De Sustainable Restaurant Association spoort restaurants overal ter wereld aan om een duurzaam gerecht op hun menukaart te plaatsen. Want chefs kunnen consumenten helpen in de bewustwording van de impact van hun dieet op de planeet. Als je meegaat met die trend, is het ook voor jou een manier om een nieuwe generatie consumenten aan je zaak te binden. En om meer omzet te genereren. Weetjes en 6 uitdagingen.
Duurzaam restaurant
De Sustainable Restaurant Association (SRA) is een Britse organisatie die sinds 2009 wereldwijd ijvert voor meer duurzaamheid in de horeca. Volgens de SRA geraakt de interesse van het publiek voor duurzaam eten in een stroomversnelling nu chefs meer experimenteren met vegetarische gerechten. En met lokale producten.
Bovendien stelt de jongere generatie consumenten zich meer en meer vragen bij de impact van de voedselproductie op de planeet. En bij het ethische aspect van vleesconsumptie. Met de diverse voedselschandalen de afgelopen jaren, is dat niet verwonderlijk.
Dus, doe mee met de actie en zet een duurzaam gerecht op je menukaart. Het is ook voor jou een manier om een nieuwe generatie consumenten aan je zaak te binden. En om meer omzet te genereren.

One Planet Plate
Restaurants die een One Planet Plate of duurzaam gerecht op het menu plaatsen, moeten volgens de SRA-campagne aan minstens één van de 6 grote uitdagingen voldoen.
1. Maak gebruik van lokale en seizoensgebonden producten.
Kies groenten volgens de groentekalender. En koop bij een lokale boer, als dat haalbaar is.
2. Voorzie een mooi aanbod vegetarische gerechten op het menu.
Vegetarisch wil niet zeggen konijnenvoer. Dus, probeer creatief te zijn met groenten. En maak eens een vegetarische variante van een streekgerecht.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
3. Koop enkel vlees dat werd gekweekt volgens hoge ethische normen.
Wees kieskeurig bij de aankoop van vlees. Kies vlees van natuurlijk gekweekte dieren. En koop bij een groothandelaar die vertrouwen uitstraalt.
4. Serveer vis waarvan de afkomst traceerbaar is.
Koop vis volgens de viskalender met een MSC– of ASC-label. Of volg het voorbeeld van de North Sea Chefs. En serveer onbeminde minder bekende vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische vissers. Zet ook eens de vis van het jaar op uw duurzaam menu.
Belg eet minder frequent vlees en zoekt vaker variatie in 2022
Vlees blijft in België veruit de belangrijkste eiwitbron. De absolute meerderheid van de Belgen (96%) eet vlees. Een zeer kleine...
National Culinary Team Belgium in top 5 wereldfinale Global Chefs Challenge
Van 31 mei tot 2 juni vond in Abu Dhabi de grootse wereldfinale van de culinaire competitie Global Chefs Challenge...
Vrijdag de 13de: organiseer jij ook een banket met z’n dertienen?
Om het bijgeloof te bestrijden, bestaan er al sinds de 19e Eeuw “Vrijdag 13-clubs”, die op deze dag banketten houden,...
5. Voorzie een oplossing voor voedselverlies.
We spreken van voedselverlies wanneer producten die voor menselijke consumptie bestemd zijn. En die verloren zijn gegaan of weggegooid worden vóór ze geconsumeerd worden. Dus geen bananenschillen en perzikpitten of zo, maar voedsel dat effectief nog eetbaar was.
Wist je dat je sinds 1 januari 2021 je voedselresten moet sorteren?
Voedselverlies is een verliespost voor jou. En het drukt zwaar op het leefmilieu. OVAM en Horeca Vlaanderen publiceerden enkele jaren geleden het Horeca-Doeboek met heel wat informatie. Bovendien met wel 50 tips om voedselverlies te beperken.
6. Werk energiezuinig.
Koop energiezuinige toestellen. Vooral koelapparatuur is een grote energieverslinder. Met een handige duurzaam ijsblokjesmachine zet je bijvoorbeeld in relatief korte tijd een groot aantal gekoelde drankjes op tafel. Kies ook voor koelkasten van bekende A-merken. En vitrines die goed zijn geïsoleerd.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Campagne
De campagne werd officieel gelanceerd op 24 maart 2018. En de verjaardag valt ieder jaar samen met WWF’s Earth Hour, waarbij we uitgenodigd worden om een uurtje lichten te doven.
En Horeca Webzine doet ook mee!
Zet nu je duurzaam gerecht en/of menu in de kijker en stuur het ons met minstens twee mooie foto’s. We maken er hier op onze site en via social-mediakanalen extra publiciteit mee.
Heb je een bedrijf die duurzame producten levert aan de horeca, neem dan eens met ons contact op voor eventuele samenwerking.
Heek met gestoofde sla, zilveruitjes, erwten, tuinbonen en peterselieolie
Heek is zeer smakelijk, eerder zacht. Het visvlees valt makkelijk uit elkaar in verse toestand, maar wordt steviger tijdens de...
Zeewolf met asperges, raapstelen, spek en vadouvanmousseline
De beste zeewolf koop je van april tot september. Het visvlees is zeer vast van structuur en heeft een uitgesproken...
Jonge ui met salpicon van paddestoelen, prei, hazelnoten en gerookt zout
De bosui, lente-ui, sla-ui, pijpajuin en schalulleke zijn in Vlaanderen namen voor een jonge nog onvolgroeide geboste ui met loof. Er zijn...
Kennisbank
In onze kennisbank vind je zeker nog meer informatie, tips, weetjes en inspirerende verhalen om duurzaam aan de slag te gaan in je horecazaak. Voeg dus alvast deze pagina toe aan jouw favorietenlijst.

Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Knack Weekend, SRA, Velt, OVAM,