Op maandag 2 oktober 2023 vindt op de CERIA Campus in Brussel de finale plaats van de nationale meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België’. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept van opgevulde kwartel en zwezeriken vijf finalisten. Maak er hier kennis mee.
Eerste Kok van België 2024
Club Prosper Montagné organiseert voor de 71ste maal de wedstrijd ‘Eerste Kok van België’. Dit concours is een vaste waarde geworden in het Belgisch culinair universum. Wie de palmareslijst erop naslaat, ontdekt tal van vertegenwoordigers van de Belgische topgastronomie en aanstormend, jong culinair talent.
Traditiegetrouw staat provoost-generaal Eddie Van Maele in voor het goede verloop van de finale. Peter Goossens, chef-eigenaar van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruisem en provoost van de koks, stelt de technische jury samen.
David Martin, chef van het tweesterrenrestaurant La Paix in Anderlecht, is dit jaar de wedstrijdambassadeur. Hij deelde mee met welke receptenopdracht kandidaat-deelnemers moesten rekening houden. Wie wou meedingen naar de titel, moest vóór 15 juni een wedstrijddossier indienen met als hoofdgerecht opgevulde kwartel en zwezeriken.

Beschermde titel
De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné.
De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ is namelijk op basis van de Wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Club Prosper Montagné
De gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw met Robert Van Landeghem – die de wedstrijd 20 jaar geleden won – als voorzitter, verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België.
De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. En dit onder andere via de organisatie van de prestigieuze kookwedstrijd “Eerste Kok van België”.
Social Media: 5 tips voor meer volgers
Een Facebookpagina of Instagram-account heb je in een handomdraai opgezet. Maar daarna begint het pas. Hoe krijg ik volgers? Wat...
Bier en biergist is goed voor het klimaat.
Genieten van een glas bier na het werk of op een terrasje met vrienden is voor veel mensen een ontspannende...
Wat is Dry Aged rundvlees? Weetjes en 5 tips
Sommige soorten rundvlees moeten eerst rijpen (besterven) voor consumptie om malser én smakelijker te worden. Leer in dit artikel wat...
Met deze 10 tips maak je een perfecte menukaart op
Geloof het of niet, maar je menukaart is een niet te missen tool voor je restaurantmarketing.
Finale van de wedstrijd
Tijdens de finale van de wedstrijd “Eerste Kok van België 2024” die doorgaat op 2 oktober 2023 op de CERIA Campus in Brussel moeten de finalisten eerst een voorgerecht met wijting, garnalen, verse pasta een één groente naar keuze bereiden. De verse pasta moet ter plaatse worden gemaakt en mag alle vormen aannemen.
Daarna volgt als hoofdgerecht een opgevulde kwartel en zwezeriken met drie garnituren waarvan één verplicht met ui.
Tenslotte moeten de 5 finalisten ook nog een dessert serveren bestaande uit plantaardige melkchocolade, hazelnoten, zanddeeg en citrusfruit.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Vijf finalisten
De vijf finalisten van de wedstrijd “Eerste Kok van België 2024” die door de leesjury van de Club Prosper Montagné werden weerhouden zijn:
- Flem Cnockaert, chef van Hostellerie Lesco in Wetteren
- Kim De Vos, sous-chef van Zuid 55 in Brugge
- Corentin Lonnoy, chef van restaurant Comptoir de l’Eau Vive in Namen
- Nicolas Mylle, sous-chef van restaurant Eykerhof in Bornem
- Cedric Van der Elst, sous-chef van restaurant Sir Kwinten in Lennik die vorig jaar ook al de finale van dit prestigieuze concours haalde.

Bloemkool: leuke weetjes, 12 bereidingswijzen en unieke recepten
Bloemkool is een hele populaire groente. En met reden: deze eetbare bloem is niet alleen erg smakelijk maar ook nog...
Asperges, het witte goud dat 10 jaar op hetzelfde veld wordt geteeld
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Wortelen: oranje, paarse, gele en witte penen
Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine graag aandacht aan de basis van onze voeding...
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN, FEESTLOCATIES EN FOODTRUCKS.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf GRATIS in deze carrousel? KLIK HIER.
Veel succes
Horeca Webzine wenst de vijf finalisten veel succes toe.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: Eerste Kok van België (Club Prosper Montagné)