Champagne blijft een symbool van kwaliteit, traditie en vakmanschap met een rijke geschiedenis. Het is een mousserende wijn die exclusief in de Champagne-regio van Frankrijk wordt geproduceerd en voldoet aan strikte regels rond druivenrassen, productieprocessen en herkomst. Hier bespreken we de belangrijkste professionele aspecten van champagne. We vertellen je ook waarom je moet kiezen voor een ‘Grower Champagne’ en tenslotte vind je ook een overzicht van een aantal champagnebars die je zeker eens moet bezoeken.
Inhoudsopgave
Productieproces van champagne
De “Méthode Champenoise” is het enige toegestane productieproces voor champagne, waarbij de tweede gisting op de fles plaatsvindt. Na de eerste fermentatie en assemblage van de basiswijnen, wordt suiker en gist toegevoegd om de tweede gisting te initiëren. Dit zorgt voor de kenmerkende bubbels.
Champagne moet minimaal 15 maanden rijpen (voor non-vintage champagnes) en 3 jaar voor vintage champagnes.
Tijdens de rijping worden de flessen langzaam gedraaid om de gist naar de hals te bewegen, waarna deze verwijderd wordt om een heldere wijn te verkrijgen.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Druivenrassen
Champagne wordt voornamelijk gemaakt van drie druivenrassen:
- Chardonnay: Geeft frisheid, finesse en verouderingspotentieel.
- Pinot Noir: Zorgt voor body en structuur.
- Pinot Meunier: Geeft fruitigheid en rondheid, belangrijk voor jongere champagnes.
Soms worden ook andere goedgekeurde druiven gebruikt zoals Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc en Pinot Gris, maar deze zijn zeldzaam.
Bakken in spiegelbeeld voor Sinterklaas en speculaasvrijers
Niettegenstaande speculaas wel het hele jaar door te verkrijgen is, vindt de verkoop van deze fijn gekruide koekjes zijn hoogtepunt...
Huiskamerrestaurant op 5 vlakken concurrentie met traditionele restaurant
Een huiskamerrestaurant is een eetgelegenheid die wordt opgezet in de privéwoning van een chef of gastheer/gastvrouw, waar gasten in een...
De bevoorrading horeca wordt een groeiend probleem in 2025
Strengere regelgeving en afnemende bereikbaarheid maken het steeds moeilijker om de nodige producten en ingrediënten op tijd bij de zaak...
Zoektocht naar medewerkers blijft ook in 2025 een uitdaging
Een aanhoudend en structureel tekort aan medewerkers is ook in 2025 voor de horecasector een aanzienlijke uitdaging. Deze problematiek, die...
Vijftien Mastercooks bij de 1.000 beste restaurants in de wereld
Niet minder dan 28 Belgische restaurants behoren tot de 1.000 beste ter wereld volgens "La Liste", de gastronomische ranglijst van...
Stijlcategorieën
- Brut: De meest voorkomende, met een suikergehalte van minder dan 12 gram per liter.
- Extra Brut en Brut Nature: Droger dan Brut, vaak bedoeld voor liefhebbers van een drogere smaak.
- Demi-Sec: Iets zoeter, vaak gebruikt bij desserts.
- Vintage vs. Non-Vintage: Non-vintage champagnes zijn blends van meerdere oogstjaren, terwijl vintage champagnes van één uitzonderlijk oogstjaar komen.
- Blanc de Blancs: Gemaakt van 100% Chardonnay.
- Blanc de Noirs: Gemaakt van uitsluitend donkere druiven, zoals Pinot Noir en Pinot Meunier.
- Rosé Champagne: Wordt geproduceerd door een korte schilweking of het mengen van witte en rode basiswijn.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
The Mastercooks of Belgium
Bulles de Princesse
Classificaties en Terroir
- AOP (Appellation d’Origine Protégée): Champagne valt onder deze strikte AOP-regels.
- Premier Cru en Grand Cru: Deze termen verwijzen naar de kwaliteit en de ligging van de wijngaarden, waarbij Grand Cru als hoogste kwalificatie wordt beschouwd.
