De Bralle: casual dining, maar in 2020 vooral heerlijke takeaway

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.197 abonnees.

de bralle pieter salima dranouter horeca webzine marie

De Bralle is in betere tijden een casual dining restaurant waar streekproducten hoog aangeschreven staan en kwaliteit boven alles! Maar ook tijdens de horeca-lockdown zitten Pieter en Salima niet stil. Zowel ‘s middags als ‘s avonds kan je er op bestelling gerechten afhalen. In het weekend zelfs warme burgers! Maak kennis met het nieuwste lid van mārie, onze community van gezellige horecazaken, waar je als abonnee van Horeca Webzine de komende weken kans maakt op een ‘gastro mārie bon’.

Borelle, Borelle, steekt het vuur in d’helle

In 1976 werd in Dranouter naar aanleiding van een tv-opname terug met de verdwenen traditie “Borelle” aangeknoopt. Het gebruik bestond erin het ontsteken van een vuur op de Waaienberg (een zijheuvel van de Monteberg) en het binnenbrengen ervan in het dorp. 

De laatste keer dat toen in Dranouter het vuur op de hoogte werd ontstoken was in 1905.

Niet alleen in het geboortedorp van Petrus Plancius. Dit oud Germaans gebruik bestond op meerdere plaatsen. Het was oorspronkelijk een feest ter ere van de vruchtbaarheid: vuur en rook verdreven de boze geesten en brachten voorspoed voor de gewassen, voor de dieren en voor de mensen. Rond het vuur werd er gedanst en gezongen. Van zodra het mogelijk was begonnen de feestvierders over en door de vlammen te springen. Ook het vee werd door het smeulende vuur gedreven en men maakte elkaars gezichten zwart met de as.

De Bralle: casual dining, maar in 2020 vooral heerlijke takeaway 1
Klik de foto van Martin Ott voor meer sfeerbeelden.

De naam Borelle zou voortkomen van bralle. Een bralle is een bundel stro die men op een perse (lange stok) stak en die daarna in brand werd gestoken. Zo had met een fakkel. Bij het binnenkomen van het vuur in het dorp werd op iedere hoek van hun tocht een stropop in brand gestoken.

Ook vandaag, vele eeuwen na de Germanen en vier decennia na de eerste ‘nieuwe’ Borelle in 1976 blijven de inwoners van Dranouter en De Bralle dit Lentefeest vieren. Er wordt nog steeds gezongen, gelachen, gedanst en gedronken om Koning Winter te verjagen en de lente te verwelkomen! (Bron: Borelle)

partner biofase gravenhof
- ADVERTENTIE -

De Bralle 

De Bralle is betere tijden een casual dining restaurant waar streekproducten hoog aangeschreven staan en kwaliteit boven alles! Je kan er in de authentieke setting van een oude smederij sfeervol genieten, wegdromen en er koeien spotten vanop het terras met een heerlijk Heuvellands wijntje in de hand!

Menukaart

Op de kaart staan gemengde salades zoals bijvoorbeeld salade met gebakken verse Sint-Jacobsvruchten, salade met 2 soorten warme geitenkaas of salade met carpaccio van rundsfilet. Maar natuurlijk ook huisbereide kaaskroketten of garnaalkroketten. 

Je vindt er ook allerlei klassieke pastagerechten en visgerechten zoals een Noordzee-bouillabaise, zeevruchten met inktvispasta, grietbotfilet met een kroketje van risotto, butternut-pompoencrème, warme groentjes en saffraansaus en lottewangetjes met wortelpuree, selder, venkel en een garnalenjus. 

De Bralle: casual dining, maar in 2020 vooral heerlijke takeaway 2

Ook voor de vleesliefhebbers 

Voor wie liever een stukje vlees eet is er een trio van varkenswang, stukje gelakt varkensbuikspek, varkenskroon met een mosterd-biersausje, butternut en röstis, een hachis parmentier van eend met aardpeercrème, warme groentjes en puree, een ‘Hot Dog de Luxe’ met gegrilde worst in een broodje met butternutpompoencrème, spek, appel, mosterdmayo en frietjes. 

Maar ook een kalfsstoofpotje ‘osso bucco style’ met een mergpijpje, gremolata en frietjes, een côte à l’os van Belgisch witblauw met een sausje naar keuze, sla en frietjes en een gegrilde kalfsentrecote met een rode wijnsaus van Zilver Cruys behoort tot het aanbod.

De Bralle gerecht 1 Horeca Webzine

Dagschotels en menu’s

Op woensdag, donderdag en vrijdag is er ‘s middags een dagschotel aan €14. Hiervoor krijg je een dagverse soep, hoofdgerecht én een dessert. 

Heb je wat meer tijd, kies dan het ‘Brallemenu’, een driegangenkeuzemenu voor €35 of het ‘Genietermenu’ dat bestaat uit een tapasplank: bruchetta met pastrami, gezouten ham, een kaaskroketje, een garnaalkroketje en een cocotte met hetzij grietbotfilet of een chateaubriand met warme groentjes en een overheerlijk dessert van het moment (€80 voor 2 personen).

Pannenkoeken aan €1 op zondag

De Bralle heeft ook gedacht aan de ‘zoetemoendjes’. Je vindt er tal van klassieke desserts en gebak zoals een eclair, een gebak van Atelier Hortense uit Renigelst of een huisbereide appeltaart. Op zondag kan je er tussen 15u en 18u terecht voor een verse pannenkoek met suiker voor slechts €1. 

De Bralle: casual dining, maar in 2020 vooral heerlijke takeaway 3

Drankenkaart 

Heel wat streekbieren op de drankenkaart van De Bralle, zoals Julia Birth, de keuze van de eigenares Salima. Dit modern apertitiefbiertje van 5,7% vol. alc. uit Kuurne is een fris, gebalanceerd blond biertje van hoge gisting en hergist op de fles. Het prikkelt alle zintuigen van elke levensgenieter, aldus Salima. Uiteraard ook heel wat Heuvelandse wijnen sieren er de drankenkaart. 

Takeaway De Bralle

Sinds 21 oktober kan je ook een uitgebreid assortiment afhaalgerechten bestellen om thuis in je bubbel van ‘De Bralle’ te genieten. 

Wens je ‘s middags af te halen tussen 12u en 14u, bestel dan de dag ervoor. Voor het afhalen van gerechten ‘s avonds tussen 17u30 en 20u kan je de dag zelf bestellen tot 13 uur. Vanaf vijf gerechten levert De Bralle gratis in de regio Ieper, Poperinge, Komen en  Waasten! Tip van Salima: bestel tijdig en denk eraan een draagtas of bak mee te nemen.

Huisgemaakte burgers 

Op vrijdag, zaterdag en zondag kan je na bestelling tussen 18 en 21u heerlijke warme burgers afhalen bij De Bralle.

  • Bralle Burger: Rundsburger met kaas, bacon, sla, augurk en hannibalsaus
  • Lamsburger: Tomatensalsa met feta met look, rucola en ijsbergsla
  • Visburger: Kabeljauw met verse huisgemaakte tartaarsaus, zalmsnippers en sla met augurk
  • Veggiebruger: Gepaneerde groentenburger met augurk, sla en verse tartaarsaus
  • Kippenburger: Camembert met appel, zoetzure topping en appel
logo de bralle Horeca Webzine
Klik het logo en volg de activiteiten van De Bralle via Facebook.

Uitnodiging voor abonnees  

Pieter en Salima, de eigenaars van De Bralle werden met plezier lid van mārie, onze community van gezellige cafés, tavernes, tearooms, bistro’s, brasseries, restaurants, feestzalen, cateringbedrijven en hotels. 

Naar aanleiding van hun lidmaatschap nodigen ze in de komende weken vier abonnees van Horeca Webzine uit om kennis te maken met hun casual dining restaurant.

Abonneer je nu, en misschien win je komende zaterdag al een ‘gastro mārie bon’ om te spenderen in De Bralle of bij een ander lid van de community

gastro marie bon facebook
Leuk om geven én te krijgen!

gastro mārie bon

Deze unieke cadeaubon is online te koop via de webshop van Horeca Webzine en heeft een waarde van €25. Bij een aankoop van een ‘gastro mārie bon’ wordt die via mail naar jou gestuurd zodoende je die kan uitprinten en verzilveren in de horecazaak van je keuze.

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights