Zet een duurzaam gerecht op je menukaart. Weetjes en 6 uitdagingen

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.243 abonnees.

duurzaam gerecht chef

De Sustainable Restaurant Association spoort restaurants overal ter wereld aan om een duurzaam gerecht op hun menukaart te plaatsen. Want chefs kunnen consumenten helpen in de bewustwording van de impact van hun dieet op de planeet. Als je meegaat met die trend is het ook voor jou een manier om een nieuwe generatie consumenten aan je zaak te binden en meer omzet te genereren. Hier geven we je tal van weetjes en 6 belangrijke uitdagingen.

Inhoudsopgave

Duurzaam restaurant

De Sustainable Restaurant Association (SRA) is een Britse organisatie die sinds 2009 wereldwijd ijvert voor meer duurzaamheid in de horeca. Volgens de SRA geraakt de interesse van het publiek voor duurzaam eten in een stroomversnelling nu chefs meer experimenteren met vegetarische gerechten. En met lokale producten.

Bovendien stelt de jongere generatie consumenten zich meer en meer vragen bij de impact van de voedselproductie op de planeet. En bij het ethische aspect van vleesconsumptie. Met de diverse voedselschandalen de afgelopen jaren, is dat niet verwonderlijk.

Dus, doe mee met de actie en zet een duurzaam gerecht op je menukaart. Het is ook voor jou een manier om een nieuwe generatie consumenten aan je zaak te binden. En om meer omzet te genereren.

25-willem-hiele-young-master-4-duurzaam gerecht
Foto: Willem Hiele

One Planet Plate

Restaurants die een One Planet Plate of duurzaam gerecht op het menu plaatsen, moeten volgens de SRA-campagne aan minstens één van de 6 grote uitdagingen voldoen.

1. Maak gebruik van lokale en seizoensgebonden producten. 

Kies groenten volgens de groentekalender. En koop bij een lokale boer, als dat haalbaar is.

2. Voorzie een mooi aanbod vegetarische gerechten op het menu.

Vegetarisch wil niet zeggen konijnenvoer. Dus, probeer creatief te zijn met groenten. En maak eens een vegetarische variante van een streekgerecht.

3. Koop enkel vlees dat werd gekweekt volgens hoge ethische normen.

Wees kieskeurig bij de aankoop van vlees. Kies vlees van natuurlijk gekweekte dieren. En koop bij een groothandelaar die vertrouwen uitstraalt.

4. Serveer vis waarvan de afkomst traceerbaar is.

Koop vis volgens de viskalender met een MSC– of ASC-label. Of volg het voorbeeld van de North Sea Chefs. En serveer onbeminde minder bekende vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische vissers. Zet ook eens de vis van het jaar op uw duurzaam menu.

5. Voorzie een oplossing voor voedselverlies.

We spreken van voedselverlies wanneer producten die voor menselijke consumptie bestemd zijn. En die verloren zijn gegaan of weggegooid worden vóór ze geconsumeerd worden. Dus geen bananenschillen en perzikpitten of zo, maar voedsel dat effectief nog eetbaar was. 

Wist je dat je al sinds 1 januari 2021 je voedselresten moet sorteren?

Voedselverlies is een verliespost voor jou. En het drukt zwaar op het leefmilieu. OVAM en Horeca Vlaanderen publiceerden enkele jaren geleden het Horeca-Doeboek met heel wat informatie. Bovendien met wel 50 tips om voedselverlies te beperken.

6. Werk energiezuinig.

Koop energiezuinige toestellen. Vooral koelapparatuur is een grote energieverslinder. Met een handige duurzaam ijsblokjesmachine zet je bijvoorbeeld in relatief korte tijd een groot aantal gekoelde drankjes op tafel. Kies ook voor koelkasten van bekende A-merken. En vitrines die goed zijn geïsoleerd.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Campagne 

De campagne werd officieel gelanceerd op 24 maart 2018. En de verjaardag valt ieder jaar samen met WWF’s Earth Hour, waarbij we uitgenodigd worden om een uurtje lichten te doven.

En Horeca Webzine doet ook mee!

Zet nu je duurzaam gerecht en/of menu in de kijker en stuur het ons met minstens twee mooie foto’s. We maken er hier op onze site en via social-mediakanalen extra publiciteit mee.

Heb je een bedrijf die duurzame producten levert aan de horeca, neem dan eens met ons contact op voor eventuele samenwerking.

Kennisbank

In onze kennisbank vind je zeker nog meer informatie, tips, weetjes en inspirerende verhalen om duurzaam aan de slag te gaan in je horecazaak. Voeg dus alvast deze pagina toe aan jouw favorietenlijst.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Knack Weekend, SRA, Velt, OVAM,

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights