• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank Tips

Zet een duurzaam gerecht op je menukaart. Weetjes en 6 uitdagingen

Horeca Webzine by Horeca Webzine
15/02/2021
in Tips, Kennisbank, Weetjes
0
duurzaam gerecht horeca webzine
32
SHARES
208
VIEWS

Lees ook:

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

De Sustainable Restaurant Association spoort restaurants overal ter wereld aan om een duurzaam gerecht op hun menukaart te plaatsen. Want chefs kunnen consumenten helpen in de bewustwording van de impact van hun dieet op de planeet. Als je meegaat met die trend, is het ook voor jou een manier om een nieuwe generatie consumenten aan je zaak te binden. En om meer omzet te genereren. Weetjes en 6 uitdagingen.

Duurzaam restaurant

De Sustainable Restaurant Association (SRA) is een Britse organisatie die sinds 2009 wereldwijd ijvert voor meer duurzaamheid in de horeca. Volgens de SRA geraakt de interesse van het publiek voor duurzaam eten in een stroomversnelling nu chefs meer experimenteren met vegetarische gerechten. En met lokale producten.

Bovendien stelt de jongere generatie consumenten zich meer en meer vragen bij de impact van de voedselproductie op de planeet. En bij het ethische aspect van vleesconsumptie. Met de diverse voedselschandalen de afgelopen jaren, is dat niet verwonderlijk.

Dus, doe mee met de actie en zet een duurzaam gerecht op je menukaart. Het is ook voor jou een manier om een nieuwe generatie consumenten aan je zaak te binden. En om meer omzet te genereren.

25-willem-hiele-young-master-4-duurzaam gerecht
Foto: Willem Hiele

One Planet Plate

Restaurants die een One Planet Plate of duurzaam gerecht op het menu plaatsen, moeten volgens de SRA-campagne aan minstens één van de 6 grote uitdagingen voldoen.

1. Maak gebruik van lokale en seizoensgebonden producten. 

Kies groenten volgens de groentekalender. En koop bij een lokale boer, als dat haalbaar is.

2. Voorzie een mooi aanbod vegetarische gerechten op het menu.

Vegetarisch wil niet zeggen konijnenvoer. Dus, probeer creatief te zijn met groenten. En maak eens een vegetarische variante van een streekgerecht.

era online services banner
banner keurslager (2)
banner DCP bv air led power luchtzuivering led-verlichting
banner quisquater vis vishandel groothandel
banner chateaux vini wijnhandel wijn wijnetiket
banner tablefever
banner chefs & knife
banner biofase
banner miikitco keukens
Partner KYZOE HOSTING
banner hangers and Co
banner wijnhandel van de bossche wijn wijnetiket
partner new ratatouille
- ADVERTENTIE -
banner YAKINIKU
banner royal teas
banner pH-20
banner tuinen deblauwe
banner weyn's honing
- ADVERTENTIE -
banner the mastercooks of belgium horeca webzine
banner chef's food products
banner jeanne gennar koffie
banner bart tanghe fotografie
banner we're smart world frank fol
banner tafel van 2 restaurant patrick caignau (1)
banner marie

3. Koop enkel vlees dat werd gekweekt volgens hoge ethische normen.

Wees kieskeurig bij de aankoop van vlees. Kies vlees van natuurlijk gekweekte dieren. En koop bij een groothandelaar die vertrouwen uitstraalt.

4. Serveer vis waarvan de afkomst traceerbaar is.

Koop vis volgens de viskalender met een MSC– of ASC-label. Of volg het voorbeeld van de North Sea Chefs. En serveer onbeminde minder bekende vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische vissers. Zet ook eens de vis van het jaar op uw duurzaam menu.

vis van de maand cover 3001 copy

5. Voorzie een oplossing voor voedselverlies.

We spreken van voedselverlies wanneer producten die voor menselijke consumptie bestemd zijn. En die verloren zijn gegaan of weggegooid worden vóór ze geconsumeerd worden. Dus geen bananenschillen en perzikpitten of zo, maar voedsel dat effectief nog eetbaar was. 

Wist je dat je sinds 1 januari 2021 je voedselresten moet sorteren?

Voedselverlies is een verliespost voor jou. En het drukt zwaar op het leefmilieu. OVAM en Horeca Vlaanderen publiceerden enkele jaren geleden het Horeca-Doeboek met heel wat informatie. Bovendien met wel 50 tips om voedselverlies te beperken.

6. Werk energiezuinig.

Koop energiezuinige toestellen. Vooral koelapparatuur is een grote energieverslinder. Met een handige duurzaam ijsblokjesmachine zet je bijvoorbeeld in relatief korte tijd een groot aantal gekoelde drankjes op tafel. Kies ook voor koelkasten van bekende A-merken. En vitrines die goed zijn geïsoleerd.

Horeca Webzine abonnement

Campagne 

De campagne werd officieel gelanceerd op 24 maart 2018. En de verjaardag valt ieder jaar samen met WWF’s Earth Hour, waarbij we uitgenodigd worden om een uurtje lichten te doven.

En Horeca Webzine doet ook mee!

Zet nu je duurzaam gerecht en/of menu in de kijker en stuur het ons met minstens twee mooie foto’s. We maken er hier op onze site en via social-mediakanalen extra publiciteit mee.

Heb je een bedrijf die duurzame producten levert aan de horeca, neem dan eens met ons contact op voor eventuele samenwerking.

1202-biofase-bestek-Horeca-Webzine

In onze kennisbank vind je zeker nog meer informatie, tips, weetjes en inspirerende verhalen om duurzaam aan de slag te gaan in je horecazaak. Voeg dus alvast deze pagina toe aan jouw favorietenlijst.


Bronnen: Knack Weekend, SRA, Velt, OVAM,

Tags: campagneduurzaamduurzaamheidweetjes
Share32TweetShare
premium partner chef's food products (2)
premium partner pH-20
premium partner keurslager
miikitco partner horeca webzine (2)
premium partner pH-20
premium partner royal teas geluwe
premium partner weyn's honing
Previous Post

Dit zijn de 5 belangrijkste voedingsmiddelen tegen erectiestoornissen

Next Post

Vis van de maand februari 2021: skrei, een bijzondere kabeljauw

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Vis van de maand februari skrei Patrick Caignau

Vis van de maand februari 2021: skrei, een bijzondere kabeljauw

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

leveranciers-plan-Horeca-Webzine-

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

13/04/2021
Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

13/04/2021
Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

13/04/2021
kelners obers ober

Obers: deze 10 dingen mis je zeker in de lockdown

08/04/2021
horecaconcepten concept concepten

Consument kiest steeds meer voor eenvoudige horecaconcepten in 2021

06/04/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.