Dit soort drankjes bestel je best nooit (Journal of Environmental Health)

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.143 abonnees.

Wijntjes, gin-tonics of gewoon een ijskoud colaatje met citroen drinken en bijkletsen met vrienden klinkt als het perfecte plan. Maar er is een soort drankjes die je beter nooit bestelt volgens een onderzoek gepubliceerd in Journal of Environmental Health.   

Onhygiënisch

Een glas (bruisend) water of cola met schijfje citroen zijn drankjes die je vanaf nu maar beter niet meer bestelt. Maar ook cocktails worden met de vinger gewezen.

Dit is niet onze mening over drankjes, maar wel die van de onderzoekers van het onderzoek die werd gepubliceerd in de Journal of Environmental Health. 

Bijna 70% van deze drankjes waren niet alleen ontzettend onhygiënisch, maar bevatten ook kiemen die allemaal ziektes kunnen veroorzaken.

Slechts 43 horecazaken

Tijdens het onderzoek werden de drankjes van (slechts) 43 horecazaken onderzocht. Vooral het vruchtvlees en de schil van 76 citroenen die in de colaatjes en watertjes werden onder de loep genomen.

De citroenschijfjes werden meteen na het serveren van de drankjes uit het glas afgehaald. Op en in de vrucht zaten bacteriën afkomstig van de handen van het horecapersoneel. Volgens onderzoekers hadden zij eerder rauw vlees of andere producten aangeraakt.

belgoo beer gefermenteerd fermenteren fermentatie drankjes
Toch maar liever een glas ambachtelijk gebrouwen bier?

Menselijke uitwerpselen

Ook andere onderzoeken naar citroenschijfjes wezen erop dat de helft van de schijfjes besmet waren met resten van menselijke uitwerpselen.

Darmbacteriën, huidcellen, E.coli, stafylokokken en zelfs candida, een schimmel die normaal alleen in de vagina voorkomt, werden aangetroffen.

Ijs

Ook ijs is een vergeten voedsel als het gaat om voedselvergiftiging. Door het onjuist bewaren en behandelen van ijs en ijsblokjes liggen serieuze gezondheidsproblemen op de loer. Je bent gewaarschuwd.

serveertang tang drankjes hygiëne chef and knife belgium
Met een serveertang voorkom je de besmetting van je drankjes.

Besmetting van drankjes voorkomen 

Besmetting van drankjes kan natuurlijk worden voorkomen, door bijvoorbeeld de citroenen of het andere fruit te wassen alvorens die te snijden. 

Was je handen goed of doe handschoenen aan bij het snijden van het fruit. 

Laat geen grote hoeveelheden op de bar staan. 

Gebruik voor het toevoegen van citroenschijfjes en ijsblokjes in de drankjes een serveertang die enkel hiervoor is voortbestemd.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: Marie Claire

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights