• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank

Zie hoe onze eetgewoonten evolueerden sinds 1970

Horeca Webzine by Horeca Webzine
22/06/2020
in Kennisbank, Weetjes
0
Zie hoe onze eetgewoonten evolueerden sinds 1970
168
VIEWS

Onze pot schaft vandaag andere dingen dan die van onze ouders. Die eetrevolutie heeft niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak. Onze voeding is een systeem en veel lagen van onze eetgewoonten zijn al decennialang in beweging.

Samenvatting van de wereldgeschiedenis

Onze pot schaft vandaag andere dingen dan die van onze ouders. Een gemiddelde week ten huize Le Blanc in 1970 betekende bijna elke avond vlees, aardappelen en groenten, af en toe eens spaghetti of kip met curry en elke vrijdag mosselen.

Een gemiddelde week ten huize Le Blanc anno 2019 is aardappelarm, pastarijk en heeft vaak een mediterraan of Aziatisch tintje. ‘Hoe we eten en hoe dat evolueert is een samenvatting van de wereldgeschiedenis’, stelt VUB-historicus Peter Scholliers. ‘We beleven volop veranderingen en die gaan veel sneller dan vroeger. Die eetrevolutie heeft niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak. Onze voeding is een systeem en veel lagen van dat systeem zijn al decennialang in beweging.’

eetgewoonten Horeca Webzine
Foto: Ons Kookboek

Boterbergen

En de boer, hij ploegde voort. Alleen ploegt hij nu wel anders dan in de vorige eeuw. ‘In de eerste helft van de 20ste eeuw zien we een spectaculaire stijging in de productiviteit’, vertelt Scholliers.

‘Fertilisatie, natuurlijk en chemisch, serres die op grote schaal gebouwd werden, nieuwe technologieën, ze zorgden ervoor dat de productiecurves scherp omhoogschoten. Pas in de jaren 80 stagneerde die kwantitatieve revolutie en hadden we plots boter- en vleesbergen, omdat we meer produceerden dan we op konden.’

Lees ook:

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

‘Dat er vandaag in ons land nog altijd mensen honger lijden, is geen structureel probleem van voedselvoorziening, maar een probleem van armoede. En onze huidige overvloed is niet voor altijd verworven. Denk maar aan de gevolgen van de klimaatverandering.’

Lees meer over onze eetgewoonten die evolueerden.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Nathalie Le Blanc, Knack Weekend

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en maak wekelijks kans om een etentje te winnen in een leuke horecazaak.
Tags: consumenteetgewoontenhobbykokhorecamedewerkerleveranciernieuwsuitbater
Share2TweetShare
premium partner chef's food products (2)
premium partner pH-20
premium partner keurslager
miikitco partner horeca webzine (2)
premium partner pH-20
premium partner royal teas geluwe
premium partner weyn's honing
Previous Post

Kabeljauw: extra weetjes, video en recept

Next Post

Iedereen is welkom in Harbour’s Kitchen. Ook kinderen en vegetariërs

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Iedereen is welkom in Harbour’s Kitchen. Ook kinderen en vegetariërs

Iedereen is welkom in Harbour's Kitchen. Ook kinderen en vegetariërs

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

leveranciers-plan-Horeca-Webzine-

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

13/04/2021
Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

13/04/2021
Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

13/04/2021
kelners obers ober

Obers: deze 10 dingen mis je zeker in de lockdown

08/04/2021
horecaconcepten concept concepten

Consument kiest steeds meer voor eenvoudige horecaconcepten in 2021

06/04/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.