanks voor de informatie
    Groetjes
    Benny barista.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

belgische streekspecialiteiten quiz

Ken jij de Belgische streekspecialiteiten? Doe de 20 vragenquiz

02/03/2021
chef and knife mes messen slijperij

Chef & Knife: slijperij en messen waar je jarenlang plezier aan beleeft

01/03/2021
overbruggingsrecht advies horeca webzine

Hoe wordt het overbruggingsrecht belast?

01/03/2021
Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

01/03/2021
mastercooks of belgium 28 meesterkoks box bon moments Young Masters

Deze 3 Young Masters hebben elk hun eigen stijl

26/02/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.