Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters worden hard getroffen door de maatregelen rond COVID-19 en zijn opeens een aparte categorie geworden in de horeca als het gaat om steunmaatregelen. Niet alleen de overheid maar ook de vakfederaties hebben tot nu toe weinig oog gehad voor de noden van de Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters. Onder impuls van Ilse Delaere is een werkgroep aan de slag om daar verandering in te brengen en roept de collega’s op om massaal aan te sluiten.
Cateraars en feestzaaluitbaters verenigen zich
Catering & Feestzalen – de Facebookgroep die beheerd wordt door Horeca Webzine – groepeert al meer dan 500 geverifieerde Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters. Het doel van de community is om zoveel mogelijk collega’s te groeperen, hen te vertegenwoordigen bij Horeca Vlaanderen en hen te helpen bij de dagelijkse uitvoering van hun activiteit. Cateraars en feestzaaluitbaters kunnen in de groep met elkaar sparren en er antwoorden vinden op hun vragen.
Maak je lid van de community.
In de heel moeilijke situatie in welke deze specifieke branche van de horeca zich nu bevindt, steunt Horeca Webzine door de belangrijkste updates te groeperen en te publiceren.

Werkgroep
Onder impuls van Ilse Delaere van Cook & Style is in de community een werkgroep ontstaan met Ben Van Hoof (Saillart Catering), Yves Van Dijck (Salons Magnus) en Dirk Luijts (Dish Catering).
Samen met een aantal andere collega’s overleggen ze al enkele weken met Horeca Vlaanderen, Unizo en sinds kort ook met Voka.

Ilse Delaere – Foto: ATV
Tussen wal en schip
Bij een aantal van de cateraars en feestzaaluitbaters werd reeds een teruggave gevraagd van de hinderpremies. In het belang van de volksgezondheid bedienen de cateraars en feestzaaluitbaters nochtans hun gasten op dezelfde manier als de collega-restaurateurs, cafés, broodjeszaken, frituren, … die wel aanspraak konden maken op de premie.
Momenteel kunnen foorkramers, marktkramers en discotheken nog steeds aanspraak maken op de hinderpremies. Als we geen restaurateurs zijn, dan zijn cateraars ambulante handelaars zoals de marktkramers die op locatie gasten bedienen. Of niet?
Verplichte sluiting
Ook cateraars en feestzaaluitbaters hebben verplicht moeten sluiten. En het is niet omdat ze terug mogen werken dat de agenda plots weer gevuld is met opdrachten. De kleine aantallen – eerst 50 personen, nu nog slechts 10 – zijn amper te rentabiliseren. Het gaat dan ook nog heel lang duren in het post-coronatijdperk vooraleer de B2B-evenementen terug op kruissnelheid komen.
Zelfde plichten, niet dezelfde rechten
Dat vele cateraars geen eigen gelagzaal hebben, is de doorslaggevende parameter omdat de overheid de hinderpremie terugeist. Maar cateraars begrijpen niet wat het verschil is tussen het bedienen van mensen thuis, in een feestzaal, op een eventlocatie, voor een seminarie in een hotel,… en vinden dat ze evenveel recht hebben op dezelfde ondersteuning en premies.
Cateraars en feestzaaluitbaters vielen in het verleden onder dezelfde plichten als de collega-restaurantuitbaters. Ze moesten ook investeren in de GKS, die eigenlijk de beste referentie had kunnen zijn geweest om de premies toe te kennen. Het gebruik van de ‘Witte Kassa’ impliceert immers dat er gasten worden bediend.
Faillissementen en ondergang voorkomen
De Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters willen als sector gehoord worden en proberen faillissementen en de ondergang van hun sector te voorkomen.
Volgende zaken worden zeker op tafel gelegd:
- Sluiten in het belang van de volksgezondheid tot eind 2020 met de nodige ondersteuning. Openblijven is gezien de huidige omstandigheden alleen maar de problemen en verliezen groter maken.
- Wel kleine opdrachten/leveringen mogen uitvoeren (cfr. restaurants lockdown ) om ons zo de kans te geven te overleven en ons businessmodel aan te passen.
- Uitstel van BTW, sociale bijdragen en vennootschapsbelastingen.
- Carry-Back (vennootschapsbelasting)
- Verlegging BTW-heffing binnenlandse B2B-handelingen naar afnemer zodat onze sector de BTW niet meer moet vooruit betalen. De gemiddelde betaaltermijnen van de klanten bedraagt immers 60 à 90 dagen.
- Uitstel leningen banken
- Kortingen bij verzekeringen
- Systeem Economische Werkloosheid verlengen t.e.m. 2021
- B2B: 100% aftrekbaar houden gedurende 2021, 2022 en 2023; ook naar en voor personeel-gerelateerde events
- B2C: 6% BTW aanhouden t.e.m. 2021
- Bijkomende maatregelen nemen ter ondersteuning van de sector (vouchers aan burgers,…)