Horeca is de dupe door het falen CoronaCheck-app in Nederland

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

coronacheck

Het veelvuldige gebruik van de CoronaCheck-app zorgde afgelopen zaterdag voor overbelasting op de server. Daardoor ondervonden mensen problemen als ze hun QR-code nog moesten aanmaken of een tijdje geen gebruik hadden gemaakt van de app. De server van de CoronaCheck-app heeft bovendien te maken met zogenoemde DdoS-aanvallen, wat eveneens zorgt voor overbelasting.

DdoS-aanvallen

Volgens de woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is op voorhand rekening gehouden met deze DdoS-aanvallen (distributed denial of service), waarbij mensen, doorgaans cybercriminelen, websites plat proberen te gooien door ze te overvoeren met internetverkeer.

 “We kunnen ze goed afslaan”, aldus de zegsvrouw. Rond 22u nam de drukte weer iets af.

Ook in scholen

Het is nog niet beslist, maar Vandenbroucke denkt er ook aan om ventilatie te verplichten in scholen voor het welzijn van kinderen.

“Laat ons ervoor zorgen dat kinderen veilig zonder mondmasker in de klas kunnen zitten. Dat is ook belangrijk in het griepseizoen. Je zal minder kinderen hebben die thuiszitten. Je zal op een bepaald moment ook met een gerust hart kunnen zeggen dat quarantaineregels soepeler kunnen.”

Coronatoegangsbewijs

Het was afgelopen zaterdag de eerste dag waarop iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling.

Dat zorgt voor grote drukte op de CoronaCheck-app, die hiervoor kan worden gebruikt. Volgens de woordvoerder hebben mensen die de QR-code al eerder hebben gedownload geen problemen.

Nochtans kan er op korte termijn veel winst geboekt worden. Professor bouwfysica Bert Blocken van de TU Eindhoven haalde recent in deze krant voorbeelden aan.

Later proberen

Er wordt geadviseerd om op een later tijdstip opnieuw te proberen. Ook raadt het Nederlandse ministerie mensen aan al voordat ze ergens naartoe gaan waar ze een coronapas nodig hebben, de code thuis te downloaden. Die is namelijk vervolgens offline beschikbaar.

Op de website allestoringen.nl is te zien dat het aantal meldingen over de CoronaCheck-app al oploopt tot meer dan 2.000. Op sociale media uiten veel mensen hun onvrede over de overbelaste app.

Vuistslag in gezicht horecaondernemer 

De problemen met de CoronaCheck-app zaterdag zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een vuistslag in het gezicht van de horecaondernemers. 

Volgens algemeen directeur Dirk Beljaarts staan in sommige steden lange rijen voor horecazaken met mensen die niet naar binnen kunnen door de problemen.

“Dit is heel wrang voor de horecaondernemers die ongevraagd met deze maatregelen moeten werken, dat dan op deze dag de techniek hen in de steek laat.” LEES MEER.

Bron: Telegraaf

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights