“Het is degoutant hoe ze met onze sector omgaan!” Cateraars en feestzaaluitbaters getuigen

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.055 abonnees.

catering sector feestzalen

“Voelen jullie zich ook zo aan jullie lot overgelaten? Het is degoutant hoe ze met onze sector omgaan”, schreef een ontmoedigde feestzaaluitbater-cateraar afgelopen week in onze sectorgroep ‘Catering & Feestzalen’ op Facebook. Dit leverde heel wat getuigenissen en suggesties op om collectief open te gaan vanaf 29 januari. We delen ze hier anoniem.

Enkel huwelijken en uitvaarten

Alle activiteiten en bijeenkomsten in feestzalen zijn nog steeds verboden, met inbegrip van georganiseerde activiteiten, maar met uitzondering van huwelijken en uitvaarten. 

Feestzaal-uitbaters zijn creatief en zorgen voor afhaalmaaltijden en organiseren brunches en als ze dat mogen van de gemeente ook restaurantactiviteiten, maar dit vult de leegte niet. Ze willen weer doen waar de sector is goed in is: feesten organiseren.

We zien het niet meer zitten

In onze sectorgroep ‘Catering & Feestzalen‘ op Facebook lezen we wekelijks getuigenissen van feestzaaluitbaters en cateraars die het niet meer zien zitten.

Het moet gezegd, al sinds het begin van de pandemie worden ze niet als een volwaardige deelsector van de horeca behandeld. 

Enkele grote, eerder contractcateraars, hebben zich gegroepeerd, maar de ‘kleintjes’ voelen zich aan hun lot overgelaten. Daarom hebben begin 2020 – voor de crisis – al de Facebookgroep in het leven geroepen. Al langer voelt de deelsector zich niet echt behoren tot de horeca. De pandemie heeft dit gevoel enkel maar bekrachtigd

catreraars feestzalen sector

Sectorgroep ‘Catering & Feestzalen’

Deze community van Horeca Webzine is vrij en onafhankelijk van alle horeca- en/of cateringorganisaties. Het doel van de groep ‘Catering & Feestzalen’ is Belgische cateraars en uitbaters van feestzalen te groeperen zodoende ze met elkaar kunnen sparren en informatie met elkaar kunnen uitwisselen.

Ieder lid van deze groep is geverifieerd via e-mailadres en/of BTW-nummer.

In de groep mag alles worden gepost dat gerelateerd is met het doel van de community met uitzondering van oproepen/berichten uit andere groepen of van organisaties en leveranciers die geen partner zijn van Horeca Webzine.

Cateraar of een uitbater van een feestzaal en nog geen lid van deze sectorgroep, maak je dan nu lid. Even herhalen dat we je BTW-nummer en e-mailadres vragen om je identiteit te bevestigen. Niet iedereen kan zomaar lid worden.    

Getuigenissen

De post leverde heel wat getuigenissen en suggesties op. We delen ze hier anoniem. 

Gesloten tot einde januari

“Ons bedrijf wordt de facto gesloten tot einde januari. Uitzondering wordt gemaakt voor huwelijksfeesten en uitvaarten. Dat lijkt een mooie toegift maar weet dat in de prakijk alle huwelijksfeesten al werden uitgesteld of geannuleerd. Wie wil nu een huwelijksfeest, veelal dansfeest, organiseren met mondmaskers? Wie wil op zo’n heuglijke dag zijn gasten een onveilig gevoel geven? Bovendien met een risico omwille van snel wijzigende context en maatregelen. Voor koffietafels geldt eigenlijk hetzelfde. Koffietafels zijn nauwelijks een verdienmodel voor onze sector, tenzij we kunnen spreken over minstens honderd genodigden. Opnieuw, daar kom je in deze tijden niet aan.”

Onze sector gaat weer in winterslaap

“Onze sector gaat weer even in winterslaap. We sluiten alvast tot einde januari (zoals het er nu uitziet al tot einde maart). Daarmee lijkt eenvoudigweg de pauze-knop ingeduwd. Weet dat terug op start duwen voor onze sector van feesten en evenementen minstens drie maanden duurt voor we van enige rendabiliteit kunnen spreken. Einde januari betekent voor ons dus nu al ten vroegste mei. In die tussentijd worden we verondersteld naarstig verder te werken; maar wij stapelen dan wel de verliezen op.”

Moorddadig

“Jazeker! Semi-blanco agenda. Er wordt op een absurde manier met cijfers gegoocheld. Zeer onrechtvaardig, arbitrair, en eigenlijk simpelweg moorddadig, niet alleen op business-vlak voor velen.”   

Geen correcte lobby

“Wij zijn een totaal verwaarloosbare sector voor de politiek en hebben geen correcte lobby. Iedereen wordt bang gemaakt. Kom mee vreedzaam betogen nu 23.01.22 in Brussel, je mag denken dat het niets uithaalt maar dat doet het wel. En als je ziet hoeveel mooie en echte mensen er rondlopen dat steekt een hart onder je riem. Daar zie je een eenheid van mensen van alle rangen en standen, een glimp van hoe het kan zijn.”

“Hier alles terug geanuleerd!”

“Niet lang meer houdbaar zo!”

“Agenda januari en februari volledig leeg!” 

“0 feesten, 0 inkomsten, 0 euro steun. Proficiat Horeca Vlaanderen.”

“Eens een heel camion modder gaan kappen voor de voordeur van Horeca Vlaanderen.”

“Elke andere sector doet dan nog eens take-away vollen bak. ‘k Denk dat iedereen hier in de gemeente een valentijnsmenu of ontbijt heeft.”

“Gewoon wat prive-feestjes en al bijna 2 jaar in rusthuis bezig. Ik kan geen puree meer zien.”

“De ondersteuningspremie is de helft van 10%. Waarom het daar zo staat en niet gewoon 5% is mij een raadsel. Misschien in de hoop de mensen het woord ‘helft’ niet lezen.”

Onbegrijpbare maatregelen

“Vooral dat het allemaal niet klopt. Vorig jaar werd er beslist dat er privé bij de mensen bijna niks mocht maar wel meer toegelaten was in professionele locaties. Nu beslissen ze precies het omgekeerde.” 

“Met de feestdagen kwamen mensen samen met 30-40 in hun living wat mocht maar als ze dat wilden doen in een zaal waar meer ruimte is, dan mocht dit niet. En in Brugge staan en stonden de parkings vol met auto’s met Nederlandse nummerplaten. Moeilijk uit te leggen aan de klanten dat een huwelijk met dans tot in de vroege uurtjes mag maar hun babyborrel van 4 uurtjes in de namiddag niet mag.”

Deze annulaties krijgen we moeilijker en moeilijker uitgelegd  

“Het Kerstweekend verwelkomden wij kleine familiale groepen in onze zaak om hen hun Kerstfeest hier te laten vieren. We planden hiervoor drie dagen in (24, 25 en 26 december). Helaas gingen op zondag 26 december onze deuren al onherroepelijk dicht. Dat resulteert opnieuw in reeds uitgevoerde bestellingen weggooien, klanten terugbetalen. Deze annulaties krijgen we moeilijker en moeilijker uitgelegd – het begrip ervoor daalt ook – als tegelijkertijd de restaurants wel open blijven. Alle begrip trouwens voor de even moeilijke omstandigheden waarin onze collega’s moeten werken.”

Sympathie voor onze sector is verdwenen

“De sympathie voor onze sector, erg hartverwarmend in 2020, lijkt wat verdwenen. Voorschotten worden terug geëist, er wordt eerder geannuleerd dan uitgesteld of ergens anders in het jaar ingepland. Iedereen lijkt zijn eigen hachje te willen redden.”

Financiële ondersteuning zal noodzakelijk zijn

“Om onze gezonde zaak, gezond te kunnen doorstarten na deze opgelegde break, zal ondersteuning essentieel zijn. Ik herhaal dat vooral het heropstarten traag zal gaan en dus financieel zwaar zal wegen. We vragen dus extra zuurstof tijdens deze opstart. De Vlaamse ondersteuningspremie (10% op de omzet van 2019) zal echt nodig zijn, maar is helaas ontoereikend.”  

Oproep voor heropening op 29 januari 

Goedemorgen collega’s, 
 
Ik weet niet hoe jullie dit allemaal voelen, maar ik voel me vooral vergeten. Ik denk oprecht dat quasi niemand weet hoe erg onze specifieke sector getroffen is.
 
Wie wil er, zoals ik, niet meer wachten en terug open gaan?
Terwijl restaurants, cafés en kantines gezellig vol zitten, kan ik geen goede reden bedenken waarom wij nog moeten wachten om kleine feestjes en seminars te organiseren?
 
Wie wil er mee ijveren om vanaf 29/1 gewoon terug open te gaan? De bioscopen pikten het ook niet om weer te moeten sluiten. Wij moeten dit ook niet pikken, vind ik. Tot nu toe geen enkele steun voor de afgelopen maanden, dan is opendoen de enige optie voor mij. We hebben de aanloop van 2 tot 3 maanden sowieso nog nodig om rendabel te werken vanaf april/mei.
 
29/1 for reopening… wie doet er mee?
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Reacties op de oproep om te heropenen

“Eindelijk een begin van solidariteit. De Croo vindt feestzalen totaal overbodig. Vandaar geen vooruitgang in onze branche.”

“Vind het een topplan!! Maar het grootste probleem, en vooral bij cateraars is dat wij niet enkel het risico nemen maar ook onze klant waarvoor wij de opdracht uitvoeren op locatie of in de feestzaal. Dus zowel zei als wij kunnen hierop een boete krijgen. Dus ik vrees er voor dat er weinig klanten gaan zijn die dit risico willen nemen. Maar versta me niet verkeerd, ik wil ook terug op 100% capaciteit draaien. Maar ik ben bang dat het weinig effect gaat hebben.”

“Opendoen? Zolang er zoals bij de cultuur geen grote namen mee achter ons staan, kunnen we het vergeten, vrees ik. Wie gaat er in godsnaam een feest boeken wetende da het niet mag?”

“De klant zelf durft niet. Iedereen zou maar eens besmet moeten geraken, griepmatig ziek worden en dan het besef dat het gedaan is, dat de leugens moeten stoppen! De klant moet zelf terug durven.”

“Er wordt nog meer afgezegd dan besteld. Net nog een afmelding van de provincie gekregen. Dus…”

“De debiele regels die haaks staan op de andere hebben me al heel wat geld gekost. Ik snap ook het verschil niet tussen wel een trouwfeest mogen doen. Maar een ander feest tot 50 personen, neen dat mag niet. Dan heb ik liever dat ze in ons gezicht zeggen dat ze ons niet volledig willen sluiten omdat er geen geld is voor compensaties.”

“Ik ijver zeker mee voor een heropening! Daar mag je me zeker niet verkeerd in begrijpen. Maar zolang ze de mensen schrik aanjagen blijft het vissen of er na zo een initiatief terug reservaties gaan binnenstromen. Ik hoop en verwacht nu wel eind januari versoepelingen. Wat niet wil zeggen dat het me vorig jaar weer handenvol geld heeft gekost.”

“Ik snap nog steeds niet waarom catering in de evenementen sector word geduwd.”

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights