Correct sushi eten. De 5 basisregels van chef Naomichi Yasuda

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.055 abonnees.

sushi-sushi-maki-temaki-nigiri

Update 12/07/2023

Heel wat mensen zijn er zich niet van bewust, maar er bestaan regels over hoe je correct sushi moet eten. De Japanse chef Naomichi Yasuda van Sushi Bar Yasuda zet de 5 basisregels nog eens op een rijtje.

Sushi

Sushi is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst gezuurd met rijstazijn. En vaak ook met zeewier en gecombineerd met vis, zeevruchten, gebakken ei en/of groenten.

De ingrediënten en presentatie van de rijsthapjes kunnen sterk verschillen en bereid worden met ofwel bruine of witte rijst. De garnituur is vaak rauwe vis, maar sommige veelgebruikte varianten maken gebruik van gekookte ingrediënten.

Soorten sushi

Maki

Maki is de meest bekende soort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol met een gemiddelde diameter van 3 à 4 centimeter die vervolgens in kleinere stukken wordt gesneden.

sushi-maki-Horeca-Webzine

Temaki

De Temaki kenmerkt zich door haar kegelvormige uiterlijk. De vullingen zijn daarbij van de bovenkant zichtbaar. Het wordt vooral gebruikt om de sushi op een mooie manier te kunnen presenteren.

temaki-sushi-horeca-webzine

Uramaki

Uramaki staat ook wel bekend als de ‘inside-out’ en wordt meestal gemaakt van twee (of meer) soorten vullingen. De Uramaki heeft zowel haar vulling als zeewier aan de binnenkant. En is dus een maki die binnenstebuiten is gekeerd.

sushi-uramaki-Horeca-Webzine

Nigiri

Traditioneel is een Nigiri een schijfje vis, gamba, inktvis of ei op een bedje van rijst. In Japan legt men hier traditioneel een beetje wasabi tussen voor extra body. In Europa wordt de wasabi los geserveerd omdat niet iedereen deze pittige smaak lekker vindt.

sushi-sardine-Horeca-Webzine

Gunkan

Een Gunkan is een Nigiri omringd door zeewier. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor een extra topping. De Gunkan kan verschillende soorten toppingen bevatten zoals viskuit en garnalen.

sushi-gunkan-Horeca-Webzine

Andere sushi

Naast deze bekendere soorten bestaan er nog een heleboel andere soorten sushi. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd.

De 5 basisregels om sushi te eten

Zoals wel vele gerechten uit een andere cultuur wordt ook sushi in onze regio verkeerdelijk geserveerd én gegeten. Hieronder enkele tips en basisregels van de Japanse chef Naomichi Yasuda van Sushi Bar Yasuda.

1- Mix de wasabi nooit met de sojasaus

Als je vaak met vrienden sushi eet, ken je gegarandeerd wel iemand die een brok wasabi in de sojasaus gooit en de twee mengt. 

Dat is dus not done. Het verpest de smaak van de wasabi, de aroma’s van de soja verdwijnen volledig en de drek die overblijft na het mengen verbergt de mooie kleuren van je sushi. En het is een boeltje voor de afwasser in het sushirestaurant.

2- Dubbeldippen is niet toegestaan

Nee, nooit, never, jamais. Dubbeldippen is verboden volgens de sushi-etiquette. Niet alleen zadel je de volgende dipper zo op met de smaak van jouw sushi, de kans bestaat dat de kleefrijst te nat wordt en uit elkaar valt. 

De juiste manier om te dippen hangt af van welke sushi je op je bord hebt liggen. Een maki, dat zijn de hapjes die gehuld zijn in zeewier, sop je kort met de rijstkant in de sojasaus. De nigiri, het rolletje rijst met vis op, leg je op de zijkant om daarna de viskant kennis te laten maken met het donkere brouwsel.

3- Laat je stokjes af en toe liggen

Met stokjes eten is leuk, zeker als je het ook een beetje kan, maar je moet de chopsticks niet altijd ter hand nemen. Enkel bij de nigiri is het aangewezen dat de houten hulpstukken gebruikt. 

Heb je een maki voor je liggen, dan mag je die gewoon met je vingers richting de sojasaus en daarna je mond bewegen.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

4- Eet de gember niet met de sushi

De kans is groot dat er bij je portie sushi ook een beetje ingelegde gember komt. Je weet wel, die roze sliertjes die je op tafel ziet liggen. 

Wel, laat die maar in een apart potje weken. Het is niet de bedoeling dat je dat samen met je sushi in één hap naar binnen werkt. De ingelegde gember moet je als een hapje eten na je maaltijd.

5- Afschudden is voor op het herentoilet

Nog een laatste regel over sojasaus om mee af te sluiten: laat je hapje nooit uitlekken boven het potje saus. Dat wordt in Japan als iets heel onbeleefds ervaren. Het gezegde daar luidt: afschudden is alleen voor op het herentoilet. Dat is duidelijk.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: METRO, Wikipedia

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights