Heb jij ook al een ‘Sociale Tafel’ in je café of restaurant?

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
de sociale tafel tafel sociaal Geert De Maerschalck

Mensen hebben nood aan sociale contacten. Aan andere mensen. Heel veel mensen zitten opgesloten in hun eigen cocon. En dat terwijl ze het anders willen. Geert De Maerschalck doet via Facebook een warme oproep aan de horeca: plaats een ‘Sociale Tafel’ in je zaak. Je kan er alleen maar winst uit halen, zowel sociaal als economisch. Horeca Webzine steunt dit initiatief van harte. Lees hieronder waarom.   

Veel eenzaamheid  

Je bent een glaasje aan het drinken op café, komt er ineens een ouder koppel binnen.  Ze zijn een beetje introvert, kijken rond waar ze kunnen gaan zitten en nemen plaats waar ze een overzicht hebben over de gasten van het café. 

Eigenlijk zouden ze liever deelnemen aan een gesprek, eens iets vertellen of eens een nieuwtje horen. Maar nee, ze beperken zich tot het in de gaten houden van de andere bezoekers en vangen af en toe eens iets op van wat de anderen vertellen.

“Eenzaamheid is de ziekte van deze tijd”, vertelt initiatiefnemer van ‘De sociale tafel’ in een chatgesprek. “En dit ondanks alle communicatiemiddelen die er zijn. En het is niet van een bepaalde leeftijd, van jong tot oud kan last hebben van eenzaamheid.

“Ikzelf ben nogal sociaal aangelegd en heb er gelukkig geen last van, maar het is wel alom aanwezig onder de bevolking en ik zie de eenzaamheid bij heel veel mensen.”

Geert De Maerschalck 

Initiatiefnemer van “De Sociale Tafel”, Geert De Maerschalk uit Bornem, omschrijft zichzelf als een levenslustige bourgondiër. Wekelijks gaat hij wel eens op café gaat en ook heel regelmatig op restaurant.

In het verleden ondernam hij al meerdere initiatieven om mensen samen te brengen, zoals hondenwandelingen – terwijl hijzelf geen hond heeft –  open exotentuinen,… En dit steeds allemaal gratis. Ook zet hij jaarlijks zijn prachtige tuin open voor het publiek. Mensen schuwen doet hij dus alvast niet.

Geert De Maerschalck de sociale tafel

De Sociale Tafel 

Geert De Maerschalck doet een warme oproep aan de horeca – cafés, maar ook, tavernes, brasseries en restaurants – om een ‘Sociale Tafel’ te plaatsen in hun zaak.

Eén grote tafel waar je als single of koppel (of met meer) gewoon kan gaan aanzitten als er voldoende plaatsen zijn. En dan wel zonder een stoel tussen te laten zodat iedereen aan tafel met elkaar in gesprek kan komen. Idealiter een ronde tafel.

“Hier Is zeker nood aan, als alleenstaande durf je niet altijd de stap zetten om ergens alleen binnen te gaan en bekeken te worden”, reageert Ingrid Vandekerckhove op het Facebook-bericht.

Toog versus tafel

Er is dan toch de toog, horen we je al denken. Maar behalve in bruine kroegen en dorpscafés zijn er al geen togen meer in veel horecazaken.

En voor veel mensen op leeftijd is dat niet zo comfortabel meer om op barkrukken te tooghangen. Zelfs jongeren zitten al veel liever aan een tafel. En dan spreken we nog niet over het onterechte negatieve imago van de tooghanger. 

Economische meerwaarde 

“Vorig weekend ging ik in een restaurant in Trier eten waarbij aan bijna elk tafeltje 1 persoon zat. Alle tafeltjes waren bezet, maar niet volzet. Wat een verspilling, dacht ik me mezelf. En terwijl ik daar zat te wachten op mijn gerecht, concretiseerde mijn idee van ‘De Sociale Tafel’ die ook nog economisch een meerwaarde kan zijn”, aldus Geert.   

Ook ik – Yasmine Gerard – heb een bistro gekend in mijn jonge jeugd waar ik met mijn grootouders regelmatig ging eten tijdens de vakantieperioden. Het was geen enorme grote zaak, maar echt gekend voor de verzorgde dagschotels. 

Iedere vertegenwoordiger die er in de contreien moest zijn, reed een paar kilometer extra om er te gaan eten.

En daar stonden niet één, maar twee ronde ‘sociale tafels’ van 8 of 10 personen. Iedereen, hoofdzakelijk mannen, die er alleen binnenkwam, ging, of werd door de kelner uitgenodigd om aan te schuiven aan de sociale tafel.

Iedereen kende op den duur iedereen of maakte kennis met elkaar. Er werden al eens kaartjes uitgewisseld en afspraken gemaakt. Ik herinner me zelfs dat er voor hen gratis water aan tafel stond, wat toen nog geen evidentie was, en dat het er steeds “leutig” aan toeging.

Er was al eens een verjaardag en werd er een taart gedeeld of een pousse-café getrakteerd. Mobiele telefonie bestond nog niet, en ik heb me laten vertellen, dat die Sociale Tafel dan soms wel uit de hand liepen en dat er van werken geen sprake meer was.  

de sociale tafel figaro cafe oudenaarde
Figaro Café Oudenaarde heeft al een 'Sociale Tafel' staan die heel regelmatig volzet is.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Heb je ook een ‘Sociale Tafel’ in de zaak? 

Heb je ook al een ‘Sociale Tafel’ in de zaak stuur dan een foto ervan met de naam van de zaak en de link van je Facebookpagina en/of Instagram en/of website naar redactie@horecawebzine.be.

We publiceren de foto en gegevens vervolgens met plezier op deze pagina van onze website en zetten die regelmatig in de kijker via onze sociale media en de Facebookpagina van ‘De Sociale Tafel‘.    

Bij voldoende interesse, worden er raamstickers en andere merchandising aangemaakt die je dan via Horeca Webzine zal kunnen aanschaffen.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten