“Na voetbal en cabaret nu ook een experiment in de horeca: vijf cafés in Utrecht ontvangen weer gasten”, kopte de Volkskrant gisteren. Vijf cafés in Utrecht doen van 14 tot en met 17 april mee aan een Fieldlab-experiment in de horeca. Met TNO en het ministerie van Economische Zaken wordt gekeken hoe cafés en restaurant tijdens de coronacrisis weer veilig open kunnen. Vanaf 7 april kunnen uitsluitend inwoners uit de regio Utrecht een tijdslot reserveren, en bezoekers moeten een negatieve coronatest overleggen.
Vijf cafés
Onlangs besloot het Nederlandse kabinet de opening van de terrassen uit te stellen omdat het aantal besmettingen te hoog is.
De horeca is vanwege de pandemie al sinds oktober 2020 gesloten. Voor wie reikhalzend uitkijkt naar een biertje aan de toog, is er binnenkort verlossing in Utrecht. In de binnenstad zijn vijf cafés uitverkoren voor de test: Hofman, De Beurs, Ubica, wijnbar VinVin en ’t Oude Pierement.
De gemeente heeft volgens een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma bewust gekozen voor een combinatie van drie grotere zaken en twee kleinere, met een gevarieerd publiek en op loopafstand van elkaar. Zo kunnen de onderzoekers van TNO en FieldLab zich eenvoudiger tussen de locaties verplaatsen.
Vooraf registreren
Evenals bij eerdere experimenten van FieldLab, met onder meer een optreden van cabaretier Guido Weijers, een dance-event in Biddinghuizen en drie voetbalwedstrijden, moeten bezoekers zich van tevoren registreren.
Ze kunnen een tijdslot van 1,5 uur of 3 uur aanvragen. Wie wordt toegelaten, moet zich bij een teststraat van de GGD op de Jaarbeurs in Utrecht laten testen.
Romantiek
De test mag niet meer dan 48 uur oud zijn wanneer een van de vijf horecazaken in Utrecht wordt bezocht. ‘Vervolgens moet de eigenaar de gebruikelijke gezondheidscheck doen, zoals die ook vorige zomer werd gehanteerd’, aldus Pieter Honing, voorzitter regio Utrecht van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en woordvoerder van de vijf cafés.
Lees meer in de Volkskrant.