Brabant gaat niet op slot deze week, maar alle grote evenementen zijn deze week verboden vanwege het coronavirus. Hoe wordt er op dit nieuws gereageerd? En hoe gaat de horeca om met de maatregelen om besmetting te voorkomen?
Coronavirus
In Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zijn diverse inwoners positief getest op COVID-19 (coronavirus). Complimenten gaan naar alle Brabanders die nuchter blijven en hun verantwoordelijkheid nemen door bij verkoudheid, hoesten of koorts thuisblijven volgens het advies van het RIVM. Samen beschermen we de mensen om ons heen.
#ikchinees
De Chinese gemeenschap in Nederland ondervindt echter wel last van discriminatie vanwege het coronavirus. Er zijn in de afgelopen weken vele meldingen van gemaakt en daarom is deze gemeenschap vrijdag een campagne gestart: #ikchinees.
Zeng Ji, voorzitter van de koepelorganisatie van Chinese organisaties in Nederland: “Voor hardwerkende Chinese Nederlanders die in Nederland actief bijdragen aan de samenleving is dat heel pijnlijk. Toch horen de Chinese gemeenschap en de Chinese keuken al decennia thuis in Nederland, iedereen weet: Chinezen werken hard en zeuren niet.”
Met de campagne vraagt de gemeenschap iedereen om chinees te eten, een selfie te maken en deze met de hashtag #ikchinees te delen op social media. Om op die manier positief om te gaan met discriminatie.
Evenementen worden geannuleerd
Door het coronavirus worden in heel Brabant strepen gezet door concerten en beurzen zoals de Brabant Art Fair die komende weekend in de Grote Kerk zou plaatsvinden. Deze grote kunstbeurs met 75 kunstenaars uit Nederland en België is verplaatst naar 29 en 30 augustus. De Grote Kerk blijft overigens van woensdag tot en met zondag 15 maart gesloten voor alle publiek in verband met het coronavirus.

Breda
De horeca in Breda vreest de gevolgen van de maatregelen. Volgens woordvoerder Johan de Vos van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn de gevolgen van de corona-uitbraak voor de hotel- en restaurantsector nu al duidelijk merkbaar. “Als dit zo langer doorgaat, wordt het echt een serieus probleem”, sombert De Vos. “Hotels en restaurants hebben te maken met afzeggingen, vaak gaat het om grote groepen. Er worden vergaderzalen gecancelled, grote bedrijven annuleren tot nader order hun reserveringen.”
Speel mee met en lees verder onder de winactie.
De Vos snapt dat er maatregelen worden genomen om een verdere uitbraak van het coronavirus te beteugelen, ‘maar misschien onderschat men wel wat de impact is, wat de gevolgen zijn voor de horeca’, al denkt hij niet dat de cafés de komende dagen een leeg aanblik zullen vertonen.
Bergen op Zoom
De KHN-afdeling in Bergen op Zoom heeft nog geen standpunt ingenomen over de maatregelen, volgens bestuurslid Jimmy Devilee. Zelf blijft de restauranteigenaar er nuchter onder: “We hebben in de zaak wel maatregelen genomen. Desinfectiegel, dozen met papieren tissues. Het personeel is geïnstrueerd. Maar we gaan de zaak absoluut niet sluiten. Dat gaat ons echt te ver. En mensen doen toch ook boodschappen?”
Hij merkt het ook nog niet in het aantal reserveringen, zegt Devilee. “Er zijn er tot nu toe geen annuleringen binnengekomen vanwege het virus, maar we houden het wel nauwlettend in de gaten.”
Roosendaal
Corné Oosterbos, horecawoordvoerder in Roosendaal, verwijst naar het standpunt van de landelijke horeca-afdeling. Die maakt zich, zo is te lezen op de website, zorgen over de economische impact van het virus. De brancheorganisatie roept het kabinet op haast te maken met een actieplan voor ondernemers die het financieel niet meer gaan redden.
Daarnaast denkt de Roosendaalse horeca volgens Oosterbos na over lokale maatregelen om besmetting te voorkomen. Als mogelijk voorbeeld noemt hij Cafetaria Klundert. Daar hangt nu een doorzichtig plastic zeil tussen de toonbank en de kassa.
Blijf verder op de hoogte via KHN.
Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!
Bron: De Stem