• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Nieuws Nederland

Honderden restaurants laten gedurende 3 dagen hun gasten proeven hoe smaakvol minder zout is

Horeca Webzine by Horeca Webzine
05/03/2020
in Nederland, Nieuws
0
Honderden restaurants laten gedurende 3 dagen hun gasten proeven hoe smaakvol minder zout is
41
SHARES
157
VIEWS

We strooien er te pas en te onpas mee: zout! Bijvoorbeeld over frietjes, maar ook in veel andere producten zit zout. Denk aan broodjes, kaas en zelfs in soep. Honderden restaurants in Nederland gaan tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse hun gasten laten proeven hoe smaakvol minder zout wel is.

Zout

Keukenzout (de triviale naam voor natriumchloride of NaCl) is bij kamertemperatuur een witte kristallijne stof met een kubische kristalvorm, die goed oplosbaar is in water (het mengsel ervan met water wordt ook wel pekel genoemd).

Het is bij het grote publiek het meest bekend als smaakmiddel en smaakversterker in de keuken, bij het koken. Het geeft smaak aan voedsel, bij gewenning aan toegevoegd zout smaken bijvoorbeeld aardappelen, groenten en vlees zonder vrij flauw. Ook in allerlei snacks, kant-en-klaar maaltijden, koekjes, drop en ander snoep, kaas, sauzen, en consumptie-ijs is er vaak veel te veel ervan in verwerkt, vaak om minder dure specerijen te hoeven gebruiken.

Natriumchloride wordt ook gebruikt als bewaarmiddel. Voor de uitvinding van de koelkast werd vlees en vis ermee bestrooid en bewaard in pekelbakken. Door voedsel ermee in te wrijven, drogen de aanwezige bacteriën uit, waardoor dit voedsel niet bederft. Voor dit doel is kaliumchloride (KCl), ook geschikt, vooral voor mensen die een natriumarm dieet moeten volgen.

Honderden restaurants laten gedurende 3 dagen hun gasten proeven hoe smaakvol minder zout is

Nierstichting

De Nierstichting streeft er naartoe om heel Nederland zoutbewuster te maken. En dat is hard nodig volgens de organisatie. We eten er op jaarbasis één kilo teveel per persoon teveel van. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders, zowat 10% van de bevolking hebben een chronische nierschade, en zouden door minder zout te eten die kunnen voorkomen.

Lees ook:

Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

Serveer jij ook halal ‘varkensvlees’ in 2021?

Te veel zout eten veroorzaakt in sommige gevallen ook nog hoge bloeddruk, hetgeen weer hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Jaarlijks sterven in Nederland ruim 5.000 mensen als gevolg van een te hoge natriumconsumptie.

Nierstichting Restaurant Driedaagse

In de week van 23-29 maart 2020 is het al van de derde landelijke Nierstichting Restaurant Driedaagse. Honderden Nederlandse gerenommeerde restaurants door heel Nederland, ook met één of meerdere Michelinsterren en goeie punten in Gault&Millau hebben zich verenigd om:

  • van een lunch of diner een absolute smaakbeleving maken;
  • met verse en pure ingrediënten werken en naar het seizoen koken;
  • tijdens de actiedagen minimaal een driegangenmenu te serveren met aandacht voor minder zout.

Wil je als restaurant ook meedoen met de Driedaagse, meld je dan aan via deze link.

Smaakvol

Tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse eind maart wil de organisatie via de honderden restaurants Nederland laten proeven dat minder zout juist heel smaakvol is. De chefs serveren een driegangenmenu met aandacht voor verse ingrediënten, pure smaakmakers en met minder zout bereid.

Tim Golsteijn (Restaurant Bougainville)
“Als een product zout had moeten smaken, had Moeder natuur hier zelf voor gezorgd. Wij als chefs willen het voorbeeld geven, door op een creatieve manier te laten proeven dat bewuster koken met minder zout juist heel smaakvol is.”

Godfried van der Lugt (Managing Director Gault&Millau)
“De Gastronomie is de ultieme omgeving om te ontdekken en te proeven dat met een zoutbewust beleid de mooiste gerechten kunnen worden bereid. Gault&Millau is supporter van de Restaurant Driedaagse en roept zoveel mogelijk restaurateurs en chefs op zich hierbij aan te sluiten!“

Honderden restaurants laten gedurende 3 dagen hun gasten proeven hoe smaakvol minder zout is
Horeca Webzine
“Proef de ongezouten waarheid” is voor de chefs van Restaurant Vlaar niet alleen zout weglaten, maar met zuur, zoet, bitter en umami een andere smaakbeleving geven. | Foto: Restaurant Vlaar

Annelies Pijper (Hoofddirecteur Lekker)
“Ik ben er trots op dat we kunnen bijdragen aan het wegnemen van het vooroordeel dat lekker zoutarm koken onmogelijk is. En dat middels ons merk en platform restaurantliefhebbers en restaurateurs kunnen inspireren alternatieven te gebruiken zonder concessies te doen aan de smaak, want het moet natuurlijk wel ‘lekker’ blijven.”

Menno Post (Olivijn)
“Dat eten alleen lekker is met zout moet je vooral met een korreltje ervan nemen! ”

Erik van Loo (Parkheuvel)
“Zout, het lichamelijk ongemak! Het gebruik ervan compenseren wij met het gebruik van smaakcondimenten, denk hierbij aan umami boter, knolselderij siroop, tomaat serum en truffel essence.”

Lars van Galen (Restaurant ’t Lansink)
“Het gaat om pure en heldere smaken die vooral u plezier moeten brengen!”

Laat je ook verleiden tot culinaire smaaksensaties bij een van de deelnemende restaurants én reserveer nu een tafel!

Volg de Nierstichting via Facebook.

Denk jij ook dat zoutbewust eten niet lekker is? Of weet je niet precies hoe je dat moet aanpakken? Tijdens de…

Publiée par Nierstichting Restaurant Driedaagse sur Jeudi 5 mars 2020

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Nierstichting

Tags: eventNederlandnieuws
Share41TweetShare
premium partner keurslager
premium partner weyn's honing
Previous Post

Utilisez-vous bientôt aussi du beurre d’insectes pour cuisiner?

Next Post

Dief maakt op klaarlichte dag €4.000 buit in restaurant. Heb je die man ook gezien?

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Dief maakt op klaarlichte dag €4.000 buit in restaurant. Heb je die man ook gezien?

Dief maakt op klaarlichte dag €4.000 buit in restaurant. Heb je die man ook gezien?

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

belgische streekspecialiteiten quiz

Ken jij de Belgische streekspecialiteiten? Doe de 20 vragenquiz

02/03/2021
chef and knife mes messen slijperij

Chef & Knife: slijperij en messen waar je jarenlang plezier aan beleeft

01/03/2021
overbruggingsrecht advies horeca webzine

Hoe wordt het overbruggingsrecht belast?

01/03/2021
Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

01/03/2021
mastercooks of belgium 28 meesterkoks box bon moments Young Masters

Deze 3 Young Masters hebben elk hun eigen stijl

26/02/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.