- Terroir: De unieke kalkrijke bodem in de Champagne-regio zorgt voor mineraliteit en frisheid in de wijnen. Het klimaat is koel, wat de zuurgraad en frisheid van de druiven verhoogt.
Regelgeving en controle
De productie van champagne wordt sterk gecontroleerd door het Comité Champagne (CIVC), die regels oplegt voor de wijngaardbehandelingen, oogstdata, opbrengsten, en zelfs de flesgrootte.
De naam “Champagne” is beschermd en mag alleen worden gebruikt voor wijnen uit de Champagne-regio.
Economische waarde
In 2021 werden 321,8 miljoen flessen champagne verzonden, een stijging van 32% ten opzichte van 2020. De Franse markt groeide met 25% tot bijna 142 miljoen flessen, terwijl de export een nieuw record bereikte van 180 miljoen flessen.
In 2022 stegen de verzendingen tot 326 miljoen flessen, het hoogste aantal in 15 jaar. De waarde van de champagneverkoop steeg met 11% tot € 6,3 miljard, het hoogste niveau in 15 jaar.
In de eerste helft van 2023 werden 106,7 miljoen flessen verzonden, een daling van 15,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Deze afname wordt toegeschreven aan economische onzekerheden en veranderend consumentengedrag.
Duurzaamheid en innovaties
Door klimaatverandering en consumentenvraag werken veel champagneproducenten nu aan duurzame wijnbouwmethoden, zoals biologische en biodynamische productie.
Nieuwe technieken worden ontwikkeld voor het beheer van wijngaarden, en er wordt gewerkt aan het verminderen van de ecologische voetafdruk door gebruik van lichtere flessen en gerecyclede materialen.
Opslag en serveren van champagne
Champagne moet in een donkere, koele omgeving worden bewaard, bij voorkeur rond 10-12 °C. De ideale serveertemperatuur ligt tussen 6-8 °C. Champagne wordt traditioneel in een flûte geserveerd om de bubbels te behouden, hoewel de trend zich verplaatst naar bredere glazen om aroma’s beter tot hun recht te laten komen.
Welke wijn bij wild met zoete garnituur?
Al hoeft dit niet, bij wild serveert men veelal een zoete garnituur. En dan rijst de vraag welke wijn men...
Waarom ontdooit een vriezer als de omgevingstemperatuur lager dan 10°C is?
Eén van de redacteuren van de NRC wetenschapsredactie kwam tijdens het uitzoeken van een nieuwe vriezer achter een bijzondere vaststelling....
Een restaurantkeuken (her)inrichten: 9 tips en missers
Een restaurantkeuken op de juiste manier inrichten is een hele klus. Laat je hierbij goed adviseren. Jouw dagelijkse bedrijfsvoering staat...
Gezonder eten in je bedrijfsrestaurant met dit 4-stappenplan
Je kunt een bedrijfsrestaurant zó inrichten dat het werknemers verleidt om gezonder te gaan eten!
Dit zijn de 7 zonden binnen de dienstverlening
Binnen de dienstverlening waar de horeca onder valt, worden negatieve gedragingen beschreven als ‘de zeven zonden van de dienstverlening’. Probeer...
Grower Champagnes
Eigen wijngaarden
Grower champagnes zijn champagnes die door wijnbouwers zelf worden geproduceerd van druiven uit hun eigen wijngaarden. Dit in tegenstelling tot de grote champagnehuizen, die vaak druiven inkopen bij verschillende telers om hun wijnen te maken.
Kenmerken
Grower champagnes zijn vaak uniek in smaak en expressie van het terroir, omdat ze de specifieke kenmerken van hun eigen wijngaarden weerspiegelen.
- Terroir-Expressie: Grower champagnes worden vaak beschouwd als authentieke expressies van een specifieke wijngaard of een klein gebied binnen de Champagne-regio. Dit betekent dat de unieke eigenschappen van de bodem, het klimaat en de druivenrassen naar voren komen.
- Productie in kleine aantallen: Deze champagnes worden meestal in kleinere hoeveelheden geproduceerd. Hierdoor kunnen telers meer aandacht besteden aan detail en vakmanschap.
- Minimale interventie: Veel grower-producenten gebruiken duurzame, biologische of zelfs biodynamische wijnbouwmethoden om zo min mogelijk in te grijpen in de natuurlijke groei van de druiven.
- Eigen wijnmakerij: De term “récoltant-manipulant” op het etiket geeft aan dat de teler zelf de druiven oogst en de wijn produceert. Deze aanduiding, afgekort als “RM,” geeft zekerheid dat de champagne afkomstig is van een onafhankelijke producent.
Verschil met grote champagnehuizen
De grote champagnehuizen kopen druiven van veel verschillende wijngaarden om consistentie en herkenbaarheid te waarborgen in hun product. Grower champagnes richten zich daarentegen op het unieke karakter van elke oogst en wijngaard, wat vaak resulteert in complexere en soms uitdagende smaken.
Waarom kiezen voor Grower Champagne?
- Unieke smaakprofielen: Deze champagnes bieden een breder scala aan smaken, afhankelijk van het microklimaat en de filosofie van de wijnmaker.
- Steun aan kleine producenten: Door grower champagnes te kopen, ondersteunt men de kleine, onafhankelijke producenten die een groot vakmanschap hebben.
- Meer verbondenheid met de natuur: Veel grower-producenten werken met duurzame of biologische methoden en zijn vaak dichter bij de natuur betrokken dan grote huizen.
Grower champagnes zijn ideaal voor liefhebbers die op zoek zijn naar meer diversiteit en authenticiteit binnen de champagnewereld.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.
NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
10 champagnebars in de wereld
Hier zijn enkele opmerkelijke champagnebars in de wereld die de moeite waard zijn om te bezoeken.
1. Bulles de Princesse – Brugge, België
Als abonnee van Horeca Webzine en lid van We love Horeca zal je ongetwijfeld deze champagnebar in de Ezelstraat in Brugge al wel kennen.
Met een selectie van ongeveer 100 champagnes van vignerons biedt deze bar een unieke ervaring voor liefhebbers van bubbels. Wekelijks zijn er verschillende champagnes per glas te proeven, waardoor je een gevarieerd aanbod kan ontdekken. De champagnebar is stijlvol en eclectisch ingericht, met oog voor detail en een warme sfeer. Website: Bulles de Princesse
2. Le Clos – Reims, Frankrijk
Gelegen nabij de Halles Boulingrin, trekt deze trendy bar een jong publiek aan met betaalbare glazen champagne en een artistieke inrichting. Website: Le Clos
3. Perchingbar – Verzy, Frankrijk
Een unieke champagnebar hoog in de bomen, draaiend op zonne-energie, waar je kan genieten van champagne in een boomhutomgeving. Website: Perchingbar
4. The Riddler – San Francisco, VS
Een populaire champagnebar met een uitgebreide selectie champagnes en een stijlvolle inrichting, ideaal voor een avondje uit. Website: The Riddler
5. New York Bar – Park Hyatt Tokyo, Japan
Bekend uit de film ‘Lost in Translation’, biedt deze bar op de 52e verdieping een indrukwekkend uitzicht over Tokyo en een uitgebreide champagnekaart. Website: New York Bar
6. Balthazar Champagne Bar – Kopenhagen, Denemarken
De eerste champagnebar van Denemarken, geliefd bij zowel locals als toeristen, met een uitgebreide selectie champagnes. Website: Balthazar Champagne Bar
7. Flûte Champagne Bar – New York, VS
Een elegante bar met een uitgebreide selectie champagnes en live jazzmuziek, gelegen in het hart van Manhattan. Website: Flûte Champagne Bar
8. Bubble Lounge – San Francisco, VS
Een stijlvolle lounge met meer dan 300 soorten champagne en een gezellige sfeer, perfect voor een avondje uit. Website: Bubble Lounge
9. Cork & Bottle – Londen, VK
Een gezellige wijnbar met een uitgebreide selectie champagnes en een ontspannen sfeer, gelegen in het hart van Londen. Website: Cork & Bottle
10. Champagne Bar by Richard Juhlin – Stockholm, Zweden
Gelegen in het Hotel Diplomat, biedt deze bar een uitgebreide selectie champagnes geselecteerd door de bekende champagne-expert Richard Juhlin. Website: Champagne Bar by Richard Juhlin
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!