Bedrijfscateringkok: de voordelen en 4 super vacatures

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.140 abonnees.

catering vacature job werken party bedrijfscatering

Werken in de horeca is verrassend veelzijdig. Het is een dynamische branche waarin geen dag hetzelfde is. En er zijn ontzettend veel verschillende locaties en functies waar je voor kunt kiezen. Bijvoorbeeld chef of kok in de cateringbranche. Er zijn best wel wat voordelen in verhouding met het werken in een klassiek restaurant. We lichten vier vacatures uit voor bedrijfscatering. 

Inhoudsopgave

Catering 

Wikipedia omschrijft catering als volgt: 

Catering (maaltijdverzorging, maaltijdvoorziening of levering van maaltijden) is een term uit de Engelse taal die wordt gebruikt voor het verzorgen van eten en drinken voor bedrijven (in bedrijfsrestaurants), evenementen of feesten. Veelal wordt het voedsel door hierin gespecialiseerde bedrijven (“cateraars”) bereid in grootkeukens, al dan niet op een centrale locatie. De Engelse term to cater for betekent zoveel als: “voorzien”, “leveren aan”, “zorgen voor”.

Soorten catering 

We onderscheiden voornamelijk twee soorten catering: contractcatering en partycatering. 

Contractcatering

De contractcatering, de naam omschrijft de inhoud, is catering die uitgevoerd wordt via contracten. Hieronder vallen de bedrijfscatering, institutionele catering (bijvoorbeeld ziekenhuizen), schoolcatering en inflight catering aan boord van vliegtuigen. 

De contractcatering profiteert van het feit dat veel bedrijven zich zo veel mogelijk beperken tot hun kernactiviteiten, waarbij activiteiten die niet direct met de hoofdzaak te maken hebben worden afgestoten. 

De gedachte hierachter is dat gespecialiseerde bedrijven dit goedkoper of efficiënter kunnen, door grootschalige inkoop of het centraal bereiden van warme maaltijden. Volgens sommigen kan dit soms ten koste gaan van smaak, algemene dienstverlening of andere kwaliteitscriteria.

very food catering deinze galerij 7

Partycatering

Partycatering is catering voor unieke gelegenheden in een eigen locatie of op verplaatsing. Hieronder vallen de publiekscatering zoals op festivals, VIP-catering zoals skyboxen in stadions,  bij sportevenementen, catering op eigen locaties zoals kastelen of dinershows en catering op willekeurige locaties.

Er zijn ook niches in de cateringmarkt die niet geheel in bovenstaande categorieën vallen.

  • Cast-, crew- en artiestencatering, algemener omschreven als “Backstage catering”, d.w.z. het niet zichtbare gedeelte voor de bezoeker.
    Het voorzien van eten en drinken aan de medewerkers van een concert, filmopnames of evenement, al dan niet aan de hand van een rider waarin de diëten, eisen en wensen zijn opgenomen.
  • Actiecatering waarbij de cateraar een specifieke commerciële of charitatieve actie ondersteunt.

Lees meer over catering.

Een job vinden in de catering 

Of je nu gaat besluiten om te gaan werken in de contractcatering of partycatering, hangt veel af van hoe je je eigen leven wilt gaan indelen. In bedrijven en organisaties die vooral contractcatering verzorgen, heb je vaste werkuren, terwijl in de partycatering die wel eens kunnen uitlopen. 

Via onze community kan je makkelijk een job vinden voor partycatering of bedrijfscatering.

Werken voor de Vlaamse Overheid 

Bij de Vlaamse overheid vind je jobs in allerlei vakgebieden. Zorgen voor veilige wegen, de natuur of onderwijs voor iedereen, het zijn maar enkele van onze taken.

Samen met je collega’s werk je voor Vlaanderen en geef je elke dag het beste van jezelf, in een baan die een verschil maakt in de maatschappij.

En werken als chef-catering of cateringkok in de keukens van de Vlaamse overheid is ook een mogelijkheid.

Vier cateringvacatures 

Interesse om als chef of kok aan de slag te gaan in de keukens van de Vlaamse overheid, bekijk dan deze twee vacatures. 

De Vlaamse overheid is op zoek naar een twee chefs-catering en twee koks voor de VIP-keuken. Tevens wordt er een werfreserve aangelegd die zowel voor de VIP-keuken telt als voor de grootkeuken in het nieuwe Belpaire-gebouw in Brussel.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Chef-catering

Je staat graag in de keuken maar je bent ook een echte organisator en people manager. Je wil jouw culinaire creativiteit en ideeën graag uitwerken in de context van een grootkeuken die mee is met zijn tijd. Je bent erop uit om je team aan te zetten om elke dag een glimlach op het gezicht van jullie klanten te tonen door het leveren van lekkere gezonde maaltijden en een goede service.

Als chef-catering sta je in voor het reilen en zeilen van het bedrijfsrestaurant en de koffiebar. Verder sta je ook in voor het motiveren van jouw team. Je zal leidinggeven aan een nieuw samengesteld team van ongeveer 15 personen.

Heb je een succesvolle opleiding met richting koken afgerond die je kan aantonen via een certificaat, diploma, getuigschrift of attest, alsook minimaal 3 jaar functie-relevante ervaring in een grootkeuken of in catering van grote evenementen? Solliciteer dan voor 21 november!  

Meer informatie over de vacature vind je op de website van de Vlaamse overheid. 

Cateringkok 

Als verfijnde kok in de VIP-keuken sta je in voor de uitvoering van de catering voor de VIP-lunches, recepties en andere evenementen. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het plannen van werkzaamheden, het plaatsen van bestellingen en nog veel meer. Je bent niet alleen de rechterhand van de chef-catering, maar je hebt ook de mogelijkheid om het personeel te begeleiden en te superviseren. 

Met jouw creatieve input draag je bij aan de samenstelling van de heerlijke menu’s voor belangrijke gelegenheden. Enige ervaring in een gastronomisch restaurant is wel aangeraden. We verwachten dat je kan werken met de meest moderne technieken (vacuümgaren, roken, fermenteren, pekelen,…) en toestellen (roner, thermomix, ijsmachine,…).

Als kok in het bedrijfsrestaurant ondersteun je ook de chef-catering samen met de back-up chef, collega-kok en verschillende keukenhulpen. 

Samen zorgen jullie elke dag voor een breed aanbod aan maaltijden voor de werknemers van de Vlaamse overheid. 

Je werkt in een regeneratie-keuken en vervult verschillende taken zoals bijvoorbeeld het bereiden van koude schotels, desserts, warme maaltijden, …

Lees meer over de job en het selectieproces voor cateringkok.  

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights