Château Puech-Haut en 1 km Barrik’Art

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.055 abonnees.

château puech-haut prestige languedoc (1)

Vandaag neemt Steven Herteleer van Wijnhandel Van Den Bossche ons mee naar Château Puech-Haut, één van de mooiste wijnhuizen in de Languedoc gelegen tussen de oevers van de Middellandse Zee en de uitlopers van de Cevennen. Het kasteel werd daar gebouwd op solide fundamenten: een ideaal klimaat, gepassioneerde mannen en een land bedekt met rollende kiezelstenen. De wijnen van Château Puech-Haut zijn allemaal doordrenkt van geschiedenis en voorzien van een unieke identiteit met een sterk karakter. Ongetwijfeld de meest verfijnde uit de gehele regio.

Languedoc

Languedoc (eigenlijk Langue d’Oc) was tot aan de Franse Revolutie een zelfstandige Franse provincie, voortgekomen uit het graafschap Toulouse. Langedoc grensde aan provinciën Guyenne-et-Gascogne in het westen, Auvergne en Lyonnais in het noorden, Dauphiné, graafschap Venaissin en Provence in het oosten en de Middellandse Zee, Roussillon en Pays de Foix in het zuiden.

In 1790 werd deze provincie opgedeeld in de departementen Ardèche, Aude, Gard, Hérault en Lozère. De Languedoc is tegenwoordig verdeeld over de regio’s Auvergne-Rhône-Alpes en Occitanië.

Historisch gezien is de Languedoc een zeer oud wijngebied. Reeds 2600 jaar geleden werd de wijnbouw er geïntroduceerd door de Grieken. Later volgden de Romeinen die de wijnbouw er sterk verbeterden. Na de Romeinen kwam de wijnbouw sterk in verval als gevolg van de verwoestende invloed van de Wisigoten.

château_puech_haut-wijngaard

Opbloei

Pas rond 1450 vond opnieuw opbloei plaats door de opkomst van de kloosters. Rond 1868 werd het grootste deel van de wijngaarden vernietigd door de komst van de druifluis en het uitbreken van de schimmelziekten. Zeker tot in 1970 hadden de massawijnen uit de Languedoc een slechte reputatie.

Toen werd beslist om de productie per hectare sterk terug te brengen en in 20 jaar tijd werden circa 100.000 ha wijngaarden gerooid om zo overproductie tegen te gaan, terwijl matige druivenrassen werden vervangen door betere. Op die manier verdween geleidelijk het negatieve imago. 

château_puech_haut-middellandse zee

Mediterrane klimaat

Het mediterrane klimaat is heel gunstig voor de wijnbouwer. De percelen op de berghellingen zijn door de nabijheid van de Middellandse zee en de vaak aanwezige Mistral beschermd tegen grote temperatuurschommelingen. 

banner wijnhandel van de bossche wijn wijnetiket
- ADVERTENTIE -

Originele IGP’s

De Languedoc staat te boek als de zogenaamde ‘nieuwe wereld van Frankrijk’. De wijnboeren zijn daar net iets vrijer dan in de rest van het land, en hebben een andere, meer consumentgerichte marktvisie. Er worden veel commerciële wijnen gemaakt, maar daarnaast is er een grote en groeiende groep van vignerons ter plekke die de kwaliteit van hun brede aanbod van autochtone druivenrassen onderkent.

Deze verwerken ze op hun eigenzinnige manier. Dit betekent dat er een groot aanbod van IGP’s zijn, wijnen gemaakt volgens eigen inzicht, buiten de strikte beperkingen van de AOP’s.

Château-Puech-Haut-rode wijn

Château Puech-Haut

Château Puech-Haut behoort tot de topproducenten van de Languedoc. In het Provençaals betekent ‘puech’ een kleine berg of heuvel. De flamboyante Gérard Bru is het brein achter het domein. Deze enorme levensgenieter heeft de ‘joie de vivre à la française’ nog net niet uitgevonden, maar is tegelijkertijd een keiharde werker, die bereikt waar hij zijn zinnen op heeft gezet.

Begin de jaren 1980 kocht Bru een stuk grond ten noord-oosten van Montpellier. Hoewel er nog geen wijnrank opstond en er nog geen AOC-classificatie voor het gebied gold, zag Gérard het potentieel van het terroir met z’n bodems van kalk en klei bedekt met de beroemde galets, de platte ronde stenen die je onder meer ook in Châteauneuf-du-Pape aantreft en die door de Rhône tijdens het Quartair-tijdperk zijn aangevoerd. Hierdoor heeft de ondergrond van de percelen een goede drainage.

De olijfbomen werden gerooid, wijngaarden aangelegd, het domein gebouwd. In 1996 neemt Gérard, die niet aan half werk doet, niemand minder dan Michel Rolland (misschien wel ’s werelds beroemdste wijnconsultant uit Bordeaux) in dienst. In 2008 wordt het stokje overgenomen door Rhône-specialist Philippe Cambie.

château puech-haut kelder

Ook het bezoeken waard

Vandaag de dag telt Château Puech-Haut bijna 200 hectare, verdeeld over voornamelijk de Languedoc en de AOC’s Saint Drézéry en Pic Saint Loup. 

Het hoofdhuis is het ‘Hotel Particulier’ uit Montpellier die Gérard Bru heeft laten afbreken om het steen voor steen bij zijn wijnareaal weer te laten opbouwen. 

Ook heeft Bru meer dan 100 kunstschilders kunnen overtuigen om zijn wijnvaten te beschilderen.

château puech-haut beschilderde tonnen

Barrik’Art

De Barrik’Art is een vat dat even nieuwsgierig als gigantisch is, gemaakt door een vakman uit Aveyronnais. Deze verrassende constructie staat het hele jaar door vlakbij het kasteel. Pas op, de afmetingen kunnen je duizelig maken: 12 meter bij 12 meter voor een theoretische capaciteit van 300.000 liter. 

Dit monumentale werk blijft vooral een technisch hoogstandje. Het vereiste 5 ton staal en 45 kubieke meter Frans eiken.

château puech-haut wijnton

Cépages

Voor de rode wijnen beschikt Château Puech-Haut over 60% Syrah die voor de kleur, de concentratie en de tannines zorgt, 25% Grenache die de wijn vettig, rond en machtig maakt, aangevuld met kleinere hoeveelheden Mourvèdre, zeer oude Carignan en Cinsault. Voor de witte wijnen maken ze gebruik van Roussane, Marsanne en Grenache Blanc.

Wijnen

Château Puech-Haut maakt rode, rosé- en witte wijnen. De wijnen zijn krachtig, vol, rond en uitgesproken. Of, om het met de woorden van Andrew Jefford te zeggen, de wijnen zijn de belichaming van de ‘New World Languedoc style’. Een terecht compliment!

château puech-haut prestige languedoc

Argali Rosé – Château Puech-Haut 

Door vele wijnjournalisten wordt deze rosé van Puech Haut beschouwd als één van de beste op de markt.

 • LGP Pays d’Oc – aparte afgeplatte fles
 • Cépages: Grenache en Cinsault
 • Finesse, verfijning en elegantie. Zo kan je best deze rosé omschrijven.
 • Licht zalmkleurig, verleidelijke aroma’s in de neus van perzik, agrum en exotisch fruit. Smaak is perfect in balans.
 • Lekker als aperitief en bij fijne vleeswaren, tapas, koud buffet van vis en vlees, salade caprese en carpaccio van vis of vlees.
 • Awards: Jeb Dunnuck: 91/100 – Jancis Robinson: 17/20
 • Te koop bij Wijnhandel Van Den Bossche

Puech-Haut Prestige Blanc  

 • AOP Languedoc 
 • Cépages: 40% Roussanne, 40% Marsanne, 20% Carignan blanc
 • Volle complex, rijke witte wijn die wordt gemaakt van handgeplukte druiven van wijngaarden met lage rendementen. Feestelijke wijn met een elegante en harmonieuze mondsensatie.
 • Frisse en sappige aroma’s van bloemen, brioche,… en een elegante finale. 8 maanden vat ‘sur lie’.
 • Lekker bij risotto, rijke visgerechten en gevogelte
 • Awards: Jeb Dunnuck 90/100, Robert Parker 91/100
 • Te koop bij Wijnhandel Van Den Bossche

Puech-Haut Prestige Rouge

 • AOP Languedoc 
 • Cépages: Grenache & Syrah
 • Volle complex, kruidige wijn. Neus van garrigue kruiden en rijp rood en zwart fruit.
 • Volle smaak met soepele tannines met veel fraicheur.
 • Lekker bij kruidige vleesgerechten, stoofpotjes en lamsvlees.
 • Awards: Jeb Dunnuck 91/100, robert Parker 89/100
 • Te koop bij Wijnhandel Van Den Bossche

Bronnen: Wijnhandel Van Den Bossche, Château Pueh-Haut, Wikipedia

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights