• Horeca Webzine
  • Adverteren
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
      • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Gratis abonnement
  • Kaarten
    • Community mārie
    • The Mastercooks of Belgium 1980-2020
    • Partners Horeca Webzine
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Statistieken website
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Nieuws

Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

Horeca Webzine by Horeca Webzine
04/09/2020
in Nieuws, Catering, Feestzaal
4
Horeca Webzine catering cateraar cateraars

Werkgroep: Ben Van Hoof (Saillart Catering), Yves Van Dijck (Salons Magnus) en Ilse Delaere (Cook & Style)

4.4k
VIEWS

Lees ook:

De skrei terug in het aanbod van de vishandelaar! Weetjes en 4 kwaliteitspunten

Bij deze chefs bestel je de lekkerste afhaalgerechten in 2021

Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters worden hard getroffen door de maatregelen rond COVID-19 en zijn opeens een aparte categorie geworden in de horeca als het gaat om steunmaatregelen. Niet alleen de overheid maar ook de vakfederaties hebben tot nu toe weinig oog gehad voor de noden van de Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters. Onder impuls van Ilse Delaere is een werkgroep aan de slag om daar verandering in te brengen en roept de collega’s op om massaal aan te sluiten.

Cateraars en feestzaaluitbaters verenigen zich

Catering & Feestzalen – de Facebookgroep die beheerd wordt door Horeca Webzine – groepeert al meer dan 500 geverifieerde Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters. Het doel van de community is om zoveel mogelijk collega’s te groeperen, hen te vertegenwoordigen bij Horeca Vlaanderen en hen te helpen bij de dagelijkse uitvoering van hun activiteit. Cateraars en feestzaaluitbaters kunnen in de groep met elkaar sparren en er antwoorden vinden op hun vragen.

Maak je lid van de community.

In de heel moeilijke situatie in welke deze specifieke branche van de horeca zich nu bevindt, steunt Horeca Webzine door de belangrijkste updates te groeperen en te publiceren.   

cateraars feestzaaluitbaters

Werkgroep

Terwijl al heel wat andere sectoren werken op een aanvaardbaar post-corona-niveau werken, hebben cateraars en feestzaaluitbaters nog helemaal geen perspectief.

Onder impuls van Ilse Delaere van Cook & Style is in de community een werkgroep ontstaan met Ben Van Hoof (Saillart Catering), Yves Van Dijck (Salons Magnus) en Dirk Luijts (Dish Catering). 

Samen met een aantal andere collega’s overleggen ze al enkele weken met Horeca Vlaanderen, Unizo en sinds kort ook met Voka. 

cateraars feestzaaluitbaters

 

Ilse Delaere – Foto: ATV

Tussen wal en schip

De groep ijvert in samenwerking met Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen voor een gelijke behandeling van alle Horeca door de overheid en eist ondersteuning van de cateraars en feestzaaluitbaters die zwaar te lijden hebben onder de COVID-19-maatregelen.

Bij een aantal van de cateraars en feestzaaluitbaters werd reeds een teruggave gevraagd van de hinderpremies. In het belang van de volksgezondheid bedienen de cateraars en feestzaaluitbaters nochtans hun gasten op dezelfde manier als de collega-restaurateurs, cafés, broodjeszaken, frituren, … die wel aanspraak konden maken op de premie.

Momenteel kunnen foorkramers, marktkramers en discotheken nog steeds aanspraak maken op de hinderpremies. Als we geen restaurateurs zijn, dan zijn cateraars ambulante handelaars zoals de marktkramers die op locatie gasten bedienen. Of niet?

Verplichte sluiting

Ook cateraars en feestzaaluitbaters hebben verplicht moeten sluiten. En het is niet omdat ze terug mogen werken dat de agenda plots weer gevuld is met opdrachten. De kleine aantallen – eerst 50 personen, nu nog slechts 10 – zijn amper te rentabiliseren. Het gaat dan ook nog heel lang duren in het post-coronatijdperk vooraleer de B2B-evenementen terug op kruissnelheid komen. 

Zelfde plichten, niet dezelfde rechten

Dat vele cateraars geen eigen gelagzaal hebben, is de doorslaggevende parameter omdat de overheid de hinderpremie terugeist. Maar cateraars begrijpen niet wat het verschil is tussen het bedienen van mensen thuis, in een feestzaal, op een eventlocatie, voor een seminarie in een hotel,… en vinden dat ze evenveel recht hebben op dezelfde ondersteuning en premies. 

Cateraars en feestzaaluitbaters vielen in het verleden onder dezelfde plichten als de collega-restaurantuitbaters. Ze moesten ook investeren in de GKS, die eigenlijk de beste referentie had kunnen zijn geweest om de premies toe te kennen. Het gebruik van de ‘Witte Kassa’ impliceert immers dat er gasten worden bediend.

Faillissementen en ondergang voorkomen

De Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters willen als sector gehoord worden en proberen faillissementen en de ondergang van hun sector te voorkomen.

Volgende zaken worden zeker op tafel gelegd:

  • Sluiten in het belang van de volksgezondheid  tot eind 2020 met de nodige ondersteuning. Openblijven is gezien de huidige omstandigheden alleen maar de problemen en verliezen groter maken.
  • Wel kleine opdrachten/leveringen mogen uitvoeren (cfr. restaurants lockdown ) om ons zo de kans te geven te overleven en ons businessmodel aan te passen.
  • Uitstel van BTW, sociale bijdragen en vennootschapsbelastingen.
  • Carry-Back (vennootschapsbelasting)
  • Verlegging BTW-heffing binnenlandse B2B-handelingen naar afnemer zodat onze sector de BTW niet meer moet vooruit betalen. De gemiddelde betaaltermijnen van de klanten bedraagt immers 60 à 90 dagen.
  • Uitstel leningen banken
  • Kortingen bij verzekeringen
  • Systeem Economische Werkloosheid verlengen t.e.m. 2021
  • B2B: 100% aftrekbaar houden gedurende 2021, 2022 en 2023; ook naar en voor personeel-gerelateerde events
  • B2C: 6% BTW aanhouden t.e.m. 2021
  • Bijkomende maatregelen nemen ter ondersteuning van de sector (vouchers aan burgers,…)
Tags: cateraarscateringfeestzaalhorecamedewerkerleverancieruitbater
ShareTweetShare
Previous Post

Vegan en vegetarische voeding: test je kennis

Next Post

Met deze 100 tips van chefkoks wordt koken voor iedereen een stuk leuker en ongetwijfeld ook lekkerder

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Horeca Webzine 100 tips koken

Met deze 100 tips van chefkoks wordt koken voor iedereen een stuk leuker en ongetwijfeld ook lekkerder

Comments 4

  1. Van Dijck Vincent says:
    6 maanden ago

    Wij , de klanten , hopen van harte dat de regering plooit en doet wat ze moet doen.Misschien kunnen ze enkel de mensen die beschikken over een witte kassa . ( dit moest reeds verscheidene jaren ) de premies uit betalen .

    Geef deze mensen dringend steun of er word in de toekomst niet meer gefeest .

    Beantwoorden
  2. Poupaert Hans says:
    5 maanden ago

    Ook eens kijken naar de vele mensen die naast de schermen ook werken hee, zoals fotografen, aniMatoren, of zoals wij dj’s….

    Beantwoorden
    • Horeca Webzine says:
      5 maanden ago

      Hallo Hans, Horeca Webzine houdt zich vooral bezig met de promotie en belangen van de horeca, maar in samenwerking met onze partner zijn we de website ‘Feesten in Vlaanderen’ feesteninvlaanderen.be aan het opzetten specifiek voor de sectoren die je opnoemt.

      Beantwoorden
  3. Annouschka Bauwens says:
    4 maanden ago

    Welke procedure gaan jullie opstarten tegen de rechter?

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken zoals een gastro mārie bon, een Box Bon Moments of De Grote Groentebijbel met niet minder dan 120 recepten van Frank Fol.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

week van het konijn cover horeca webzine

Week van het konijn 2021. Weetjes en inspirerende recepten

19/01/2021
italiaanse keuken horeca webzine (1)

Hoe goed ken jij de Italiaanse keuken? Test je kennis met deze 10 vraagjes.

18/01/2021
mastercooks of belgium 23 meesterkoks box bon moments

Deze 3 mastercooks hebben een gepassioneerd parcours

16/01/2021
IYFV 2 knolselder groenten en fruit frank fol

#IYFV2021: knolselder, van selinon tot chips

14/01/2021
Michelinsterren: deze 8 feiten moet je weten

Michelinsterren: deze 8 feiten moet je weten

14/01/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine premium partners copy (2)

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
      • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Gratis abonnement
  • Kaarten
    • Community mārie
    • The Mastercooks of Belgium 1980-2020
    • Partners Horeca Webzine
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Statistieken website
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.